Blog Pembentangan Kumpulan

Lihat Semua Artikel »»

Headline

.

Monday, July 19, 2010

KULIAH MINGGU 2:SOUNDSCAPES, BUDAYA, SEJARAH, KATEGORI, STRUKTUR

Kuliah 2

31 comments:

NurSuhadah Mohamad Ramdzan on July 21, 2010 at 6:10 PM said... [Reply to comment]

Salam

Keseluruhan pembelajaran hari ini menarik dengan beberapa tayangan video.
Namun saya masih kurang jelas berkaitan konsep muzik.

SMP2252 AMIRUL on July 21, 2010 at 7:17 PM said... [Reply to comment]

salam

wah ni kali pertama sya ada blog sendiri dan membuat kerja di dalam blog..ianya banyak keistimewaan dan banyak informasi yang saya dapat disini

syafiqa on July 22, 2010 at 12:34 AM said... [Reply to comment]

kuliah hari ini amat menarik terutamanya video-video yang ditayangkan. yang paling menarik minat saya ialah video kuda kepang. pada sesiapa yang tidak pernah melihatnya sebelum ini pasti merasa pelik, tetapi bagi saya itu adalah salah satu keistimewaan yang kita ada.

SMP2252redzuan on July 22, 2010 at 1:27 AM said... [Reply to comment]

untuk keseluruhan,kuliah semalam begitu menarik bagi saya. banyak perkara baru yang saya pelajari terutamanya tentang muzik tradisional. segala maklumat amat lengkap dan menarik.

SMP2252 HANIS on July 23, 2010 at 12:00 PM said... [Reply to comment]

menarik kuliah minggu ini.walaupun banyak perkara diserapkan dalam masa yang sama. terima kasih en.amran.

SMP2252 NAKISS on July 23, 2010 at 3:28 PM said... [Reply to comment]

kuliah minggu ni bestlah.kita dapat tahu sedikit sebanyak tentang konsep muzik dah sejarah kewujudan muzik2 di nusantara hiiiiiiiii..

SMP2252 FARAH on July 23, 2010 at 8:02 PM said... [Reply to comment]

kuliah pada minggu amat menarik perhatian saya kerana banyak ilmu baru yang dapat saya pelajari. paling saya suka adalah bila ditayangkan video kuda kepang. harap dapat ditayangkan dengan penuh nant.

tq

SMP2252 LUBNA on July 24, 2010 at 10:27 AM said... [Reply to comment]

salam..
kuliah ini sememangnye menarik sebab banyak tayang mengenai seni seperti tarian yang saya tidak tahu sebelum ini tetapi pada kuliah ini saya dapat menambah pengetahuan mengenai seni itu.

SMP2252 NADIA on July 24, 2010 at 12:17 PM said... [Reply to comment]

assalamualaikum..

alhamdulillah..banyak yang kami belajar dan tayangan video yang amat menarik membuat kami berminat untuk lebih mengetahui dengan lebih mendalam. tayangan video kuda kepang memang antara yang menarik pehatian.

smp2252 hasmazatul on July 24, 2010 at 9:08 PM said... [Reply to comment]

salam...
sememangnya kuliah pada minggu ini begitu bermanfaat bagi saya.Cara penyampaian,slide show dan video-video yang ditayangkan dapat membuatkan saya memahami dengan jelas apa itu soundscape secara keseluruhannya dan antara video yang paling menarik ialah hadrah dan kuda kepang.:)TQ

FaTiMaH HasHiM on July 24, 2010 at 9:57 PM said... [Reply to comment]

Kuliah pada minggu ini amat menarik minat saya dan mendedahkan saya dengan pelbagai ilmu yang baru mengenai Muzik Trasional Malaysia. Pelbagai konsep telah saya pelajari di dalam kuliah ini. Saya juga telah dipertonton dengan pelbagai contoh-contoh muzik yang ada dan menarik minat saya untuk mengetahuinya dengan lebih mendalam terutama sekali Kuda Kepang.

nurulliyana on July 25, 2010 at 12:21 PM said... [Reply to comment]

salam.
kuliah ini memang menarik. hal ini keran ia memberi pendedahan awal kepada saya apa itu muzik tradisional dan kandungan pembelajaran itu.walaupun begitu masih terdapat beberapa perkara yang masih perlu saya fahami.

smp2252shafry on July 26, 2010 at 6:08 PM said... [Reply to comment]

Assalamualaikum w.b.t...salam 1 malaysia...
sememangnya kuliah ini adalah satu-satunya yang menarik kerana mempelajari muzik traditional malaysia..

smp2252shafry on July 26, 2010 at 6:13 PM said... [Reply to comment]

Assalamualaikum w.b.t...salam 1 malaysia...
sememangnya kuliah ini adalah satu-satunya yang menarik kerana mempelajari muzik traditional malaysia..

Marlin on July 26, 2010 at 6:31 PM said... [Reply to comment]

Kuliah pada minggu ke-2 sangat menarik. Hal ini dapat dilihat dari segi tajuk pembelajarannya iaitu soundscape, budaya muzik, sejarah, kategori alat muzik dan konsep/struktur. Dalam pembelajaran seperti ini, pelajar dapat didedahkan dengan pelbagai pengetahuan mengenai muzik termasuklah muzik tradisional di Malaysia dan pengaruhnya. Pengetahuan seperti ini sangat penting bagi generasi masa kini agar dapat meningkatkan apresiasi pelajar terhadap muzik tradisional. Diharapkan pelajar dapat menambah pengetahuan yang ada dengan pembelajaran seperti ini. Pembelajaran dengan bantuan teknologi internet banyak membantu dalam meningkatkan kefahaman pelajar.

~.:s.h.u.e:.~ on July 26, 2010 at 9:33 PM said... [Reply to comment]

Assalammualaikum w.b.t & salam sejahtera.

Secara keseluruhannya, saya mendapati bahawa kuliah pada minggu kedua ini semakin menarik. Hal ini kerana apa yang diajari sedikit sebanyak dapat menambahkan ilmu pengetahuan yang sedia ada walaupun saya adalah pelajar Pendidikan Muzik. Pembelajaran seperti yang dilaksanakan lebih berkesan kerana apa yang dipelajari diajari secara terus menerus. Contohnya seperti adanya tayangan video secara langsung serta ianya mudah difahami. Selain itu, pelajar yang baru mempelajari muzik juga kelihatan tertarik dengan tajuk-tajuk yang diajar yang berkaitan dengan muzik. Walaupun pada awal kuliah saya tidak begitu memahami akan maksud soundscape, tetapi apabila telah diberi penerangan, saya sudah faham apakah yang dimaksudkan dengan soundscape secara keseluruhannya.

DUELER86 on July 26, 2010 at 11:06 PM said... [Reply to comment]

Muzik Tradisional sangat menarik.
Nak study sungguh2 ni..
hehehe
Tapi saya lambat sikit nak buat kerja online ni, tak mahir lagi.

SMP2252 TARMIZI on July 27, 2010 at 4:06 AM said... [Reply to comment]

Suatu proses pembelajaran yang menarik dan amat menyeronokkan.Setiap minggu memberikan ilmu dan pendedahan yang baru kepada saya bukan sahaja didalam subjek Muzik tradisional malahan dalam proses mendalami teknik dan kemajuan ICT dan blogger ini.Credit to En Amran.!!

SMP2252 NAKISS on July 27, 2010 at 6:25 PM said... [Reply to comment]

Kuliah pada minggu ini sangat menarik.pembelajarannya iaitu soundscape, budaya muzik, sejarah, kategori alat muzik dan konsep/struktur. Dalam pembelajaran seperti ini, pelajar dapat didedahkan dengan pelbagai pengetahuan mengenai muzik termasuklah muzik tradisional di Malaysia dan pengaruhnya. Pengetahuan seperti ini sangat penting bagi generasi masa kini agar dapat meningkatkan apresiasi pelajar terhadap muzik tradisional. Diharapkan pelajar dapat menambah pengetahuan yang ada dengan pembelajaran seperti ini. Pembelajaran dengan bantuan teknologi internet banyak membantu dalam meningkatkan kefahaman pelajar

SMP 2252 MUNIRAH on July 30, 2010 at 3:25 PM said... [Reply to comment]

Salam.
Kuliah kedua telah memberi pendedahan kepada saya tentang perkara asas yang terdapat dalam muzik. Apa yang lebih penting adalah saya telah mampu untuk mengetahui apa yang dimaksudkan dengan soundscape, budaya dan asal usul sesuatu muzik, bagaimana mengklasifikasi alat muzik dan mengetahui konsep asas dalam muzik. Kuliah juga sangat menarik kerana dibantu oleh tayangan video secara terus bagi memudahkan pemahaman. Selain itu, kuliah ini memberi pendedahan kepada jenis muzik tradisional yang selama ini tidak saya ketahui. Ia penting terutamanya kepada generasi baru bahawa negara ini kaya dengan pelbagai warisan muzik tradisional sejak dari dahulu dan ia perlu untuk dikekalkan.

SMP2252 Noorzarina on July 30, 2010 at 11:27 PM said... [Reply to comment]

kuliah pada minggu ke 2 amat menarik dimana saya dapat mengetahui sejarah perkembangan muzik serta peka terhadap bunyi dengan menggunakan deria dengar. disamping itu, kuliah ini dapat memberi input yang bermakna pada diri saya misalnya dalam mengesan dan mengenali kategori alat muzik dan struktur / konsep dalam muzik itu sendiri... tima kasih pada en Amran yang banyak memberi sumber2 tambahan dalam meningkatkan pengetahuan kepada kami semua.

SMP 2252 NURUL HANA on July 31, 2010 at 3:11 PM said... [Reply to comment]

salam...sungguh menarik rupanye belaja muzik tradisional nie..sebelum nie saya x tahu pun ape jenis-jenis alat muzik tradisional..yang saya kenal hanyalah kompang, gong, serunai, gendang..itu sahaja..rupa-rupanya banyak lagi alat-alat muzik tradisional yang ada..setelah masuk kelas muzik tradisional smp2252 nie saya dapat tahu serba sedikit tentang alat-alat muzik, bila dan dimana ianya digunakan...terima kasih En. Amran..

Garry on October 30, 2010 at 10:47 AM said... [Reply to comment]

Sayangnya saya hanya dapat mengikuti kursus ini pada minggu ke 4.Saya telah ketinggalan satu sesi kuliah yang sangat penting.Terima kasih kepada Encik Amran kerana dengan adanya blog ini,saya dapat rujuk kembali 4 sesi kuliah yang saya telah tertinggal.

SMP2252 FARAH on October 30, 2010 at 9:58 PM said... [Reply to comment]

saya tertarik lihat video2 yang disajikan.. kuliah menceritakan asal usul muzik,pengaruh muzik kita masa kini. Budaya muzik jg mempengaruhi

smp2252 AziruL on October 30, 2010 at 11:29 PM said... [Reply to comment]

Pembelajaran yang sangat menarik. En Amran mengajar berkaitan tentang cara - cara untuk memfokuskan diri dengan mengguankan keseluruhan deria bagi mengecam bunyi.

SMP2252 ASHARI on October 30, 2010 at 11:48 PM said... [Reply to comment]

istilah "soundscape" adalah antara yang menarik dalam tajuk kuliah pada minggu ini. Teknik pemahaman fokus topik ini dapat dijelaskan dan difahami oleh pelajar.

Pengetahuan tentang asas dalam muzik yang menarik dan menguatkan lagi teori asas sebagai pelajar muzik.

thx sir..

bancha on October 31, 2010 at 1:41 PM said... [Reply to comment]

Kuliah pertama saya yang amat memberangsangkan. Kesimpulannya sundscapes merupakan pemandangan bunyi yang dapat kita hayati melalui pendengaran seperti apa yang diterangkan En. Amran. Namun ia juga merujuk kepada rakaman audio bunyi daripada bunyi-bunyi persekitaran yang direkodkan dan digubah menjadi satu persembahan. Anda akan lebih apa yang diterangkan jika anda melihat video yang dipertontonkan pada sesi ini.

bancha on October 31, 2010 at 1:41 PM said... [Reply to comment]

Cuma di Malaysia sayangnya bidang ini masih kurang diberi perhatiankan.

Marlin on October 31, 2010 at 3:18 PM said... [Reply to comment]

Kini barulah saya sedar bahawa pelajaran pada minggu ke-2 ini sangat penting dan dapat digunakan dalam subjek-subjek yang lain terutamanya dalam subjek muzik. Hal ini demikian kerana, muzik memerlukan pelajar supaya mendengar dengan baik dan kritikal. pendengaran yang kritikal atau juga dikenali sebagai "kritikal listening" sangat berguna dan merupakan salah satu kemahiran yang penting dalam muzik.

bancha on October 31, 2010 at 4:48 PM said... [Reply to comment]

Ya marlin, saya setuju namun saya telah lama sedar..haha

SMP 2252 NURUL HANA on October 31, 2010 at 11:13 PM said... [Reply to comment]

yang paling saya suka adalah belajar mengenai soundscape. Ia menguji tahap pendengaran dan tumpuan pelajar.

Post a Comment

Twitter

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Pelajar Kump.A

Blog Pelajar Kump.B

Blog Pelajar Kump.C

. Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template