Blog Pembentangan Kumpulan

Lihat Semua Artikel »»

Headline

.

Monday, August 16, 2010

KULIAH MINGGU 6Kuliah Minggu 6


Gambar Pelajar SMP2252 Kumpulan Hari IsninGambar Pelajar SMP2252 Kumpulan Hari Rabu

31 comments:

SMP 2252 NURUL HANA on August 16, 2010 at 4:39 PM said... [Reply to comment]

wah sungguh hebat persembahan kompang yang berlangsung dalam sesi kuliah pada pg td..tahniah kepada rakan-rakan yang terlibat. terima kasih juga kepada En. Amran dan rakan-rakan pendidikan muzik kerana memberi tunjuk ajar. Pengalaman bermain kompang hari ini akan saya manfaatkannya suatu hari nanti insyaAllah.

noor zakiah on August 16, 2010 at 10:42 PM said... [Reply to comment]

tak sangka persembahan kompang boleh dipelbagikan...menarik video yang ditayangkan oleh en. Amran tadi...yang yang paling best bila berpeluang berkompang bersama rakan-rakan di kelas tadi..syabas kawan-kawan....

smp2252whanie on August 17, 2010 at 10:37 PM said... [Reply to comment]

1st time pegang dan main kompang...best!!!.. tq en amran

smp225norziannie on August 18, 2010 at 10:13 PM said... [Reply to comment]

pengalaman pertama kali bermain kompang sukar untuk diungkapkan, walaupun tangan terasa sedikit sakit namun kepuasan dan keseronokan bermain alat muzim tersebut telah menenggelamkan kesakitan yang dialami.Terima kasih juga kepada en amran dan rakan-rakan sekuliah yang lain terutama rakan-rakan daripada program muzik kerana banyak membantu.

niq89 on August 18, 2010 at 11:50 PM said... [Reply to comment]

best betul main kompang....walaupun sumbang bunyinya...siap nyanyi lagi lagu kahwin sambil main kompang....happy sangat-sangat

SMP2252 FarHana on August 19, 2010 at 1:40 AM said... [Reply to comment]

pertama kali bermain kompang rasa best sangat....terima kasih kepada Encik Amran dan kawan-kawan sekuliah kerana beri saya peluang untuk merasai pengalaman ini dan memberi tunjuk ajar kepada saya....arigatoo gozaimasu sensei Amran dan kawan-kawan....

SMP2252 TARMIZI on August 20, 2010 at 1:57 AM said... [Reply to comment]

Suatu proses pengajaran dan pembelajaran yang berkesan.Walaupun dengan beberapa kali percubaan, kumpulan pelajar di lihat dapat mengaplikasikan proses permainan dengan begitu berkesan.Syabas untuk en amran di atas teknik dan tunjuk ajar yang begitu sistematik. Tidak dilupa juga para pelajar sekuliah yang menunjukkan suatu kesungguhan yang jitu untuk mengaplikasikan teori yang dipelajari.Akhir kata,tunjangkan tradisi demi generasi.

smp2252mohdazrul on August 20, 2010 at 1:06 PM said... [Reply to comment]

paling hebat main kompang dalam kursus ini...

SMP2252 Holoahshin on August 20, 2010 at 11:55 PM said... [Reply to comment]

Saya suka cara teknik dan tunjuk ajar En Amran yang sistematik ini dan semua orang dapat input ilmu yang banyak tentang kelas kulian minggu ini. Like it~~

smp2252shafry on August 21, 2010 at 1:08 PM said... [Reply to comment]

kelas hari tu sangat seronok kerana dapat tawaf sambil bermain kompang...hehe...ala-ala di mekah la,...haha

noor zakiah on August 21, 2010 at 5:31 PM said... [Reply to comment]

Soalan Debat.(Noor zakiah)

PC: Saya sangat bersetuju dengan kenyataan ini kerana pada masa kini muzik tradisional telah dipinggirkan oleh sebahagian besar rakyat malaysia apatah lagi golongan muda yang begitu taksub kepada muzik moden yang lebih rancak. Justeru bagi menarik minat golongan muda serta dewasa pembaharuan perlu dilakukan agar muzik tradisional khususnya gamelan dan caklempong dapat diminati oleh golongan-golongan muda serta dewasa. Budaya sering bergerak mengikut peredaran zaman dan masa jadi tidak salah jika muzik tradisional ini diperbaharui mengikut edaran zaman bagi menarik minat golongan muda agar muzik ini dapat diterima pakai oleh golongan tersebut. Jika dikaji, golongan muda ini lebih sukakan muzik yang lebih rancak dan moden, bagi menarik minat mereka kita perlu fikirkan sesuatu dengan gubahan kontemporari muzik tradisional gamelan dan caklempong agar ia dapat di gilai oleh golongan muda ini. jika ada yang masih mempertikaikan kenapa muzik tradisional ini harus diubah atau keaslianya mesti dijaga maka saya merasakan bahawa sukar sekali untuk merancakkan muzik tradisional seperti rancaknya muzik moden di kalangan golongan muda. Saya sekali lagi menegaskan bahawa muzik tradisional perlu diperbaharui jika mahukan golongan muda meminatinya.

Siti Rohaya on August 22, 2010 at 2:21 PM said... [Reply to comment]

Seronok sangat main kompang pada kelas hari itu, yang penting semua dapat merasai pengalaman tersebut.

SMP2252 NAKISS on August 23, 2010 at 10:53 PM said... [Reply to comment]

best gak main kompang kan...tapi lagi best dengan main kompang sambil nyanyi hahaha madu 3....!!!

Haslina on August 24, 2010 at 7:03 AM said... [Reply to comment]

“Adat Dijunjung,Budaya Disanjung"

Haslina on August 24, 2010 at 7:03 AM said... [Reply to comment]

Bersama Melestarikan Budaya Warisan Kita.
“Adat Dijunjung,Budaya Disanjung"

~.:s.h.u.e:.~ on October 30, 2010 at 12:36 PM said... [Reply to comment]

Teringat saat-saat ditemuduga untuk memasuki UPSI dulu..huhu~bermain kompang tanpa tahu rentak dan cara pukulan..Kini, setelah berjaya saya sudah tahu untuk memainkan kompang dengan cara yang betul. Kuliah kali ini sangat menghiburkan kerana dapat bermain kompang sambil menyanyikan lagu. Saya rasa semua pelajar sangat seronok dan tidak akan melupakan pengalaman ini selain dapat masuk Youtube..huhu~Terima kasih En.Amran.Kuliah yang sangat menarik.

SMP 2252 NURUL HANA on October 30, 2010 at 5:31 PM said... [Reply to comment]

shue - kita harus belajar dari kesilapan lalu. mungkin dulu semasa ditemuduga anda tidak pernah bermain kompang. tp kini setelah menyelami muzik kompang ini dengan lebih mendalam di UPSI saya percaya anda kini sudah mahir dan boleh membuat demonstrasi yang baik sekiranya di beri peluang.syabas..

SMP2252 FARAH on October 30, 2010 at 9:52 PM said... [Reply to comment]

setelah sekian lm tidak bermain kompang, akhirnya saya dapat bermain kompang smula.. hehehe

SMP2252 ASHARI on October 30, 2010 at 11:30 PM said... [Reply to comment]

sungguh menyesal ndak menghadirkan diri pada kuliah ini..Apapun,tahniah kepada semua yang terlibat. Anda semua kelihatan comel.

SMP2252 FARAH on October 31, 2010 at 7:45 AM said... [Reply to comment]

Padan muka.. hahahaha.. Time kasih, saya memg comel.. Xg2 ashari??

smp2252azirul on October 31, 2010 at 12:29 PM said... [Reply to comment]

Pengalaman bermain kompang amat bermakna. Pada pendapat saya, muzik kompang juga kita boleh pelbagaikan seperti memasukkan rentak muzik - muzik moden bagi menarik golongan muda sebagai hiburan bukan sahaj untuk majlis perkahwinan.

bancha on October 31, 2010 at 1:58 PM said... [Reply to comment]

saya maih ingat s.h.u.e..anda pergi temuduga menggunakan kompang. Seni permainan kompang sebenarnya semakin diberi perhatian kerana ia telah menjadi salah satu sukatan wajib di sekolah rendah. Namun di sekolah menengah ia masih kurang mendapat sambutan. Bukanlah saya mengemukan fakta yang salah namun, pertandingan yang lebih sengit berlaku di sekolah rendah ketika saya pergi menyaksi pertandingan kompang di putrajaya pada tahun lepas.

Marlin on October 31, 2010 at 6:03 PM said... [Reply to comment]

Sememangnya tidak dapat dinafikan bahawa permainan kompang semakin dilupakan terumatanya dalam golongan muda pada masa kini. Namun dengan usaha pelbagai pihak, permainan ini semakin menarik minat masyarakat termasuklah pelajar-pelajar sekolah. Hal ini dapat dilihat dengan adanya pertandingan kompang formasi yang semakin mendapat sambutan dewasa kini. Diharapkan agar usaha untuk menarik minat golongan muda ini berterusan dan lebih menyeluruh.

SMP2252 Firdaus on October 31, 2010 at 6:54 PM said... [Reply to comment]

Permainan kompang amat sinonim dengan orang Melayu. Persembahan kompang amat unik dan keunikan ini terserlah apabila adanya pertandingan kompang formasi diadakan.

bancha on October 31, 2010 at 7:31 PM said... [Reply to comment]

Ya Marlin. Selain tertumpu kepada golongan kanak-kanak wajar juga ia ditimpukan kepada golongan dewasa atau lebih tepat lagi kepada keseluruhan masyarakat umumnya. Tahnaiah kepada Farah yang ingat Ashari memuji dia comel.

SMP2252 FARAH on October 31, 2010 at 8:16 PM said... [Reply to comment]

time kasih bancha.. nant, kita tubuhkan kump kompang upsi plak.. masukkan dlm bajet tahunan k

Juster on October 31, 2010 at 9:18 PM said... [Reply to comment]

Kulaih kali ini lebih kepada praktikal iaitu bermain kompang. Kompang merupakan salah satu alat muzik yang popular di kalangan masyarakat Melayu d Malaysia. Sering digunakan di majlis perkahwinan, dan majlis formal yang lain. Semua rakan sekuliah berpeluang bermain kompang dengan beberapa jenis rentak. Suasana seperti ini merupakan satu kenangan dan tidak pernah kita alami lagi apabila berada di alam pekerjaan kelak. syabas untuk semua!

bancha on October 31, 2010 at 10:30 PM said... [Reply to comment]

Farah: Sebenarnya kita boleh sahaja mewujudkan kelab kompang. Terdapat pasukan antara kolej, namun kita masih tiada persatuan yang menguruskan aktiviti peringkat IPT. Nak harap MAKUM saya kurang berminat. Apa kata Farah jadi penggerak dengan bakal suami tercinta..

bancha on October 31, 2010 at 10:31 PM said... [Reply to comment]

Pujian tu wajar kita berikan kepada semua pelajar bukan muzik ya juster kerana mereka tekun untuk belajar semua ini..

SMP 2252 NURUL HANA on October 31, 2010 at 11:06 PM said... [Reply to comment]

salah satu sebab saya memilih pengayaan muzik tradisional adaalah untuk belajar kompang ehee..

Wayang Kulit Warisan Kita on October 31, 2010 at 11:59 PM said... [Reply to comment]

Antara tajuk penting yang perlu diberi perhatian untuk peperiksaan akhir. Selamat menjawab peperiksaan buat sahabat-sahabta semua. (^_^)

Post a Comment

Twitter

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Pelajar Kump.A

Blog Pelajar Kump.B

Blog Pelajar Kump.C

. Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template