Blog Pembentangan Kumpulan

Lihat Semua Artikel »»

Headline

.

Friday, July 23, 2010

SOALAN LISAN PENDENGARAN: KULIAH MINGGU 2
Salam sejahtera kepada semua pelajar SMP2252. Sesi kuliah pada minggu ke 2, kita telah membincangkan 5 elemen utama iaitu Soundscapes, Budaya Muzik, Sejarah, Kategori Alat Muzik dan Konsep/Struktur muzik. Pada posting kali ini, anda dikehendaki mendengar lagu ini. Klik pada Podcasting SMP2252 atau klik DI SINI (untuk memudahkan anda, sila klik download) untuk mendengar audio dan menjawab persoalan berikut:

1) Apakah nama ensembel yang diperdengarkan?

2) Berikan nama-nama alat muzik yang digunakan dan kategorikan alat-alat muzik tersebut.

3) Berikan penjelasan mengenai pengaruh dan budaya muzik luar terhadap ensembel ini khususnya penglibatan dan jenis alat-alat muzik yang digunakan di dalam ensembel tersebut.

Perhatian: Sila jawab pada ruangan komen pada posting di weblog ini. Komen anda akan disiarkan selepas mendapat pengesahan dari Admin Blog. Terima Kasih

61 comments:

SMP2252 Hafzan on July 23, 2010 at 8:59 PM said... [Reply to comment]

1) Ensembel Keroncong
2) violin,gitar,cuk,cak dan cello. Kategori alat ini adalah kordofon.
3) Ensembel ini menerima pengaruh daripada kesan penjajahan portugis ini kerana ia menggunakan banyak alat-alat bertali (kordofon).

SMP2252 NADIA on July 25, 2010 at 8:59 AM said... [Reply to comment]

1) keroncong

2) organ, cak dan cuk, Double base, violin dan celo. kategori kordofon

3) pengaruh muzik keroncong adalan dari pengaruh barat. muzik ini bermula pada abad ke-16 yang diperkenalkan oleh para pelaut dan budak kapal portugis. muzk ini dibawa ke indonesia. ia diperkenalkan di semenanjung tanah melayu pada abad ke-19. alat muzik seperti gitar (kecil ukelele), berasal dari portugis braguinha. pada mulanya alat-alat muzik dari barat digunakan setelah masuk ke nusantara, pengaruh muzik ini dipengaruh oleh unsur muzik tradisional dengan menggunakan seruling dan sesetengah alat gamelan. dan muzik ini terus berkembang dengan aliran muzik mengikut zaman.

SMP2252 HANIS on July 25, 2010 at 9:14 AM said... [Reply to comment]

1.) ensemble keroncong.
2.) alat - alat muzik adalah violin, gitar, cak, cuk, cello, double bass dan organ. kesemua alat - alat muzik ini adalah di dalam kategori kordofon.
3.) alat - alat muzik yang digunakan adalah berasal dari negara barat kerana negara barat seperti portugis adalah penjajah. mereka telah membawa alat muzik tersebut ke Indonesia. dari segi pengaruh muzik ini, muzik ini adalah berasal dari Indonesia. Namun pada akhir abad ke-19, pekerja buruh dari Indonesia terutama dari Pulau Jawa telah berhijrah ke Malaysia untuk mencari pekerjaan. Mereka juga telah menyebarkan muzik keroncong di Semenanjung Malaysia. Muzik keroncong ini telah tersebar secara meluas dan kini telah menjadi salah satu muzik tradisional malaysia.

SMP2252 AMIRUL on July 25, 2010 at 1:32 PM said... [Reply to comment]

( 1 ) esamble yang di mainkan adalah esamble kerongcong dan tajuk lagu esamble tersebut adalah " kerongcong johor ".

( 2 ) alat muzik yang digunakan di dalam esamble ini adalah gitar,cello,cuk,cak,double bass, violin dan juga organ.

( 3 ) walaupun muzik keroncong ini merupakan muzik tradisional melayu,tetapi ianya terdapat banyak elemen muzik barat yang di gunakan terutamanya pada alat muzik yang di gunakan.contoh gitar,violin,double bass,organ kesemua alat muzik ini berasal dari negara luar.selain itu juga terdapat juga pengaruh muzik dari portugis di dalam muzik kerongcong ini.

smp2252noraziemah on July 25, 2010 at 4:44 PM said... [Reply to comment]

1)Apakah nama ensembel yang diperdengarkan?

Bagi pendapat saya nama ensembel yang diperdengarkan adalah lagu muzik asli

2)Berikan nama-nama alat muzik yang digunakan dan kategorikan alat-alat muzik tersebut.

a)gendang =(Membranofon)
b)akordian
c)violin =(Kordofon)
d)gitar bass
e)gong=(Idiofon)

3)Berikan penjelasan mengenai pengaruh dan budaya muzik luar terhadap ensembel ini khususnya penglibatan dan jenis alat-alat muzik yang digunakan di dalam ensembel ini.

Pengaruh budaya serantau asia, penjajahan dan kedatangan pedagang asing, muzik asli menerima pengaruh dari luar. Penjajahan ketenteraan oleh Portugis pada abad ke-16 membawa irama joget, kedatangan pedagang Arab di zaman kegemilangan Melaka membawa irama ghazal dan pedagang dari China membawa dondang sayang. Muzik ini telah diterima sebagai sebahagian daripada muzik Melayu. Dengan keunikan budaya Melayu, termasuk muziknya ia boleh disesuaikan dengan zaman moden.contohnya dengan penggunaan gitar dan akordian yang dipengaruhi oleh alat muzik moden.

SMP2252redzuan on July 26, 2010 at 1:29 AM said... [Reply to comment]

1)keroncong
2)(i)violin - kordofon
(ii)gitar - kordofon
(iii)cuk - kordofon
(iv) cak - kordofon
(v) cello - kordofon
(vi)double bass - kordofon
(vii) organ – kordofon

3)Muzik keroncong dan alat muzik keroncong ini bermula pada tahun 1511 dimana bangsa portugis di bawah pimpinan Alfonso d’ Albuquerque merebut Melaka di bawah pimpinan sultan Alaudin Shah. Setelah 11 tahun berada di Malaka pedagang portugis singgah di beberapa pulau. Untuk mengisi kesepian, mereka membawa alat muzik ukulele iaitu seperti gitar kecil. Berbekalkan hanya alat muzik ukelele yang dimulai dari muzik soliter (dimainkan seorang diri), maka berabad-abad kemudian tumbuhlah menjadi alat muzik keroncong yang di kenali sekarang. Pada awalnya mereka menambah alat muzik laian seperti tempurung kelapa, kentung bambu, rebana dan lain-lain. Dengan demikian, alat muzik keroncong tidak wujud seperti yang ada sekarang tetapi memerlukan waktu dan evolusi yang sangat panjang.
Pada tahun 1930, harmonica adalah alat tambahan muzik sebagai pembawa melodi. Kemudian muncul juga biola sebagai pembawa melodi. Kini alat muzik keroncong terdiri dari tujuh jenis alat iaitu violin, flute, gitar, cuk, cak, cello dan double bass.

syafiqa on July 26, 2010 at 1:44 AM said... [Reply to comment]

1. Keroncong

2. alat yang digunakan ialah violin, gitar, cuk, cak, cello, double bass dan organ. semua alat ini di dalam kategori kordofon.

3.alat muzik keroncong adalah alat muzik petik yang bentuknya seperti gitar tetapi ukurannya lebih kecil dinamakan ukulele dan di negara kita di sebut cuk, Krung atau kencrung. muzik keroncong adalah salah satu jenis irama muzik, yang alat-alatnya terdiri daripada alat muzik berdawai yang berasal dari eropah tetapi sudah diubahsuai bentuk dan cara memainkannya iaitu gitar melodi, ukulele (cuk), Banyo (cak), cello, double bass, violin dan flute.

smp2252mohdazrul on July 26, 2010 at 3:38 PM said... [Reply to comment]

1) Apakah nama ensembel yang diperdengarkan?
Keroncong

2) Berikan nama-nama alat muzik yang digunakan dan kategorikan alat-alat muzik tersebut.
i. Viola
ii. Gitar
iii. Cuk
iv. Cak
v. Cello
vi. Double Bass
3) Berikan penjelasan mengenai pengaruh dan budaya muzik luar terhadap ensembel ini khususnya penglibatan dan jenis alat-alat muzik yang digunakan di dalam ensembel tersebut.
Muzik keroncong berasal daripada pengaruh muzik Portugis yang dikenal sebagai fado yang diperkenalkan oleh perdagang dan anak kapal sejak abad ke-16 di Nusantara. Dari Tanah Besar India (Goa) Muzik ini masuk kali pertama di Malaka dan kemudian dimainkan oleh golongan dari Maluku. Pengaruh Portugis mula lemah pada abad ke-17 di Nusantara menyebabkan muzik ini kian hilang. Bentuk asal muzik ini dikenali sebagai moresco, yang diiringi oleh alat muzik dawai. Muzik keroncong yang berasal dari Tugu dikenali sebagai keroncong Tugu. Dalam perkembangannya, pengaruh unsur tradisional Nusantara, seperti penggunaan seruling serta beberapa komponen gamelan mula digunakan dalam muzik keroncong di Tanah Melayu. Pada sekitar abad ke-19 bentuk muzik campuran ini sudah mula terkenal di banyak tempat di Nusantara, bahkan hingga ke Semenanjung Malaya. Masa keemasan ini berlanjut hingga sekitar tahun 1960-an, dan kemudian meredup akibat masuknya gelombang muzik popular (muzik rock yang berkembang sejak 1950, dan berjayanya musik Beatle dan sejenisnya sejak tahun 1961 hingga sekarang). Meskipun demikian, musik keroncong masih tetap dimainkan dan dinikmati oleh berbagai lapisan masyarakat di Indonesia dan Malaysia hingga sekarang.

SMP2252 SALWA on July 26, 2010 at 5:07 PM said... [Reply to comment]

1)Keroncong
2)Kordofon: rebab, ukulele, gitar akustik,biola, cello, double bass,cak, keroncong hawaii,
Membranafon: gong, rebana
Aerofon: seruling, flute
Idiofon: akordiant
3)Keroncong adalah sejenis musik Indonesia yang memiliki hubungan historis dengan sejenis musik Portugis yang dikenal sebagai fado. Sejarah keroncong di Indonesia dapat ditarik hingga akhir abad ke-16, di saat kekuatan Portugis mulai melemah di Nusantara. Keroncong berawal dari musik yang dimainkan para budak dan opsir Portugis dari daratan India (Goa) serta Maluku. Bentuk awal musik ini disebut moresco.
Keroncong dikatakan bermula di Pulau Jawa pada abad ke-16 sewaktu pengaruh Portugis mula bertapak di kawasan Tenggara Asia. Ketika itu, seni muzik gamelan digemari di seluruh Pulau Jawa. Alat-alat muzik Barat telah digunakan untuk memainkan lagu-lagu daerah termasuk gamelan Proses penyesuaian ini mengambil masa yang lama. Hasilnya seni muzik keroncong menjadi sempurna pada akhir abad ke-19. Namun begitu corak muzik keroncong ini berubah dari semasa ke semasa. Proses penyesuaian ini mengambil masa yang lama. Hasilnya seni muzik keroncong menjadi sempurna pada akhir abad ke-19. Namun begitu corak muzik keroncong ini berubah dari semasa ke semasa. Bentuk seni keroncong dengan seni muzik gamelan mempunyai beberapa aspek yang hampir sama misalnya rentak dan bentuk melodinya. Muzik gamelan dimainkan dengan cara yang teratur, tetapi muzik keroncong dapat ditokok tambah mengikut perasaan pemain-pemainnya. Alat melodi dan bentuk suara yang digunakan dalam persembahan keroncong yang lebih meluas di mana menggunakan biola, seruling, gitar, cello, double-bass, cak, keroncongHawaii, akordian atau vibrofon. mungkin menambah alat-alat lain seperti alat gitar sebagai iringan.
Muzik keroncong berkembang ke Malaysia dengan kedatangan orang-orang Jawa pada awal abad ke-20. Dikalangan kaum Baba dan Nyonya, lagu keroncong sangat digemari. Di Indonesia, ramai keturunan Cina yang meminati lagu keroncong dan ada antara mereka yang menjadi pencipta terkenal. Dalam tahun lima puluhan, di negeri Johor khasnya di Johor Bahru telah wujud beberapa buah kumpulan muzik keroncong seperti ‘Suara Timur Keroncong Orkes’ di Kampung Stulang Darat, ‘Pepat Keroncong Party’ di Kampung Tambatan dan Mohd. Amin Johor Bahru, dan ‘Mawar Puteh Keroncong Party’ di Kampung Chik Ami Ngee Heng yang diketuai Encik Omar bin Abu Samah. Pada ketika itu, muzik keroncong biasanya dipersembahkan di majlis jamuan atau pesta. Kini keroncong telah mula bertukar corak, sesuai dengan peredaran masa dan selera terutama cara persembahannya. Gubahan muzik keroncong dibuat untuk permainan pancaragam (okestra dan kumpulan gitar rancak.
Alat-alat muzik yang digunakan ialah:
• ukulele cuk, berdawai 3 (nilon), urutan nadanya adalah G, B dan E; sebagai alat musik utama yang menyuarakan crong - crong sehingga disebut keroncong (ditemukan tahun 1879 di Hawai, dan merupakan awal tonggak mulainya musik keroncong)
• ukulele cak, berdawai 4 (baja), urutan nadanya A, D, Fis, dan B. Jadi ketika alat musik lainnya memainkan tangga nada C, cak bermain pada tangga nada F (dikenal dengan sebutan in F);
• gitar akustik sebagai gitar melodi, dimainkan dengan gaya kontrapuntis (anti melodi);
• biola (menggantikan Rebab);
• flut (mengantikan Suling Bambu);
• selo; betot menggantikan kendang
• kontrabas (menggantikan Gong)
Penjaga irama dipegang oleh ukulele dan bas. Gitar yang kontrapuntis dan selo yang ritmis mengatur peralihan akord. Biola berfungsi sebagai penuntun melodi, sekaligus hiasan/ornamen bawah. Flut mengisi hiasan atas, yang melayang-layang mengisi ruang melodi yang kosong. Bentuk keroncong yang dicampur dengan musik populer sekarang menggunakan organ tunggal serta synthesizer untuk mengiringi lagu keroncong (di pentas pesta organ tunggal yang serba bisa main keroncong, dangdut, rock, polka, mars).

Marlin on July 26, 2010 at 6:09 PM said... [Reply to comment]

1. Nama ensemble muzik yang diperdengarkan ialah Keroncong.

2. Dalam sesebuah ensemble keroncong, terdapat beberapa alat muzik yang digunakan. Antaranya ialah violin, cuk, cak, gitar, cello dan double bass. Dalam muzik keroncong yang telah diperkenalkan, saya mendapati bahawa ensemble ini menggunakan beberapa alat muzik keroncong yang utama. Antaranya ialah:-

i) Violin (biola)
Alat muzik bertali empat ini dimainkan dengan cara digesek dengan alat penggesek khas yang dipanggil 'bow'. Sebutan biasa bagi alat ini ialah biola, namun ia tidak sama dengan alat muzik yang dipanggil Viola. Violin memainkan peranan yang sangat penting dalam ensemble keroncong. Ini kerana alat muzik ini akan memainkan bahagian melodi. Penggunaan alat muzik ini sangat ketara pada permulaan lagu yang diperdengarkan selain sentiasa memainkan bahagian melodi dalam keseluruhan lagu.

ii) Cuk (ukuele)
Alat muzik bertali tiga ini memainkan peranan yang sangat penting dalam ensemble keroncong. Alat muzik ini menyerupai bentuk gitar akustik tetapi mempunyai saiz yang lebih kecil. Alat muzik ini juga merupakan alat muzik yang utama dalam ensemble keroncong. Alat ini digunakan sebagai pengiring melodi. Alat ini mempunyai urutan nada G, B dan E.

iii) Cak (tenor banjo)
Alat muzik ini juga mempunyai 4 tali. Alat ini adalah pasangan kepada cak (ukuele) dan digunakan dalam muzik keroncong untuk meningkah bunyi rentak.

iv) Gitar
Alat muzik bertali enam ini juga digunakan dalam muzik keroncong. Lazimnya dua buah gitar digunakan iaitu sebuah gitar rentak dan sebuah lagi gitar melodi.

v) Double Bass
Alat muzik paling besar ini mempunyai 4 tali. Dalam Orkestra Simfoni, alat ini dimainkan dengan menggesek tetapi dalam muzik keroncong dimainkan dengan petikan jari sahaja. Untuk muzik keroncong, hanya 3 tali sahaja yang digunakan iaitu G, D dan A. Alat ini memainkan peranan yang sangat penting dalam muzik keroncong. Ianya digunakan untuk memainkan bahagian 'bass' lagu.

Kategori Alat Muzik
- Semua alat muzik yang digunakan dalam muzik keroncong yang diperdengarkan adalah tergolong dalam kategori alat muzik kordofon. Kordofon merangkumi alat muzik yang sifat serta sumber bunyinya terhasil daripada bahan tali yang diregangkan. Tidak kiralah samada digesek ataupun dipetik untuk menghasilkan bunyi. Contohnya alat muzik seperti violin, cuk, cak, gitar dan double bass seperti alat-alat yang dimainkan dalam ensemble keroncong yang diperdengarkan.

Marlin on July 26, 2010 at 6:10 PM said... [Reply to comment]

3. Terdapat banyak pengaruh budaya muzik luar terhadap ensemble ini khususnya dalam penglibatan dan jenis-jenis alat muzik yang digunakan.

Keroncong adalah sejenis seni muzik yang berasal dari pengaruh Indonesia. Ianya mula diperkenalkan di Semenanjung Tanah Melayu pada akhir abad ke-19 apabila ramai pekerja buruh dari Indonesia terutama dari Pulau Jawa berhijrah ke Malaysia untuk mencari pekerjaan. Mereka tidak ketinggalan juga membawa bersama kesenian mereka termasuklah muzik keroncong. Kawasan-kawasan yang banyak terdapat kegiatan muzik keroncong adalah di tempat-tempat di mana ramai orang Jawa dan keturunannya seperti di negeri Johor, di pantai barat negeri Selangor dan Perak.
( http://ms.wikipedia.org/wiki/Keroncong )

Namun, pada awal abad ke-20 terdapat perubahan yang mendadak dalam sejarah perkembangan muzik keroncong. Pada masa itu terjadi perubahan dan perkembangan dari segi alat muzik, irama, karakter lagu dan apresiasi terhadap muzik keroncong. Secara umumnya, perkembangan keroncong pada masa itu dipengaruhi oleh muzik-muzik Barat seperti irama 'off-beat dance' dan 'hawaiian'. Pengaruh tersebut jelas dalam penggunaan alat-alat muzik dan irama.

Kedatangan pemuzik-pemuzik dari Rusia, Perancis dan Belanda baik perseorangan mahupun dalam kelompok-kelompok seperti kelompok ensemble atau kelompok orkestra (Pasaribu, 1985) telah mendedahkan muzik keroncong kepada alat-alat muzik seperti Cello, Double Bass, Flute dan Gitar. Selain itu, pendedahan kepada irama muzik jazz off-beat dance dan hawaiian juga telah berlaku. Selepas itu, keroncong mulai menerapkan unsur-unsur muzik Barat tersebut dalam penggunaan alat muzik seperti flute, cello, double bass, gitar dan violin. (Magdalia Alfian, 2006).

Kini, muzik keroncong telah bertukar corak, sesuai dengan peredaran masa dan selera terutaman cara persembahannya.

SMP2252 Liew on July 26, 2010 at 7:54 PM said... [Reply to comment]

1) Keroncong
2) cuk, cak, gitar akustik, biola, double bass di dalam kategori Kordofon dan gong yang di dalam kategori membranofon
3) Muzik Keroncong berasal dari Pulau Jawa, Indonesia oleh pendatang asing yang berhijrah ke Malaysia untuk berkerja. Maka, selepas Perang Dunia Kedua, muzik keroncong mula berubah dari
Indonesia ke corak Melayu yang dicipta oleh ahli muzik melayu tempatan. Selain itu, penjajahan Portugis terhadap Tanah Melayu juga mempengaruhi muzik keroncong. Contohnya, alat muzik cuk yang berasal dari Polynesia, adalah dibawa oleh pedagang-pedagang portugis telah diserap ke dalam permainan kerocong masa kini.

SMP2252 EDDIE on July 26, 2010 at 10:25 PM said... [Reply to comment]

LATIHAN PENDENGARAN (SMT2252)
1. Apakah nama ensembel yang diperdengarkan?
Ensembel yang diperdengarkan adalah ensembel String atau Keroncong
2. Berikan nama-nama alat muzik yang digunakan dan kategorikan alat-alat muzik tersebut.
Peralatan Muzik

Kordofon
I. Violin (Biola)
II. Seruling (Flute)
III. Cuk (Ukulele)
IV. Cak (Tenor Banjo)
V. Gitar
VI. Selo (Cello)
VII. Double-Bass
Aerofon
I. Organ

3. Berikan penjelasan mengenai pengaruh dan budaya muzik luar terhadap ensembel ini khususnya penglibatan dan jenis alat-alat muzik yang digunakan di dalam ensembel tersebut.

Pada asalnya ensemble ini atau keroncong boleh dimainkan dalam kumpulan yang kecil secara unplug. Namun disebabkan pengaruh dan budaya muzik luar khususnya negara Barat yang mengetengahkan muzik moden dalam ensemble ini maka ensemble keronong pada masa kini telah dimaikan dalam jumlah pemain yang ramai. Selain itu, akibat daripada arus globalisasi yang tidak mengenal sempadan, kini muzik dan lagu keroncong boleh dimainkan secara lebih moden dengan menggunakan keyboard dan piano. Keroncong juga menjadi lebih menarik apabila dimainkan oleh okestra kerana gabungan kepelbagaian muzik akan melahirkan ensemble yang unik dan menarik.

smp2252asma on July 26, 2010 at 10:34 PM said... [Reply to comment]

Salam..encik Amran, saya cuba untuk jawab soalan encik. Kalau salah sila betulkan..;)

1) Apakah nama ensembel yang diperdengarkan?
Ghazal

2) Berikan nama-nama alat muzik yang digunakan dan kategorikan alat-alat muzik tersebut.

Harmonium
Harmonium adalah alat muzik yang berasal dari India dan penting bagi Ghazal Melayu Johor. Ianya berfungsi sebagai muzik iringan yang memainkan melodi lagu dalam persembahan Ghazal. Mengikut struktur alat muzik ini, pelidahnya adalah daripada logam. Badannya ialah kotak yang berbentuk empat segi panjang dan dibuat dari kayu manakala ruang angin dan puputan terdapat dalam badannya. Kibod pula dipasang pada bahagian atas badannya.

Biola / Violin
Biola atau violin adalah sejenis alat muzik bertali yang dimainkan dengan mengunakan penggesek biola (bow). Biola mempunyai empat tali dan leher yang tidak mempunyai fret. Ia dimainkan dengan cara menggesek tali-tali tersebut dan hujung biola diletakkan di bahu pemain. Terdapat beberapa alat lain dalam keluarga biola, contohnya viola dan selo. Bezanya adalah dari segi saiz (kerana bunyi yang dikeluarkan berbeza), namun cara bermain adalah sama. Biola adalah yang terkecil dan mengeluarkan pic yang paling tinggi. Biola dibuat oleh tukang lut (luthier).

Gambus
Gambus merupakan alat penting dalam persembahan muzik Ghazal.Cara permainan adalah berbeza daripada gitar walaupun gambus adalah alat bertali. Ianya mempunyai 6 tali dan membengkak di bahagian badannya hampir-hampir separuh bulat. Tali gambus diperbuat dari perut binatang atau loyang yang dipetik dengan kuku tenggiling. Badannya diukir dari sebatang kayu nangka yang berongga di dalamnya. Lehernya ditutup dengan sekeping kayu nipis dan permukaan badannya ditutup dengan kulit kambing atau kulit biawak. Gambus lazimnya dimainkan untuk hiburan persendirian, pemuzik gazal dan muziknya menyerupai tarian Melayu seperti joget dan zapin di Johor.

Tabla
Tabla adalah gendang satu muka. Badannya dibuat dari kayu. Dimukanya ditampal dengan tampalan untuk menguasai perubahan bunyi. Ia sangat popular dikalangan kaum India. Alat ini dikatakan diturunkan dari Gendang Mridanga. Alat ini dimainkan dengan diletakkan berdiri di atas lantai di hadapan pemain. Dipalu dengan jari-jari dan tapak tangan.

3) Berikan penjelasan mengenai pengaruh dan budaya muzik luar terhadap ensembel ini khususnya penglibatan dan jenis alat-alat muzik yang digunakan di dalam ensembel tersebut.

Ghazal adalah merupakan satu kesenian masyarakat Melayu Negeri Johor yang popular. Tetapi mengikut sejarah, ghazal adalah berasal dari Tanah Arab yang sebelum ini dikenali sebagai qamat yang beerti nyanyian dan beriuh rendah. Jika disingkap kembali sejarah pengaruh dan budaya muzik luar terhadap ghazal ini, ianya bermula apabila kerajaan Johor menjalinkan hubungan yang erat dengan kerajaan Riau-Linggi. Ini menyebabkan beberapa orang golongan bangsawan sering berulang alik ke Riau. Mereka telah dihiburkan dengan permainan ghazal. Ada diantara mereka telah membawa pengaruh dan mempelajari kesenian ini seterusnya memperkenalkannya di istana Sultan Johor yang ketika itu berada di Teluk Belanga, Singapura. Kesenian muzik ghazal ketika itu telah disambut baik daripada sultan, pembesar-pembesar negeri dan golongan istana yang lain. Oleh itu, perkembangan ghazal ke peringkat rakyat jelata menjadi cepat dan pesat. Apabila pentadbiran Johor berpindah ke Tanjung Puteri, kesenian ghazal ini turut diperkembangkan dengan lebih pesat di Tanah Besar Johor.

Secara ringkasnya, peralatan muzik ghazal pada asalnya adalah terdiri daripada peti harmonium, biola, gambus dan tabla. Kemudian dianya ditambah dengan beberapa jenis alat muzik lain seperti gitar, kecepi Jepun, keroncong dan maracas. Jika dilihat daripada alat-alat muzik ini, ia turut memperlihatkan pengaruh luar seperti harmonium dan tabla yang berasal dari India dan juga gambus yang berasal dari Timur Tengah.

smp2252yati on July 26, 2010 at 11:18 PM said... [Reply to comment]

soalan 1
-keroncong

soalan 2
1.seruling-aerofon
2.selo-kordofon
3.double bass-kordofon
4.gitar-kordofon
5.biola-kordofon
6.cak-kordofon
7.cuk-kordofon

soalan 3
Seni muzik keroncong mula diperkenalkan ke Semenanjung Tanah Melayu pada akhir abad ke-19 apabila ramai pekerja buruh dari Indonesia terutama dari Pulau Jawa berhijrah ke Malaysia untuk mencari pekerjaan dan juga membawa bersama kesenian mereka termasuk seni muzik gamelan, keroncong, muzik untuk wayang kulit, kuda kepang, barongan, hamdulok, katoperak, silat dan sebagainya. Kawasan-kawasan yang banyak terdapat kegiatan muzik keroncong adalah di tempat-tempat di mana terdapat ramai orang Jawa dan keturunannya seperti di negeri Johor, di pantai barat negeri Selangor dan Perak. Pada mulanya lagu-lagu keroncong yang dimainkan oleh orang tempatan adalah lagu-lagu yang berasal dari Indonesia. Akan tetapi lama-kelamaan, selepas Perang Dunia Kedua, ada pencipta lagu tempatan yang mencipta lagu-lagu keroncong bercorak Melayu seperti Zubir Said, Ahmad Jaafar, P. Ramlee, Mohd. Wan Yet, Johar Bahar, Sudar Mohammad, Zainal Ibrahim dan pada akhir-akhir ini Mahzan Manan dan Ariff Ahmad(sumber daripada http://muziknori.blogspot.com/2007_03_01_archive.html). Terdapat banyak persamaan dari segi alat dan struktur muzik yang digunakan. Walaupun muzik keroncong di Malaysia telah dipengaruhi oleh unsur-unsur muzik asing misalnya muzik dari Indonesia bentuk dan jenis muzik Melayu berjaya mewujudkan identitinya yang tersendiri. Manakala alat-alat muzik yang digunakan dalam muzik keroncong juga dikatakan dipengaruh oleh unsur dari luar sebagai contoh seruling yang dikatakan berasal daripada Timur tengah . selain itu, double bass pula dikatakan berasal daripada Eropah. Secara tuntasnya, walaupun muzik keroncong ini dikatakan dipengaruhi oleh unsur daripada Indonesia, lama-kelamaan muzik keroncong dan juga alat-alat muzik yang digunakan telah diserapkan ke dalam muzik Melayu sehingga melahirkan keasliannya yang tersendiri (sumber daripada www.scribd.com/doc/19020468/Asal).

emma on July 26, 2010 at 11:20 PM said... [Reply to comment]

Jawapan kepada soalan latihan lisan pendengaran minggu ke-2

1. Keroncong : Tajuk lagu keroncong johor

2. Jenis alat-alat musik : cak, cuk, violin, chelo, gitar, double bass.

Kategori alat musik : idiofon

3. Seni muzik keroncong mula diperkenalkan ke Semenanjung Tanah Melayu pada akhir abad ke-19 apabila ramai pekerja buruh dari Indonesia terutama dari Pulau Jawa berhijrah ke Malaysia untuk mencari pekerjaan. Penduduk dari Jawa berhijrah ke Malaysia untuk mencari pekerjaan. Penduduk dari Jawa, tidak ketinggalan juga membawa bersama kesenian mereka termasuk seni muzik gamelan, keroncong, muzik untuk wayang kulit, kuda kepang, barongan, hamdulok, katoperak, silat dan sebagainya. Kawasan-kawasan yang banyak terdapat kegiatan muzik keroncong adalah di tempat-tempat di mana terdapat ramai orang Jawa dan keturunannya seperti di negeri Johor, di pantai barat negeri Selangor dan Perak. Pada mulanya lagu-lagu keroncong yang dimainkan oleh orang tempatan adalah lagu-lagu yang berasal dari Indonesia. Akan tetapi lama-kelamaan, selepas Perang Dunia Kedua, ada pencipta lagu tempatan yang mencipta lagu-lagu keroncong bercorak Melayu seperti Zubir Said, Ahmad Jaafar, P. Ramlee, Mohd. Wan Yet, Johar Bahar, Sudar Mohammad, Zainal Ibrahim dan pada akhir-akhir ini Mahzan Manan dan Ariff Ahmad. Di Indonesia terdapat ramai pencipta lagu keroncong yang ternama antaranya Ismail Marzuki, Gesang R. Maladi, Oey Yok Siang, R. Sutedjo, Arimah, Budiman B. J., S. Padimin, L. Hidayat, S. Poniman, Teruma Hadi, Iskandar dan Mochtar Embut dan pada masa sekarang Soeharto A. H., Riyanto dan ramai lagi.

Bibliografi –keroncong (http://muziknori.blogspot.com/2007/03/keroncong.html)

smp2252erana on July 26, 2010 at 11:37 PM said... [Reply to comment]

Salam..

Soalan 1

Ensembel yang digunakan dalam muzik tersebut adalah:
(a)Biola
(b)Harmonika
(c)Saxophone

Soalan 2

-Alat muzik biola ialah dari kategori kordofon kerana ia merupakan alat yang bertali serta mengeluarkan bunyi dari getaran.
-Alat muzik harmonika dan juga saxopohone pula adalah daripada kategori aerofon iaitu alat muzik yang menghasilkan melalui lubang udara dan juga melalui kaedah tiupan.

Soalan 3

Pengaruh dan budaya muzik luar terhadap ensembel ini ialah ia menekankan ciri-ciri klasik moden dan ia lebih kepada pengaruh Barat seperti British.
Penggunaan biola pula adalah berdasarkan kepada pengaruh budaya melayu yang sering mempraktikan alat muzik tersebut pada upacara-upacara tradisional.

SMP2252 KHADIJAH on July 26, 2010 at 11:43 PM said... [Reply to comment]

(Soalan 1 & 2)

1)Apakah nama ensembel yang diperdengarkan?

Jawapan: Ensembel Keroncong


2)Berikan nama-nama alat muzik yang digunakan dan kategorikan alat-alat muzik tersebut.

Antara alat muzik yang digunakan dalam ensemble keroncong ialah biola, seruling, gitar, cello, double-bass, cak, keroncong Hawaii, akordian atau vibrofon.

Biola, gitar, cello, double-bass, akordian atau vibrofon tergolong dalam alat-alat muzik kordofon. Manakala seruling termasuk dalam kategori peralatan muzik aerofon.

SMP2252 KHADIJAH on July 26, 2010 at 11:46 PM said... [Reply to comment]

Jawpan: Soalan 3


Menurut Ariff Ahmad (salah seorang penggiat dalam penerbitan album dan Filem Radio Malaysia, Filem Negara Malaysia dan Universiti Malaya), seni muzik keroncong mula dibawa masuk dan diperkenalkan di Semenanjung Tanah Melayu pada akhir abad ke-19 apabila ramai pekerja buruh dari Indonesia terutama dari Pulau Jawa berhijrah ke Malaysia. Penduduk dari Jawa ini berhijrah ke Malaysia untuk mencari pekerjaan. Sehubungan itu, penduduk dari Jawa, tidak ketinggalan juga membawa bersama pengaruh kesenian mereka termasuk seni muzik gamelan, keroncong, muzik untuk wayang kulit, kuda kepang, barongan, hamdulok, katoperak, silat dan sebagainya.

Sejak kedatangan pengaruh kesenian muzik keroncong, proses penyesuaian muzik ini mengambil masa yang lama. Hasilnya seni muzik keroncong menjadi sempurna pada akhir abad ke-19. Namun begitu corak muzik keroncong ini berubah dari semasa ke semasa.

Kawasan-kawasan yang banyak terdapat kegiatan muzik keroncong adalah di tempat-tempat di mana terdapat ramai orang Jawa dan keturunannya seperti di negeri Johor, di pantai barat negeri Selangor dan Perak. Pada mulanya lagu-lagu keroncong yang dimainkan oleh orang tempatan adalah lagu-lagu yang berasal dari Indonesia. Akan tetapi lama-kelamaan, selepas Perang Dunia Kedua, ada pencipta lagu tempatan yang mencipta lagu-lagu keroncong bercorak Melayu seperti Zubir Said, Ahmad Jaafar, P. Ramlee, Mohd. Wan Yet, Johar Bahar, Sudar Mohammad, Zainal Ibrahim dan pada akhir-akhir ini Mahzan Manan dan Ariff Ahmad. Di Indonesia terdapat ramai pencipta lagu keroncong yang ternama antaranya Ismail Marzuki, Gesang R. Maladi, Oey Yok Siang, R. Sutedjo, Arimah, Budiman B. J., S. Padimin, L. Hidayat, S. Poniman, Teruma Hadi, Iskandar dan Mochtar Embut dan pada masa sekarang Soeharto A. H., Riyanto dan ramai lagi.

Antara alat muzik keroncong ialah biola, seruling, gitar, cello, double-bass, cak, keroncong Hawaii, akordian atau vibrofon dan mungkin kini melibatkan penambahan alat-alat muzik lain seperti alat gitar.


Info tambahan : Ariff Ahmad, Ph. D adalah karyawan tamu di Universiti Kebangsaan Malaysia. Selama empat dekad beliau mengabdikan dirinya kepada dunia seni selama berkhidmat di Radio Malaysia, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, Universiti Malaya, ITM dan kini di Universiti Kebangsaan Malaysia. Selain menjadi pensyarah, Ariff Ahmad juga giat menerbitkan album dan filem untuk Radio Malaysia, Filem Negara Malaysia dan Universiti Malaya. Antara lain, beliau telah menerbitkan album sulung gesekan biola solo Hamzah Dolmat, album Gamelan Malaysia, dan album Keroncong Selangor (http://pkukmweb.ukm.my/~penerbit/f547-9.html).

Selain itu, jika dilihat kepada kuatnya pengaruh ensembel keroncong ini di negeri Johor, dalam program pengembangan seni muzik ini Unit Seni Muzik Bahagian Pengembangan Seni Dan Budaya, Yayasan Warisan Johor (YWJ) telah diberi tanggungjawab melaksanakan beberapa program antaranya pengembangan seni termasuk muzik ghazal dan keroncong. Program ini melibatkan pengembangannya ke setiap daerah, menyediakan jurulatih-jurulatih seni muzik ghazal dan keroncong, pengembangan seni muzik violin, pengembangan vokal, dan membekalkan alat-alat muzik ghazal dan keroncong serta membiayai khidmat tenaga-tenaga pengajar di sekolah-sekolah serta kumpulan-kumpulan ghazal di negeri Johor. Selain itu juga pertandingan-pertandingan ghazal dan keroncong bagi peringkat negeri Johor turut diadakan.

Program pengembangan keroncong diteruskan dengan bertujuan untuk memelihara kesinambungan, meningkatkan kefahaman masyarakat serta meneruskan usaha-usaha memelihara dan memperkembangkan warisan seni muzik ini sebagai warisan muzik Melayu tradisional Johor selain daripada seni muzik ghazal. Sehubungan itu, pelbagai kemudahan pembelajaran telah disediakan oleh YWJ bagi tujuan tersebut. Anataranya, dua orang jurulatih telah didatangkan dari Solo, Indonesia. Selain daripada itu alat-alat muzik keroncong juga turut disediakan (http://www.ywj.gov.my/utama/unitsenimuzik_bahagian_pengembangan_seni.htm).

smp2252effizan on July 27, 2010 at 1:10 AM said... [Reply to comment]

1. Apakah nama ensembel yang diperdengarkan?
keroncong

2. Berikan nama-nama alat muzik yang digunakan dan kategorikan alat-alat muzik tersebut.
Guitar ( Kordofon)
Cello (Kordofon)
Cuk (Kordofon)
Cak (Kordofon)
Violin (Kordofon)3. Berikan penjelasan mengenai pengaruh dan budaya muzik luar terhadap ensembel ini khususnya penglibatan dan jenis alat-alat muzik yang digunakan di dalam ensembel tersebut.

Asasnya, dalam permainan keroncong berasal dari sejenis alat muzik Portugis yang dikenal sebagai fado yang diperkenalkan oleh pelaut-pelaut dan anak kappa bangsa tersebut dalam abad ke-16 yang dibawa ke Nusantara. Asalnya dari Dataran India (Goa) hinggalah ia dibawa masuk kali pertama ke Melaka dan dimainkan oleh kebanyakan masyarakat Maluku.

Kemasukan muzik keronconcong ini ke Nusantara sedikit sebanyak telah mengubah pengaruh Portugis dalam permainan muzik ini. Melalui perkembangan tkeroncong ke Nusantara, telah masuk beberapa unsure tradisional Nusantara seperti penggunaan seruling dan beberapa komponen gamelan. Pada sekitar abad ke-19, bentuk muzik campuran keroncong ini sudah menjadi semakin meluas di kebanyakan tempat di Nusantara dan seterusnya di bawa masuk ke Semenanjung Malaya.

Pengaruh dalam muzik keroncong ini semakin rancak hingga tahun 1960-an, dengan kemasukan muzik popular. Namun demikian, identity dan muzik keroncong masih dikekalkan dalam pelbagai lapisan masyarakat terutama di Malaysia dan Indonesia sehingga sekarang. Kronologi dalam pengaruh-pengaruh dalam muzik keroncong ini membawa banyak perubahan dari sudut penggunaan alat muzik dalam permainan muzik keroncong.

Asasnya, bentuk paling awal muzik keroncong adalah moresco diiringi dengan muzik dawai seperti biola, ukulele, serta selo. Perkusi juga turut digunakan. Set alat muzik ini masih digunakan dalam permainan keroncong Tugu iaitu keroncong paling awal yang masih dimainkan oleh komuniti keturunan Portugis dari Ambon yang tinggal di Kampung Tugu, Jakarta Utara.

Pengaruh-pengaruh dari luar telah mengubah sedikit sebanyak penggunaan alat muzik dalam permainan muzik keroncong seperti penggunaan sitar India, Rebab, Suling Bambu, Gendang, Kenong, dan Saron (Set Gamelan) dan Gong. Berikutan itu, pengaruh-pengaruh dari muzik dan peralatan muzik popular sekaran juga telah memberi impak dalam penggunaan alatan muzik dalam keroncong seperti, ukulele cuk, berdawai 3 (nilon), ukulele cak, berdawai 4 (baja), gitar akustik (Ukulele dan Gitar menggantikan Sitar); biola (menggantikan Rebab); flut (mengantikan Suling Bambu), selo, kontrabas (menggantikan Gong).


Sumber : http://www.facebook.com/note.php?note_id=135381429188 dan (http://muziknori.blogspot.com/)

FaTiMaH HasHiM on July 27, 2010 at 1:14 AM said... [Reply to comment]

1. Ensemble yang diperdengarkan adalah Ensemble Keroncong

2. Alat-alat muzik yang digunakan di dalam Ensemble ini adalah Biola, Violin, Gitar, Cello, akordian, Double Bass, Cak, Cuk (Ukelele). Alat muzik yang digunakan adalah jenis alat muzik bertali.

3. Ensemble Keroncong ini berasal dari muzik Portugis yang dikenali sebagai 'Fado'. 'Fado' bermaksud 'Nasib' di dalam bahasa Latin. Fado berkembang menjadi lagu untuk mengiringi tari-tarian Portugis yang dikenali sebagai 'Moresco'. Tarian Moresco menjadi hiburan elite dalam kalangan Istana Portugal. Begitu juga Keroncong pada masa kini, ianya dipersembahkan pada majlis tertentu. Namun demikian, Keroncong pada masa kini semakin berkembang pesat sehingga terwujudnya kumpulan gitar rancak misalnya. Penggunaan Ukelele di dalam muzik Fado mempengaruhi Ensemble Keroncong untuk mengekalkan penggunaan alat itu di dalam Ensemble Keroncong. Fado juga banyak menggunakan alat muzik bertali di dalam persembahannya. Misalnya, penggunaan gitar dan sebagainya. Di samping itu, Fado juga ada memuatkan suara penyanyi di dalam persembahannya, begitu juga Kerocong, sesetengah Keroncong mempunyai vokalisnya yang tersendiri dan kebanyakkan keroncong menggunakan alat-alat muzik yang bermotifkan alat muzik bertali. Setiap alat yang digunakan mempunyai fungsinya yang tersendiri. Sebagai contoh, penggunaan Cello adalah bertujuan sebagai bass dan perkusi.

SMP2252 TARMIZI on July 27, 2010 at 3:52 AM said... [Reply to comment]

1.Ensemble yang diperdengarkan adalah ensemble Keroncong.

2.Alat-alat yang digunakan adalah terdiri daripada violin,gitar, cuk, cak, double bass dan organ.Alat- alat ini adalah alat daripada kumpulan jenis kordofon.

3.Terdapat pengaruh budaya muzik luar terhadap ensemble keroncong ini iaitu dari aspek penglibatannya dan jenis alat muzik.Secara tradisionalnya,keroncong terdiri daripada 5 alat utama iaitu ;
1.Sitar India,
2.Rebab
3.Suling Bambu
4.gendang,kenong, saron
5.Gong.
Namun,pengaruh dari barat misalnya telah mengubah peranan alat-alat muzik tradisional @ alatan peribumi utama itu kepada alatan yang lebih moden seperti :
1.Biola menggantikan rebab
2.Flute menggantikan Suling Bambu
3.Selo menggantikan Gendang
4.Kontrabas menngantikan Gong
5.Gitar akustik dimainkan secara anti melodi.
Disamping itu terdapat beberapa penambahan alatan lain seperti ukelele bedawai 3 (Nilon) dan ukelele berdawai 4 (Baja).Irama bergantung kepada ukelele dan juga kontrbas.Gitar pula mengatur peralihan Akord dan biola berfungsi sebagai penentu melodi.Disamping itu,flute berperanan mengisi ruang melodi yang kosong.

Sumber rujukan:

http://id.wikipedia.org/wiki/Keroncong

SMP2252 bissmi attiah on July 27, 2010 at 8:52 AM said... [Reply to comment]

1.keroncong
2.violin, double bass, cuk dan cak, dan gitar
3.Kebanyakkan alat-alat muzik yang terdapat di negara kita mempunyai pengaruh daripada luar. Sebagai contoh, ensemble keroncong ini juga merupakan salah satu jenis alat yang mempunyai pengaruh daripada luar. Terdahulu Kepulauan Melayu Indonesia merupakan asal usul keroncong dan seterusnya di serap di negara kita tetapi beberapa perubahan telah di lakukan dalam ensemble keroncong ini.

SMP2252 FARAH on July 27, 2010 at 9:29 AM said... [Reply to comment]

1. keroncong
2. violin, cello, double bass, cak, cuk, gitar, organ
3. wujud dari pengaruh barat seperti alat muzik string dan gitar serta mempengaruhi kemunculan bentuk muzik sinkretik seperti asli, keroncong, ghazal dan bangsawan. disamping itu, budaya muzik melalui keluarga, komuniti, daerah, negeri, negara ada pelbagai genre

SMP2252 ASHARI on July 27, 2010 at 9:51 AM said... [Reply to comment]

1. ensemble yang diperdengarkan ialah ensemble keroncong.
2. alat-alat yang digunakan didalam ensemblem ini ialah daripada keluarga alat kordofon iaitu violin, cello, double bass, guitar, organ, cak dan cuk.
3. Seni muzik keroncong mulai masuk ke Malaysia sekitar awal abad ini atau tepatnya sekitar tahun 1940. Muzik keroncong dibawa masuk ke negara ini oleh masyarakat orang-orang Jawa yang merantau untuk berdagang, mencari pekerjaan dan sebagainya.
Seperti kebanyakan para pendatang asing, selain mereka mencari nafkah, mereka juga membawa kesenian mereka. Pengaruh keroncong pada asalnya berasal daripada Portugis (Eropah) dan menyelinap masuk ke seluruh nusantara. secara lebih jelas, alat string yang digunakan seperti violin menggambarkan pengaruh tersebut. Pencipta tempatan yang mencipta lagu keroncong bercorak melayu seperti P.Ramlee Zubir Said dan Johan Bahar.

smp2252whanie on July 27, 2010 at 12:49 PM said... [Reply to comment]

1. Ensembel Keroncong
2. Gitar =Kordofon
Selo =Kordofon
Seruling (Flute) =Aerofon
Cak (Tenor Banjo)= Kordofon
Double Bass =Kordofon
Biola= Kordofon
Cuk (Ukelele) =Kordofon

3. Keroncong merupakan salah satu muzik tradisional yang masih kekal hingga ke hari ini. Sejarah keroncong di Malaysia bermula sekitar abad ke 19 apabila pengaruhnya di bawa masuk ke tanah melayu melalui pedangang- pedangan Indonesia yang berhijrah ke sini. Penduduk dari Jawa, tidak ketinggalan juga membawa bersama kesenian mereka termasuk seni muzik gamelan, keroncong, muzik untuk wayang kulit, kuda kepang, barongan, hamdulok, katoperak, silat dan sebagainya. Kawasan-kawasan yang banyak terdapat kegiatan muzik keroncong adalah di tempat-tempat di mana terdapat ramai orang Jawa dan keturunannya seperti di negeri Johor, di pantai barat negeri Selangor dan Perak (dipetik daripada: http://muziknori.blogspot.com/2007_03_01_archive.html). Muzik keroncong dahulunya dimainkan oleh muda- mudi untuk menghabiskan masa lapang mereka. Namun begitu, pengaruh keroncong kian bertambah pesat dengan elemen- elemen campuran budaya melayu yang diserap masuk ke dalam irama keroncong. Muzik keroncong biasanya dimainkan di dalam majlis seperti perkahwinan, majlis keramaian dan sebagainya. Warisan muzik keroncong mula diperbaharui dan dikembangkan lagi dengan ilham dan gubahan baru yang dicipta oleh pemuzik tempatan seperti P. Ramlee, Zubir Said, Ahmad Jaafar dan ramai lagi. Alat muzik keroncong juga mula dimodenkan dengan adanya violin, double bass dan gitar yang menjadikan iramanya lebih menarik dan tersusun. Dengan demikian, penyanyi Malaysia iaitu M. Nasir juga telah membawakan nyanyian dalam bentuk irama keroncong yang bertajuk "keroncong untuk Ana" dan hal ini menunjukkan pengaruh keroncong yang tidak lapuk ditelan zaman.

smp225norziannie on July 27, 2010 at 4:03 PM said... [Reply to comment]

UJIAN LATIHAN PENDENGARAN

1. Ensebel yang diperdengarkan adalah muzik keroncong

2.
Alat muzik kategori
Biola Kordofon
Cuk (Ukelele) Kordofon
Cak (Tenor Banjo)Kordofon
Gitar Kordofon
Selo Kordofon
Double Bass Kordofon
Seruling (Flute)Aerofon


3. Keroncong dipercayai mula bertapak di Tanah Melayu seawal kurun ke-19 apabila semakin ramai penduduk daripada Indonesi terutama daripada Pula Jawa mula berhijrah ke Tanah Melayu untuk mencari rezeki. ( Dipetik dan diubah suai daripada http://ms.wikipedia.org/wiki/Keroncong). Semasa proses perpindahan berlaku, mereka dipercayai turut membawa bersama alatan muzik daripada negara asal untuk didendangkan semasa berada di perantauan. Namun sebenarnya, asal-usul keroncong bukanlah 100% berasal daripada pulau Jawa sebaliknya ia turut menerima pengaruh daripada pihak kolonial terutamanya Portugis pada abad ke-15 semasa kuasa tersebut bertapak di Kepulauan Jawa. (Dipetik dan diubah suai daripada www.freewebs.com/keroncong/main.htm). Perkara tersebut terbukti jelas apabila kita merujuk kepada instrumen yang digunakan untuk memainkan muzik tersebut yang kebanyakannya bukan berasal daripada wilayah nusantara seperti ukelele. Ukelele sebearnya alat muzik yang berasal daripada Polynesia dan dimainkan secara berseorangan ataupun solo dan ia dipercayai dibawa oleh pedagagang-pedagang Portugis sewaktu berdagagang di sekitar Nusantara pada abad ke-15. (Diperolehi dan diubah suai daripada http://keroncongjowo.blogspot.com/2008/09/sejarah-pengembangan-muzik-keroncong.html). Selain daripada itu, instrumen lain seperti gitar, biola serta alat-alat muzik yag berasaskan tali yang lain juga dilihat mendapat pengaruh daripada negara barat terutamanya daripada penjajah yang pernah bertapak di Nusantara satu ketika dahulu. Namun, seiring dengan peredaran zaman, muzik tersebut disesuaikan dengan budaya dan cara hidup tempatan. Pertambahan alat muzik seruling (Flute) di dalam muzik keroncong membuktikan bahawa masyarkat Nusantara telah melakukan sedikit modifikasi terhadap muzik tersebut agar secocok dengan selera masyarakat setampat. Melalui proses penyesuaian yang agak lama, muzik keroncong menjadi lebih sempurna menjelang akhir abad ke-19. Muzik keroncong terus mengalami perubahan corak dari semasa ke semasa sehingga terbentuklah corak seni muzik keroncong yang terdapat kini.(diperolehi daripada http://keroncongjowo.blogspot.com/2008/09/sejarah-pengembangan-muzik-keroncong.html).

nurulliyana on July 27, 2010 at 4:58 PM said... [Reply to comment]

Assalamualaikum.

1. Nama ensembel:

Nama ensembel ini adalah Keroncong.


2. Alat muzik dan kategori:

Alat muzik yang digunakan adalah seperti gitar, biola(violin), cuk(ukulele), double-bass, cello(selo), akordian/keyboard, cak(tenor banjo).

Kesemua alat muzik yang digunakan ini adalah berada dalam kategori "kordofon" iaitu alat-alat yang mengeluarkan bunyi kerana adanya getaran pada tali yang ditegangkan. Manakala akordion pula dikategorikan di dalam kategori "aerofon" iaitu alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara.

Kordofon: gitar, biola, cuk, cak, double-bass,
cello.
Aerofon : akordian3. Pengaruh dan budaya muzik luar:

Ensembel keroncong ini mempunyai pengaruh dan budaya daripada Barat(Portugis) dan Indonesia.

Perkaitan pengaruh ini dapat dilihat apabila menyelusuri rentetan sejarah keroncong itu sendiri.

Abad ke 16, kapal Portugis berlabuh di Kepulauan Indonesia. Mereka mengadakan hubungan perdagangan dan sebagainya. Pedagang Portugis ini datang dari tempat yang jauh dan menyebabkan kadangkala berasa bosan. oleh hal yang demikian, bagi mengisi masa lapang mereka, mereka telah membawa alat muzik "ukulele" iaitu gitar kecil sebagai hiburan.

Pada awalnya, ukulele ini dimainkan secara solo tetapi lama-kelamaan dimainkan secara berkumpulan dengan penambahan alat muzik seperti tempurung kelapa, kentung bambu, rebana dan lain=lain. Namun, proses penyesuaian keroncong mengambil masa yang agak lama. Hasil muzik keroncong mula sempurna pada awal abad 19. Corak dan muzik keroncong berubah dari semasa ke semas. Oleh hal yang demikian dapat dilihat penggunaan alat muzik di dalam keroncong ini kian moden.

Unsur luar muzik keroncong ini dapat dilihat sejelasnya melalui penggunaan alat muzik di dalamnya. Contohnya seperti ukulele, gitar, double-bass, biola, cello. Alat-alat ini adalah datang dari barat serta mempunyai unsur budaya barat.


Biola digunakan sebagai alat melodi, ukulele pula adalah alat utama muzik keroncong, tenor banjo berpasangan dengan ukulele untuk meningkah bunyi rentak. Kebiasaanya, sebanyak 2 gitar digunakan iaitu gitar rentak dan gitar melodi. Cello dan double-bass kedua-duanya dimainkan dengan dipetik menggunakan jari.

Bagi memperjelaskan dengan lebih lanjut berkenaan pengaruh Indonesia, perlu dilihat sejarah keroncong di Malaysia. Dipercayai bahawa seni muzik keroncong masuk ke Malaysia sekitar awal abad ke-20. Keroncong ini dibawa masuk oleh masyarakat Jawa yang merantau ke Malaysia untuk mencari rezeki. Kedatangan masyarakat Jawa ini bukan sahaja menambahkan bilangan penduduk, bahkan juga telah membawa dan menyebarkan sekali budaya mereka yang antaranya termasuklah seni keroncong.

Kawasan-kawasan di dalam Malaysia yang terkenal dengan muzik keroncong ini adalah antara daerah yang banyak didatangi dan didiami oleh pendatang Jawa. Antara kawasan itu seperti di negeri Johor, Perak dan Selangor. Di daerah terutamanya Johor, dapat dilihat masih banyak lagi persembahan keroncong diadakan.

Pada awalnya, lagu keroncong yang dinyanyikan adalah dari Indonesia. Tetapi lama-kelamaan ada pencipta tempatan Malaysia yang mencipta lagu keroncong bercorak Melayu seperti P.Ramlee Zubir Said, Johan Bahar dan ramai lagi.

Kesimpulannya, Keroncong itu mempunyai pengaruh Barat dan juga Indonesia.

smp2252dalila on July 27, 2010 at 5:20 PM said... [Reply to comment]

UJIAN LATIHAN PENDENGARAN

1. Ensembel yang dimainkan adalah muzik keroncong

2. Antara alat muzik yang terdapat dalam muzik keroncong yang diperdengarkan adalah:

Alat Muzik Kategori
Ukelele (Cuk) Kordofon
Biola Kordofon
Gitar Kordofon
Selo Kordofon
Double Bass Kordofon
Seruling (Flute Aerfon
Cak Kordofon


3. Mengikut sejarah, keroncong pada asalnya dibawa ke Nusantara oleh Portugis yang pada awalnya muzik ini dikenali sebagai fado. Ia mula bertapak di Nusantara pada akhir abad ke-16 dan dimainkan oleh pedagang portugis. Bermula dari situ ia berkembang dan budaya Indonesia mula bercampur di dalam muzik tersebut dan lama kelamaan ia menjadi semakin terkenal dikalangan penduduk Nusantara (Dipetik dan diubahsuai daripada: http://id.answers.yahoo.com/question /index?qid= 20080508094956AAkuToX).
Bermula pada akhir abad ke-19 pengaruh muzik keroncong telah masuk ke Tanah Melayu, faktor ini disebabkan penghijrahan penduduk Indonesia ke Tanah Melayu untuk mencari pekerjaan sebagai buruh. Mereka bukan sahaja berhijrah tetapi juga membawa masuk budaya kesenian mereka ke Malaysia termasuklah muzik keroncong. Antara faktor berlakunya pembawaan muzik ini adalah sebagai alat untuk menghiburkan hati dan menenangkan jiwa yang resah kerana setiap alunan muzik yang dimainkan mengikut perasaan atau mood pemuzik.
Dapat dilihat kesan budaya yang dibawa masuk apabila keroncong popular di dalam negeri Johor, Pantai Barat negeri Selangor dan Perak yang terdiri daripada penduduk yang berketurunan Jawa. Namun apabila sudah lama muzik ini bertapak di Malaysia ia telah melahirkan muzik keroncong edisi Malaysia yang dihasilkan oleh pemuzik terkenal antaranya Zubir Said, P.Ramlee, Mahzan Manan dan beberapa pemuzik yang lain. Dilihat dari segi alatan muzik yang digunakan dalam awal pengenalan muzik keroncong juga adalah berasal daripada negara barat contohnya selo, biolin dan ukulele yang dimainkan di dalam muzik maresco (keroncong). Namun apabila ia bertapak di Nusantara budaya muzik tersebut bercampur dan lahirlah alat muzik seperti seruling bambu, gendang, kenong dan sitar India. ( dipetik dan diubahsuai daripada: http://muziknori.blogspot.com/). Secara tidak langsung kedatangan pengaruh luar telah mempertambahkan khazanah muzik tempatan dan diubah struktur asalnya bersesuai dengan ciri-ciri budaya tempatan.

yunieyusoff on July 27, 2010 at 5:31 PM said... [Reply to comment]

1) Keroncong

2) violin, cuk, cak, cello, gitar. Kategori kordofon

3) Pengaruh dan budaya muzik ini adalah datangnya dari pengaruh barat. Orang Portugis banyak menggunakan alat muzik jenis kordofon iaitu seperti violin dan gitar. Orang British selalunya menggunakan alat muzik ini di dalam drama ataupun pementasan teater. Pengaruh barat banyak telah mempengaruhi kemunculan bentuk muzik sinkretik seperti asli, keroncong, ghazal dan teater bangsawan di mana kebanyakannya menggunkan alat muzik dari barat.

SMP2252 UMAIRAH on July 27, 2010 at 5:35 PM said... [Reply to comment]

Jawapan:-

a) Ensemble yang diperdengarkan ialah ensemble muzik keroncong.

b) Alat-alat muzik yang terdapat dalam ujian lisan tersebut ialah violin, gitar, cuk, cak, double bass, cello dan keyboard.

violin, gitar, cuk, cak, double bass dan cello berada di dalam kategori Kordofon ( alat-alat yang mengeluarkan bunyi kerana adanya getaran pada tali yang ditegangkan).

manakala, keyboard pula berada dalam kategori Aerofon ( alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara).

c) Muzik keroncong dikatakan bermula di Pulau Jawa pada abad ke-15. Pada permulaan muzik keroncong, alat muzik asal antaranya ialah cuk atau ukulele. Ukulele berasal dari Polynesia, dimainkan secara solo dan dibawa oleh pedagang Portugissewaktu berdagang di Nusantara pada abad ke-15. Alat-alat muzik bertali yang lain juga dipengaruhi oleh Perancis. Pada masa itu, seni muzik gamelan digemari di seluruh Pulau Jawa. Namun begitu, ada pendapat lain mengatakan bahawa ukulele(cuk) ditemukan pada 1879 di Hawai dan dikatakan pada tahun berikutnya barulah muncul keroncong pada tahun 1880 di daerah Tugu kemudian menyebar ke selatan daerah Kemayoran dan Gambir.

Diberi nama keroncong dikatakan berikutan bunyi ukulele(cuk) yang berbunyi 'krong-krong-krong' maka ia dipanggil keroncong.

Pada 1880-1920, muzik keroncong mempunyai 16 birama. ia dikenali sebagai Stambul I,II dan III. Waktu itu, Stambul berirama cepat dan Gesang iaitu tokoh keroncong Indonesia menyebutnya sebagai keroncong cepat dan ia berbaur dengan Tanjidor yang asli Betawi.

Pada 1920-1960 pula, muzik keroncong telah berubah menjadi 32 birama akibat pengaruh muzik pop Amerika yang melanda pada ketika itu. Pusat perkembangan beralih ke Solo dan iramanya yang lebih lambat.

1960 sehingga kini muncul pelbagai gaya baru yang berbeza dalam muzik keroncong. seperti langgam Jawa, iaitu bentuk adaptasi keroncong terhadap tradisi muzik gamelan.Keroncong beat pula ,pelbagai lagu dapat dinyanyikan dengan rentak keroncong seperti lagu Widuri dan Mawar Berduri.

Muzik keroncong telah masuk ke Malaysia sekitar tahun 1940-an. dibawa oleh masyarakat orang-orang Jawa. Mereka menetap dan bermustautin di sini dan membawa kesenian mereka seperti keroncong, barongan, kuda kepang, ketoprak dan silat. negeri-negeri yang banyak kegiatan seni keroncong ialah seperti di negeri Johor, Perak dan Selangor. Daerah-daerah di negeri Johor masih boleh dijumpai persembahan-persembahan keroncong.

Pada mulanya, lagu-lagu keroncong yang dinyanyikan di Malaysia berasal dari Indonesia. tetapi selepas Perang Dunia Ke-2, ada pencipta lagu tempatan yang mencipta lagu-lagu keroncong bercorak Melayu seperti Zubir Said, P. Ramlee, dan Wan Yet.

Sesungguhnya, alat-alat muzik Barat telah digunakan untuk memainkan lagu-lagu daerah. Proses penyesuaian ini mengambil masa yang lama. Hasilnya, seni muzik keroncong menjadi sempurna pada akhir abad ke-19.


Inisiatif kerajaan Johor memperkasakan muzik keroncong dengan menyiarkan lagu-lagu keroncong di Best 104 Radio Johor pada setiap hari bermula pukul 10 malam dan diakhiri pada pukul 2 pagi.
'muzik keroncong begitu mendamaikan'

wa'salam....

SMP2252 NAKISS on July 27, 2010 at 7:09 PM said... [Reply to comment]

1.Ensemble Muzik tradisional Keroncong
2.Alat yang terdapat dalam ensemble keroncong ini adalah cuk,cak,gitar,violin, double bass dan organ.Kategori alatan ini adalah katogeri alat Kordofon iaitu kumpulan alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui geseran pada alat bertali.
3.Pengaruh portugis telah menyebabkan alat muzik violin diterapkan masuk dan digunakan dalam ensemble keroncong ini menggantikan alat muzik rebab.flute digantikan dengan seruling bambu,celo dengan gendang mana kala kontra bass diganti pula dengan gong..irama bergantung kepada ukelele dan bass,flute mengisi ruang melodi yang kosong.

SMP2252 Syahrieetins on July 27, 2010 at 8:14 PM said... [Reply to comment]

Soalan 1.
keroncong

Soalan 2.
(i)violin - kordofon
(ii)gitar - kordofon
(iii)cuk - kordofon
(iv) cak - kordofon
(v) cello - kordofon
(vi)double bass - kordofon
(vii) organ – kordofon

Soalan 3.
Keroncong dikatakan bermula di Pulau Jawa pada abad ke-16 sewaktu pengaruh Portugis mula bertapak di kawasan Tenggara Asia. Ketika itu, seni muzik gamelan digemari di seluruh Pulau Jawa. Alat-alat muzik Barat telah digunakan untuk memainkan lagu-lagu daerah termasuk gamelan. Proses penyesuaian ini mengambil masa yang lama. Hasilnya seni muzik keroncong menjadi sempurna pada akhir abad ke-19. Namun begitu corak muzik keroncong ini berubah dari semasa ke semasa. Bentuk seni keroncong dengan seni muzik gamelan mempunyai beberapa aspek yang hampir sama misalnya rentak dan bentuk melodinya. Muzik gamelan dimainkan dengan cara yang teratur, tetapi muzik keroncong dapat ditokok tambah mengikut perasaan pemain-pemainnya. Alat melodi dan bentuk suara yang digunakan dalam persembahan keroncong juga lebih luas. Muzik keroncong berkembang keMalaysia dengan kedatangan orang-orang Jawa pada awal abad ke-20. Dikalangan kaum Baba dan Nyonya, lagu keroncong sangat digemari. Di Indonesia, ramai keturunan Cina yang meminati lagu keroncong dan ada antara mereka yang menjadi pencipta terkenal. Dalam tahun lima puluhan, di negeri Johor khasnya di Johor Bahru telah wujud beberapa buah kumpulan muzik keroncong seperti ‘Suara Timur Keroncong Orkes’ di Kampung Stulang Darat, ‘Pepat Keroncong Party’ di Kampung Tambatan dan Mohd. Amin Johor Bahru, dan ‘Mawar PutehKeroncong Party’ di Kampung Chik Ami Ngee Heng yang diketui oleh Encik Omar bin Abu Samah. Pada ketika itu, muzik keroncong biasanya dipersembahkan di majlis jamuan atau pesta. Kini keroncong telah mula bertukar corak, sesuai dengan peredaran masa dan selera terutama cara persembahannya. Gubahan muzik keroncong dibuat untuk permainan pancaragam (orkestra) dan kumpulan gitar rancak.

aniey_annatasia on July 27, 2010 at 9:13 PM said... [Reply to comment]

1)Ensembel keroncong

2)Alat muzik yang digunakan adalah violin, cuk, cak, gitar, cello, double-bass, dan akordian.

Kategori alat-alat muzik:-

a)Kordofon
- Biola, cuk, cak, gitar, cello, double-bass

b) Areofon
-Akordian

3) Penjelasan mengenai pengaruh dan budaya muzik luar terhadap ensembel ini khususnya penglibatan dan jenis alat-alat muzik yang digunakan di dalam ensembel tersebut.

Menurut sejarah keroncong secara ringkas, ianya bermula di Pulau Jawa pada abad ke-16. Ketika itu, muzik gamelan digemari di seluruh Pulau Jawa. Alat-alat muzik Barat telah digunakan untuk memainkan lagu-lagu daerah termasuk gamelan. Proses penyesuaian ini mengambil masa yang agak lama. Akhirnya, pada akhir abad ke-19, seni muzik keroncong menjadi sempurna dan corak muzik keroncong ini berubah dari semasa ke semasa. Diantara bentuk seni keroncong dengan seni muzik gamelan mempunyai beberapa aspek yang hampir sama. Misalnya rentak dan bentuk melodinya. Muzik gamelan dimainkan dengan cara yang teratur, tetapi muzik keroncong dimainkan mengikut perasaan pemain-pemainnya dan boleh ditokok tambah. Alat melodi dan bentuk suara yang digunakan dalam persembahan keroncong juga lebih luas.
Seperti yang diketahui, pengaruh dan budaya muzik luar terutamanya dari barat terhadap ensemble keroncong semakin membimbangkan. Ianya sedikit sebanyak telah menenggelamkan irama muzik asli ensemble ini ekoran dari terbitnya pengaruh dan budaya muzik luar yang membanjiri Negara kita. Ada banyak faktor yang menjadikan ensemble keroncong ini semakin membimbangkan. Antaranya adalah sikap masyarakat di Negara kita. Ini kerana, dengan berleluasanya pengaruh dan budaya muzik luar, telah menjadikan masyarakat kita semakin melupakan ensemble keroncong ini. Bukan itu sahaja, ensemble keroncong ini juga tidak semeriah dahulu dimana kita boleh melihat persembahan ini dimana-mana sahaja tidak kiralah samada di majlis-majlis kenduri kahwin, acara-acara besar dan sebagainya. Tetapi kini, ianya jarang diperdengar dan dipertonton dan terlalu sukar untuk kita melihat persembahan ensemble keroncong ini secara langsung. Selain itu, ketiadaan pelapis untuk terus memperjuangkan irama keroncong ini juga menjadi faktor utama kenapa keroncong semakin dilupakan. Dari sudut penglibatan dan jenis alat-alat muzik keroncong, banyak perbezaan dan pembaharuan telah dibuat. Pada awalnya, muzik keroncong telah menggunakan banyak alat-alat muzik yang asli seperti seruling, cak, cuk, gitar, double-bass, cello, violin dan sebagainya. Tetapi kini, seiring dengan arus kemodenan, alat-alat muzik asli ini semakin dilupakan. Sebagai contoh, kibod, bukan sahaja dapat menghasilkan bunyi seperti piano. Malah, kibod juga dapat menghasilkan bunyi violin, gitar, cello, dan sebagainya. Kini, alat muzik seruling juga jarang digunakan dan telah digantikan dengan alat muzik flute di dalam persembahan sesuatu ensemble keroncong. Dengan ini, dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa pengaruh dan budaya muzik luar terhadap ensembel ini khususnya penglibatan dan jenis alat-alat muzik yang digunakan memainkan peranan yang penting dalam mengekalkan keaslian muzik keroncong dan mngekalkan muzik keroncong ini supaya tidak tenggelam dek zaman.

RK_nisa on July 27, 2010 at 10:36 PM said... [Reply to comment]

Soalan 1
Ensemble yang diperdengarkan ialah keroncong.
Soalan 2
Alat muzik yang digunakan adalah terdiri daripada kategori kordofon iaitu biola, cut, cak, gitar, cello dan akordian.
Soalan 3
Ensemble keroncong ini merupakan sebuah musical hybrid iaitu genre hasil daripada pelbagai elemen Barat(Portugis dan Belanda) dan non-Barat ( Arab,Afrika,India,Cina,Oceania,Betawi dan Jawa). Unsur Portugis telah tiba pada abad ke-17 dari Pulau Banda ke Kampung Tugu di Jakarta dan melahirkan muzik keroncong.Pengaruh Belanda selama tiga abad menyebabkan muzik keroncong berbahasa Portugis lenyap, digantikan dengan muzik Hindia Belanda dalam bentuk langgam. Pengaruh Jawa pada abad ke-20 melahirkan bentuk keroncong asli dan langgam Melayu dan Jawa. Pengaruh yang datang ini telah memebawa kemasukan alat-alat muzik keroncong seperti biola,cello dan gitar.

Fienaz Syafinaz on July 27, 2010 at 10:56 PM said... [Reply to comment]

1)Nama Ensembel : Keroncong
Tajuk Lagu : Keroncong Johor

2)Alat Muzik : Cak, Violin,Chelo Gitar,Double
Bass.
Kategori Alat Muzik : Idiofon - Bertali

3)Pengaruh dan budaya muzik luar terhadap ensemble ini :

Sejarah Keroncong
1. Sejarah Keroncong di Malaysia

Seni muzik keroncong mula masuk ke Malaysia sekitar awal abad ini atau tepatnya sekitar tahun 1940. Muzik keroncong dibawa masuk ke negara ini oleh masyarakat orang-orang Jawa yang merantau ke daerah ini untuk berdagang, mencari pekerjaan dan sebagainya.Para pendatang yang merupakan berbagai bangsa dan kaum ini kebanyakannya terus menetap dan bermastautin disini secara tidak disedari. Sebagaimana yang berlaku, ramai pekerja itu yang membawa keluarga mereka dan memulakan kehidupan baru dinegara yang baru.
Seperti kebanyakan para pendatang asing, selain mereka mencari nafkah, mereka juga membawa kesenian mereka. Seperti pendatang dari Sumatera Barat misalnya, mereka membawa kesenian caklempong, demikian juga pendatang dari Jawa. Pendatang dari Jawa membawa kesenian mereka berupa gamelan, wayang kulit, barongan, kuda kepang, ketoprak, silat dan juga keroncong.
Daerah-daerah yang banyak kegiatan-kegiatan seni tradisi Jawa seperti gamelan, barongan, silat dan keroncong ini adalah pastinya daerah yang banyak didatangi masyarakat Jawa seperti di negeri Johor, Perak, Selangor dan juga Pulau Pinang. Di daerah-daerah ini terutama di negeri Johor masih boleh kita jumpai persembahan-persembahan keroncong. Pada mulanya lagu-lagu yang dinyanyikan adalah lagu-lagu dari Indonesia tetapi lama kelamaan setelah perang dunia kedua ada pencipta tempatan yang mencipta lagu keroncong bercorak melayu seperti P.Ramlee Zubir Said, Johan Bahar dan banyak lagi.

smp2252azirul on July 27, 2010 at 11:22 PM said... [Reply to comment]

1) Muzik Keroncong

2) Nama alat muzik dan kategori
a) Viola ( Kordofon )
b) Gitar Akustik ( Korddofon )
c) Cello ( Kordofon )
d) Flute ( Aerofon )
e) Cuk/Ukulele ( Kardofon )
f) Cak ( Kardofon )
g) Bass ( Kardofon )
3) Pengaruh Budaya :
Seni muzik keroncong mula diperkenalkan ke Semenanjung Tanah Melayu pada akhir abad ke-19 apabila ramai pekerja buruh dari Indonesia terutama dari Pulau Jawa berhijrah ke Malaysia untuk mencari pekerjaan. Penduduk dari Jawa berhijrah ke Malaysia untuk mencari pekerjaan. Penduduk dari Jawa, tidak ketinggalan juga membawa bersama kesenian mereka iaitu seni keroncong Kawasan-kawasan yang banyak terdapat kegiatan muzik keroncong adalah di tempat-tempat di mana terdapat ramai orang Jawa dan keturunannya seperti di negeri Johor, di pantai barat negeri Selangor dan Perak. Pada mulanya lagu-lagu keroncong yang dimainkan oleh orang tempatan adalah lagu-lagu yang berasal dari Indonesia. Akan tetapi lama-kelamaan, selepas Perang Dunia Kedua, ada pencipta lagu tempatan yang mencipta lagu-lagu keroncong bercorak Melayu seperti Zubir Said, Ahmad Jaafar dan P. Ramlee.

SMP2252 Firdaus on July 27, 2010 at 11:25 PM said... [Reply to comment]

LATIHAN LISAN PENDENGARAN: KULIAH MINGGU 2

Soalan

1) Muzik Kontemporari

2) Nama alat muzik
Cello
Violin
Double Bass
Viola
Gitar

Kategori Alat Muzik
Simfoni
Wind Orkestra
Pop Orkestra
Brassband


3)Antara pengaruh dan budaya muzik kontemporari ini adalah daripada alat muzik yang digunakan. Ciri muzik barat ini adalah digubah oleh pemuzik popular dan berubah dalam jangka masa yang pendek. Sebagai contoh, viola, gitar, violin, cello dan double bass merupakan kategori adaptitional (penyesuaian). Ia merupakan alat yang berorganik dimana cara memainkannya adalah digesek dan ia bertindak balas mengikut keadaan ekologi. Jenis muzik yang terdapat di negara ini adalah seperti ghazal pathi dan ghazal johor

~.:s.h.u.e:.~ on July 27, 2010 at 11:53 PM said... [Reply to comment]

1) Apakah nama ensembel yang diperdengarkan?
Jawapan: Ensemble Keroncong

2) Berikan nama-nama alat muzik yang digunakan dan kategorikan alat-alat muzik tersebut.
Jawapan:
Alat muzik: Violin, Double Bass, Rebana, Gitar, Aekordian, Cuk dan Cak.
Kategori Alat: Kordofon dan Membranofon.


3) Berikan penjelasan mengenai pengaruh dan budaya muzik luar terhadap ensembel ini khususnya penglibatan dan jenis alat-alat muzik yang digunakan di dalam ensembel tersebut.
Jawapan:
Pengaruh muzik bagi ensemble ini datangnya dari buruh Indonesia yang datang berhijrah ke Semenanjung Tanah Melayu pada masa itu. semasa mereka datang ke Tanah Melayu, mereka juga membawa masuk kesenian muzik dari negara asal mereka. Selepas Perang Dunia Kedua, pengaruh muzik ini semakin berkembang di Tanah Melayu. Hal ini terbukti berikutan adanya penulis lagu yang menggubah muzik keroncong. Contohnya seperti Allahyarham Tan Sri P.Ramlee. Antara kawasan yang banyak dipengaruhi oleh muzik ini adalah Selangor, Johor dan Perak. Jenis alat-alat muzik yang digunakan adalah Violin, Double Bass, Rebana, Gitar, Aekordian, Cuk dan Cak. Jenis-jenis alat ini dibahagikan kepada dua iaitu kordofon dan membranofon. Alat kategori kordofon adalah Violin, Double Bass, Gitar, Aekordian, Cuk dan Cak. Manakala alat bagi kategori Membranofon pula adalah rebana.

SMP2252 FARIQ on July 27, 2010 at 11:57 PM said... [Reply to comment]

1. Esemble keroncong

2. Alat-alat muzik yang digunakan dan kategorinya:
- violin (kordofon)
- cak (kordofon)
- cuk (kordofon)
- cello (kordofon)
- gitar (kordofon)

3. Pengaruh yang terdapat dalam muzik ini adalah daripada Indonesia.

smp2252shafry on July 28, 2010 at 2:37 AM said... [Reply to comment]

Assalamualaikum wbt..
Sebelum saya menjawab soalan ini, saya meminta maaf kepada tuan sebab kesilapan lewat memberi jawaban soalan ini disebabkan masalah ‘wireless’ yang tidak dapat dicapai.

Jawapan soalan tersebut:
1)Nama ensembel yang diperdengarkan ialah keroncong.

2)Nama-nama alat muzik yang digunakan ialah gitar,acordian,cak,cuk,violin,double bass dan kategorikan alat-alat muzik ini adalah dalam kordofon.

3)Pengaruh dan budaya muzik luar terhadap ensembel ini khususnya penglibatan dan jenis alat-alat muzik yang digunakan di dalam ensembel ini adalah pengaruh daripada barat iaitu daripada Portugis iaitu seperti alat muzik gitar dan volin, manakala daripada british pula menekankan teater dan mempengaruhi kemunculan bentuk muzik sinkretik seperti muzik keroncong dan lain-lain.

SMP2252ERNIE JUAN PRIMA NORDIN on July 28, 2010 at 7:43 AM said... [Reply to comment]

Jawapan ujian pendengaran
1. Muzik keroncong
2. alat muzik dari keluarga kordofon seperti double bass, violin, gitar, akodian.
3. muzik ini dari aspek sejarahnya berasal daripada Barat. Buktinya, berlaku hubungan dagangan antabangsa antara kepaulauan melayu dengan negara barat. Selain itu, kesan penjajahan kuasa asing dari Barat juga menyebabkan budaya mereka mempengaruhi masyarakat kepulauan melayu khususnya Tanah Melayu.

SMP2252 SING YING on July 28, 2010 at 2:40 PM said... [Reply to comment]

1. Ensembel keroncong
2. kordofon-gitar, double bass, violin, cello
membranofon- gendang
3. Budaya muzik banyak dipengaruhi oleh pengaruh luar yang datang ke negara kita, sebagai contoh, ensembel gamelan yang berasal dari Indonesia. Alat-alat yang digunakan dalam ensembel ini ialah gong, bonang,gambang, saron, kenong.

Teoh Koh Sing on July 28, 2010 at 2:46 PM said... [Reply to comment]

1. keroncong
2. violin, viola, gitar, accourdian(kordofon)
3. Dengan adanya pengaruh dan budaya dari negara luar, keroncong juga dipengaruhi olehnya. Alat yang digunakan dalam ensemble keroncong ini kadangkala melibatkan flute,gitar bass,violin. Alat-alat ini bukan alat muzik tradisional malaysia tetapi digunakan dalam muzik tradisional malaysia seperti keroncong ini. Muzik yang dihasilkan amat merdu dengan menggabungkan alat-alat ini.

SMP2252 SING YING on July 28, 2010 at 2:49 PM said... [Reply to comment]

1. Ensembel keroncong
2. kordofon-gitar, double bass, cello, violin
membranofon- gendang
3. Budaya muzik kita banyak dipengaruhi oleh pengaruh luar yang datang ke negara kita. Ensembel keroncong ini berasal dari Indonesia. Alat-alat yang digunakan dalam ensembel keroncong ialah flute, violin, cak, cuk,cello dan lain-lain lagi.

CHRISTINE on July 28, 2010 at 3:00 PM said... [Reply to comment]

1) Nama ensemble yang diperdengarkan ialah ensemble keroncong.
2) Nama alat-alat muzik yang digunakan dalam ensemble keroncong tersebut adalah viola, cak, cuk, 2 string cello, double bass, dan gitar. Semua alat-alat tersebut dikategorikan dalam kumpulan kordofon.
3) Ensemble keroncong berasal dari Nusantara Indonesia. Alat viola telah menggantikan rebab dan alat double bass menggantikan gong kerana adanya pengaruh dari budaya barat.

SMP2252 WONG SOON EN on July 28, 2010 at 3:46 PM said... [Reply to comment]

1. ensembel keroncong
2. kordofon - violin, viola, cello, double bass, guitar, cak, cuk, akordian
membranofon - rebana
3. Muzik keroncong ini berasal dari Portugis dan seterusnya dibawa masuk ke negara Indonesia. Muzik keroncong di Malaysia mendapat pengaruh dari muzik keroncong di Indonesia. Keistimewaan tentang muzik keroncong ini ialah ia merupakan gabungan alat-alat muzik tradisional dengan alat-alat muzik moden dan alat-alat muzik barat. Dalam muzik ini, violin biasanya akan memainkan melodi lagu . Muzik keroncong merupakan salah satu jenis muzik tradisional yang paling saya gemari.

SMP2252 LUBNA on July 28, 2010 at 4:48 PM said... [Reply to comment]

salam...
1.ensembel yang diperdegarkan ialah ensembel keroncong.
2. alat- alat muzik yang terdapat dalam ensembel ini ialah cak, cuk, violint, gitar, dublle bass, cello dan akordian. alat muuzik cak, cuk, violin, gitar dublle bass, cello dan gitar merupakan kategeri alat muzik jenis kordofon manakala akodian merupakan alat muzik jenis aerofon.
3. ensembel ini merupakan ensembel luar yang dibawa masuk ke malaysia daripada Indonesia. Muzik ini telah dibawak masuk dan telah disesuaikan dengan budaya tempatan. pada peringkat permulaan ensembel dimainkan dengan menggunakan muzik daripada indonesia namun setelah beberapa lama muzik ini telah diserapkan dalam budaya malaysia dan terdapat beberapa tokoh muzik yang telah mencipta muzik keroncong ini berdasarkan budaya tempatan. alat muzik yang dimainkan di dalam ensembel ini telah mendapat pengaruh dari luar seperi pengaruh daripada Potugis.

NurSuhadah Mohamad Ramdzan on July 29, 2010 at 11:46 AM said... [Reply to comment]

Soalan 1:
- Keroncong

Soalan 2:
- Alat-alat muzik keroncong :
Biola, Flute, Cuk (ukulele), Cak, Gitar, Cello, Double Bass.

Soalan 3:
- Muzik keroncong merupakan salah satu muzik tradisional yang mempunyai estetika yang amat tinggi. Muzik ini telah diwarisi sejak turun temurun mengikut aliran dan suasana sejarah. dalam pada itu muzik ini telah mengalami perubahan akibat pengaruh pelbagai corak ujian untuk menentukan suvivalnya terus hidup hingga ke hari ini.

Contohnya sejarah muzik keroncong di Indonesia.
Pada akhir abad ke-15 seni muzik keroncong ini telah dibawa oleh pedagang Sepanyol dan Portugis daripada Eropah. Selain melakukan penjajahan, mereka telah turut membawa masuk muzik dan budaya yang dimiliki. Penduduk tempatan telah tertarik dengan kebolehan orang Barat tersebut bermain alat muzik. Alat muzik yang digunakan pada ketika itu berbentuk seperti gitar tapi saiznya lebih kecil dipanggil 'ukulele'. Melalui daya keratif penduduk tempatan, maka mereka telah terangsang untuk mencuba membuat alat muzik sendiri, kemudian dimainkan sambil meniru gaya orang Portugis menyanyi dan bermain alat muzik.

Manakala di Malaysia pula, sejarah pengaruh muzik keroncong bermula sekitar awal abad ke-20. Keroncong telah dibawa daripada tanah besar Jawa oleh masyarakat Jawa yang melakukan penghijrahan, merantau mencari pekerjaan, sebagai pedagang dan sebagainya. Pengaruh kuat yang menyebarkan muzik keroncong masa tersebut ialah dengana danya kumpulan Bagsawan dibawa masuk dari Indonesia. Meraka telah datang membuat persembahan di seluruh negara dan melalui pentas ini lagu-lagu keroncong diperdengarkan kepada masyarakat tempatan.

Disini kita dapat lihat bagaimana pengaruh muzik keroncong daripada Barat telah datang ke Indonesia dan meresap masuk pula ke Malaysia. Namun, muzik itu telah diubahsuai mengikut daya kreatif penduduk tempatan. Tetapi muzik asal tetap sama.

Zulhilmi on July 30, 2010 at 10:36 AM said... [Reply to comment]

1. Ensemble Keroncong

2. Alat muzik yang digunakan di dalam Ensemble ini adalah Violin, Cuk, Cak, Gitar, Cello, Double Bass. Alat-alat ini dikategorikan sebagai alat muzik bertali atau Kordofon.

3. Keroncong berasal dari sejenis Muzik Portugis yang dikenali sebagai 'Fado'. Pengaruh muzik ini masuk ke Negara Malaysia melalui masyarakat Jawa yang merantau ke daerah ini untuk berdagang. Pengaruh muzik luar yang dapat dilihat di dalam emsemble ini melalui penggunaan alat muzik Cuk. Alat muzik ukulele atau cuk adalah antara alat asal dalam permulaan muzik keroncong. Ukulele adalah bukan alat muzik asli negara serantau. Alat muzik ukulele yang berasal dari Polynesia dan dimainkan secara solitary ( berseorangan /solo ) dibawa oleh pedagang-pedagang Portugis sewaktu berdagang di sekitar Nusantara pada abad ke-15. Ensemble Keroncong dimainkan di dalam majlis-majlis tertentu begitu juga 'Fado'. 'Fado' terkenal dalam kalangan Elite Istana negara itu.

SMP2252 DILLAH on July 31, 2010 at 6:20 PM said... [Reply to comment]

1. ensemble keroncong
2. alat muzik seperti biola, flute, gitar, cello,double bass dan cak.
3. keroncong dikatakan berasal dari Pulau Jawa pada abad ke 16. Keroncong telah berkembang di Malaysia pada awal abad ke 20. Pada tahun 1950-an, beberapa kumpulan keroncong telah ditubuhkan di Johor. Dikatakan keroncong mempunyai sedikit persamaan dengan gamelan tetapi keroncong boleh diubah-ubah mengikut kesukaan pemainnya. Pada hari ini, muzik keroncong telah banyak digubah untuk membuat persembahan bersama kumpulan orkestra.

SMP2252 DILLAH on July 31, 2010 at 9:48 PM said... [Reply to comment]

En...saya ada penambahan untuk soklan 2 mengenai kategori alat-alat muzik.
kategori kordofon-biola, gitar,double bass,cello,ukulele dan cak
kategori aerofon-flute

damya hana on July 31, 2010 at 10:07 PM said... [Reply to comment]

salam kepada En. Amran dan rakan-rakan sekuliah.
ini jawapan saya bagi ujian pendengaran di atas.

Jawapan bagi soalan 1 :
Nama bagi assemble yang diperdengarkan dalam audio di atas adalah jenis muzik keroncong. keroncong berasal daripada pengaruh muzik Indonesia dan ia mula diperkenalkan di semenanjung Tanah Melayu pada abad ke-19. muzik keroncong amat popular di negeri Johor, sebelah pantai barat negeri Selangor dan Perak. Hal ini kerana kawasan tersebut merupakan kawasan yang sebilangan penduduknya adalah berketurunan jawa.

Jawapan bagi soalan 2 :
Nama alat-alat muzik yang terdapat dalam muzik keroncong dalam audio di atas adalah terdiri daripada Violin, Cuk ( Ukulele), Double Bass, Cello, Flute dan Cak. Alat-alat muzik yang terdapat dalam muzik keroncong ini dapat dikategorikan kepada 3 jenis iaitu kategori kordofon yang merangkumi (Violin, cuk (ukulele), double bass dan cello). Kategori aerofon pula merangkumi (Flute) dan seterusnya kategori Idiofon iaitu merangkumi (Cak).

Jawapan bagi soalan 3:
Pengaruh budaya muzik luar yang terdapat dalam muzik keroncong adalah dipengaruhi oleh muzik Indonesia. Hal ini kerana disebabkan oleh penglibatan orang-orang Indonesia yang berhijrah ke Malaysia untuk mencari pekerjaan. Justeru itu, muzik keroncong ini mula dikembangkan dengan meluas dan ianya popular di kalangan masyarakat Jawa yang kebanyakannya terdapat di negeri Johor, sebelah pantai barat negeri Selangor dan Perak. Manakala pengaruh muzik keroncong dalam aspek alat-alat muzik pula adalah dipengaruhi oleh alat-alat muzik dari barat. Iaitu dipengaruhi oleh kemunculan bentuk muzik sinkretik iaitu merangkumi budaya bandar dan desa. Contohnya tarian, muzik, dan vokal. selain keroncong, muzik sinkretik juga adalah terdiri daripada muzik Ghazal, Dongdang Sayang dan sebagainya.

sekian..

SMP2252 Noorzarina on July 31, 2010 at 10:08 PM said... [Reply to comment]

1) ensembel muzik keroncong

2) Biola, Flute, CUk (Ukulele), CAk, Gitar,
Cello, Double Bass
kategori:
Kordofon- Biola, gitar, double Bass, Cuk
(ukulele), Cak, Cello
Aerofon- Flute

3) Keroncong adalah seni muzik yang berasal dari pengaruh Indonesia. keroncong mula diperkenalkan pada akhir abad ke 19.Di Indonesia ramai keturunan cina yang meminati keroncong dan ada antyara mereka menjadi pencipta. Keroncong mula dipopularkan di Johor yang diselengarakan oleh Yayasan Warisan Johor.
antara alat muzik dalam memainkan Muzik keroncong adalah seperti berikut Violin (biola), Flute (seruling), Cuk (ukulele), Cak (Tenor BAnjo), Gitar, Selo (Cello)dan Double Bass.

damya hana on July 31, 2010 at 10:26 PM said... [Reply to comment]

salam kepada En. Amran
ini jawapan saya bagi ujian pendengaran di atas.

soalan 1 : Assemble keroncong.

Soalan 2 : Alat-alat muzik yang digunakan dalam assemble keroncong dalam audio di atas adalah Violin, Cuk ( Ukulele), Double Bass, Cello, Flute dan Cak.

Kategorikan alat-alat muzik tersebut dapat dibahagikan kepada 3 jenis iaitu :
1.Kategori kordofon (Violin, cuk (ukulele),
double bass dan cello).
2.Kategori aerofon (Flute)
3.Kategori Idiofon (Cak).

Soalan 3: Pengaruh budaya muzik luar yang terdapat dalam muzik keroncong dalam audio di atas adalah dipengaruhi oleh muzik Indonesia. Hal ini kerana disebabkan oleh penglibatan orang-orang Indonesia yang berhijrah ke Malaysia untuk mencari pekerjaan. Justeru itu, muzik keroncong ini mula dikembangkan dengan meluas dan ianya popular di kalangan masyarakat Jawa yang kebanyakannya terdapat di negeri Johor, sebelah pantai barat negeri Selangor dan Perak. Manakala pengaruh muzik keroncong dalam aspek alat-alat muzik pula adalah dipengaruhi oleh alat-alat muzik dari barat.

SMP 2252 MUNIRAH on July 31, 2010 at 10:57 PM said... [Reply to comment]

1. Keroncong
2. i. Biola (Kordofon)
ii. Flute -(Aerofon)
iii. Cuk (Ukulele) -(Kordofon)
iv. Cak - (Kordofon)
v. Gitar - (Kordofon)
vi. Cello - (Kordofon)
vii. Double Bass - (Kordofon)
3. Irama keroncong banyak dipengaruhi dari unsur luar iaitu dari Indonesia. Hal ini kerana, muzik keroncong dikatakan datang dari Pulau Jawa Indonesia. Ensembel keroncong yang dibawa masuk ke negara ini kemudiannya mengalami proses penyesuaian atau adaptasi dengan budaya dan kebiasaan masyarakat tempatan. Kebanyakan dari alat-alat muzik dalam keroncong adalah sama bagi setiap negara seperti Indonesia atau Malaysia. Antara alat-alat muzik yang terdapat di dalam keroncong adalah seruling, biola, cello, gitar dan cak. Alat-alat muzik dalam keroncong adalah gabungan alatan muzik tradisional dan moden. Walaupun terdapat unsur moden dalam seni keroncong, kesemua alat-alat muzik ini digabungkan dan akhirnya membentuk satu muzik tradisional keroncong yang mempunyai identiti, nilai, tradisi sejak zaman berzaman dan gaya persembahan yang tersendiri. Alat-alat dalam seni keroncong dimainkan mengikut lagu tertentu. Jika dibandingkan muzik keroncong dengan muzik gamelan misalnya yang mana ia biasanya dimainkan secara tetap, alat muzik keroncong boleh dimainkan secara bebas dan pelbagai untuk mendapatkan kesan muzik yang lebih menarik.

SMP2252 FarHana on August 1, 2010 at 12:27 AM said... [Reply to comment]

1) muzik keroncong

2) kordofon seperti gitar, violin

3) pengaruh muzik ini berasal daripada Barat yang mana berlakunya hubungan antara negara Barat dengan kepulauan Melayu. pengaruh yang berlaku ini adalah disebabkan kesan daripada penjajahan pada masa dahulu.

bancha on August 1, 2010 at 3:35 AM said... [Reply to comment]

1.keroncong
2.ukulele, violin, cello, double bass, gitar akustik- keluarga kordofon
3.Ensembel ini menggunakan alat-alat muzik barat walaupun memainkan muzik tradisional. Ianya berasal dari kedatangan Portugis ke Melaka. Golongan pemuda ketika gemar bermain di tepi-tepi jalan untuk mengisi masa lapang dan sebagai hiburan.

smp2252 hasmazatul on August 1, 2010 at 11:43 AM said... [Reply to comment]

1)ensemble keroncong
2)violin,double base,cak,cuk,gitar atau gitar akustik.
3)ensemble keroncong asalnya dari muzik portugis dan alat-alat muzik yang digunakan seperti violin dan double base merupakan alat muzik yang dicipta dari negara luar dan dibawa masuk dalam ensemble ini.Selain itu,muzik keroncong asli,keroncong dan langgam juga merupakan jenis muzik dari negara luar.Secara keseluruhannya,keroncong ternyata mempunyai pengaruh dari negara luar dan diadaptasikan dalam muzik tradisional malaysia.

sumber :wikipedia,asal usul keroncong.

noor zakiah on August 1, 2010 at 7:41 PM said... [Reply to comment]

soalan 1.
Keroncong

Soalan 2.
Gitar-Kordofon
Biola-Kordofon

soalan 3.
pengaruh alat muzik ini dipengaruhi oleh budaya masyrakat luar kerana faktor-faktor asimilasi dan sebagainya. hal ini kerana muzik budaya rakayat mudah untuk dipengaruhi berbanding dengan muzik istana, maka tidak hairanlah ia mudah dipengaruhi oleh unsur-unsur luar.

Siti Rohaya on August 1, 2010 at 9:46 PM said... [Reply to comment]

1.)Esembel Keroncong

2.)Alat muzik yang digunakan dalam esembel keroncong ini ialah Biola dan Gitar.Kedua- dua alat ini merupakan kategori Kordofon.

3.) Pengaruh dan budaya muzik luar terhadap esembel keroncong ialah melalui penggantian alat-alat muzik yang digunakan seperti alat suling bambu yang digantikan kepada Flut yang juga merupakan klasifikasi Aerofon. Manakala alat muzik Gong di gantikan kepada Kontrabas yang merupakan klasifikasi alat muzik Idiofon. Pengaruh budaya muzik yang tersebar dalam esembel keroncong adalah pengaruh dari budaya muzik barat. Ini kerana alat muzik Flut dan Kontrabas merupakan alat muzik yang telah diperkenalkan oleh negara barat.

Post a Comment

Twitter

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Pelajar Kump.A

Blog Pelajar Kump.B

Blog Pelajar Kump.C

. Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template