Blog Pembentangan Kumpulan

Lihat Semua Artikel »»

Headline

.

Saturday, July 31, 2010

SOALAN BERDASARKAN VIDEO: MINGGU 3Ensembel Ghazal merupakan satu kesenian tradisional masyarakat Melayu Negeri Johor:

1. Berdasarkan 5 kategori utama yang telah dibincangkan pada Kuliah 3, apakah kategori yang sesuai bagi Ensembel Ghazal ini?

2. Rujuk video pada minit 0.58:
a. Apakah nama alat tersebut?
b. Apakah klasifikasi alat muzik yang dimainkan?
c. Daripada manakah asal alat muzik ini?

3. Berdasarkan video di atas, senaraikan secara lengkap nama alat muzik mengikut klasifikasi.

4. Pada pandangan anda, bagaimanakah cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel Muzik Ghazal ini?

Perhatian: Jawapan mesti dibuat diruangan komen di bahagian bawah posting. Setiap jawapan perlu ditulis berdasarkan nombor. Tarikh akhir menghantar jawapan ialah pada hari Rabu (04/08/10) sebelum jam 12.00 tgh mlm. Jawapan yang dihantar selepas tarikh dan jam yang telah ditetapkan tidak akan disiarkan dan tiada markah. Terima kasih.

68 comments:

SMP2252 SING YING on July 31, 2010 at 2:38 PM said... [Reply to comment]

1. Muzik Sinkretik
2. a) Gambus
b) Kodrofon
c) Alat muzik ini berasal dari Timur Tengah
3. Kordofon- Gambus, Gitar, Viola
aerofon- harmonium
membranofon- Tabla
idiofon- marakas, tamborin
4. Pada pandangan saya, ensembel muzik ghazal ini perlu dititikberatkan di sekolah kerana melalui sekolah kita dapat menarik minat lebih ramai generasi muda. kebanyakan masa generasi muda sekarang adalah di sekolah. oleh itu, peluang untuk mewarisi ensembel muzik ghazal ini melalui didikan dan ajaran dari sekolah.

Teoh Koh Sing on July 31, 2010 at 2:46 PM said... [Reply to comment]

1. Muzik sinkretik
2.(a)gambus
(b)kordofon
(c)Turki dan Mesir
3.kordofon:gambus, biola,gitar
idiofon:harmonium,marakas,tambourine
membranofon:gendang
4. pada pandangan saya, sekolah boleh mengajurkan kelab muzik ghazal ini supaya murid-murid boleh lebih mengenali muzik ini dan boleh bermain. Untuk iklan-iklan untuk mempromosikan apa-apa tentang Malaysia juga boleh menggunakan muzik ini untuk melambangkan muzik tradisional Malaysia yang kian dilupa oleh masyarakat ini.

SMP2252 bissmi attiah on July 31, 2010 at 8:55 PM said... [Reply to comment]

1.muzik sinkretik
2.a)Gambus
b)Alat muzik bertali
c)Timur Tengah-berhijrah ke Tanah Melayu pada abad 14
3.perkusi-rebana ubi,gendang,tamborin,marakas,arkodian
bertali-violin,gambus,gitar
4.Pada pandangan saya, terdapat beberapa cara yang boleh menarik minat golongan muda bagi mendekati Ensemble muzik ghazal ini antaranya persatuan-persatuan seni seharusnya menganjurkan lebih banyak persembahan seperti ini, mengadakan promosi dan menunjukkan keunikan yang terdapat pada muzik ghazal ini. Seterusnya,menyuntik sedikit kreativiti dalam persembahan ghazal supaya dapat di dengar oleh semua lapisan masyarakat terutamanya golongan muda, menggabungkan artis lama dan baru bagi menarik minat golongan ini dan mengadakan persembahan di tempat-tempat terbuka.

SMP 2252 NURUL HANA on August 1, 2010 at 1:15 AM said... [Reply to comment]

Salam kepada En. Amran
ini jawapan saya bagi soalan berdasarkan video minggu 3 di atas.


Soalan 1 : Kategori muzik sinkretik


Soalan 2 : Rujuk minit 0.58

a)Gambus
b)Klasifikasi alat muzik gambus adalah merupakan
alat muzik bertali.
c)Gambus berasal dari Timur Tengah iaitu dari
Turki dan Mesir. Ia berhijrah ke Tanah Melayu
sekitar tahun 1800 dan paling popular di
Negeri Johor.


Soalan 3 :
Nama alat muzik mengikut klasifikasi dalam video yang ditayangkan ialah :

- Klasifikasi bertali iaitu (Gitar, Gambus, dan
Violin).
- Klasifikasi perkusi iaitu (Harmonium,
Tamborin, Marakas, dan Tabla).


Soalan 4 :
Pada pandangan saya, cara untuk menarik minat generasi muda pada masa kini untuk mendekati muzik ensembel ghazal ini ialah dengan menerapkan muzik tradisional ini ke dalam ko-kurikulum di sekolah. Aktiviti ko-kurikulum yang bergiat aktif di sekolah dapat memupuk minat pelajar dan justeru dapat mengasah bakat para pelajar yang sedia ada. Selain itu, pada pandangan saya. Untuk menarik minat generasi muda terhadap ensemble ghazal ini adalah dengan menganjurkan beberapa pertandingan untuk mengaktifkan essemble ghazal supaya generasi muda berminat untuk melibatkan diri contohnya seperti program-program rancangan tv yang telah dibuat seperti akademi fantasia, mentor, sehati berdansa dan lain-lain lagi. Ianya boleh dilaksanakan dalam kontek muzik tradisional. Hal ini kerana di zaman yang serba canggih kini kita sering didedahkan dengan muzik-muzik moden contohnya rock, pop dan lain-lain sehinggakan generasi muda pada masa kini tidak lagi mempunyai pengetahuan yang tinggi mengenai muzik klasik sekiranya ianya tidak diwarisi. Hal ini juga merupakan cara untuk menghidupkan kembali muzik-muzik tradisional yang kian popular pada zaman dahulu agar ianya tidak hilang ditelan zaman.


Sekian...

aniey_annatasia on August 1, 2010 at 1:35 AM said... [Reply to comment]

Jawapan:-

1. Berdasarkan 5 kategori utama yang telah dibincangkan pada Kuliah 3, apakah kategori yang sesuai bagi Ensembel Ghazal ini?
- Kategori muzik sinkretik.

2. Rujuk video pada minit 0.58:
a. Apakah nama alat tersebut?
- Gambus.

b. Apakah klasifikasi alat muzik yang dimainkan?
- Alat muzik bertali atau kordrofon.

c. Daripada manakah asal alat muzik ini?
- Timur Tengah

3. Berdasarkan video di atas, senaraikan secara lengkap nama alat muzik mengikut klasifikasi.
a)Gitar
-Jenis alat:Bertali
-Klasifikasi:Kordrofon

b)Gambus
-Jenis alat:Bertali
-Klasifikasi:Kordrofon

c)Harmonium
-Klasifikasi:Aerofon

d)Biola
-Jenis alat:Bertali
-Klasifikasi:Kordrofon

e)Set tabla (Bam-besar, Din-kecil)
-Jenis alat:Perkusi
-Klasifikasi:Membranofon

f)Tamborin
-Jenis alat: Perkusi
-Klasifikasi:Idiofon

g)Marakas
-Jenis alat:Perkusi
-Klasifikasi:Idiofon

4. Pada pandangan anda, bagaimanakah cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel Muzik Ghazal ini?
-Pada pendapat saya, ada banyak cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel Muzik Ghazal. Pertama adalah dengan memperomosikan Ensembel Muzik Ghazal. Dengan ini, sumber media massa, elektronik, dan cetak memainkan peranan yang penting dalam menyampaikan maklumat ini kepada berkesan kepada generasi muda khususnya. Tidak cukup sekadar mempromosikan sahaja, malah, penglibatan artis popular sebagai duta Muzik Ghazal(sebagai contoh) juga dapat menarik perhatian generasi muda kini. Dengan ini, artis itu sendiri akan menjadi ikon kepada generasi muda untuk mengikutinya. Sebagai contoh adalah dengan cara mengadakan Konsert Simfoni Ghazal Johor bersama Datuk Sharifah Aini yang diadakan pada tahun 2003 di Istana Budaya. Dengan cara beginilah, promosi dapat dilaksanakan. Cara atau kaedah kedua pula adalah dengan mengadakan bengkel muzik ghazal di sekolah atau IPT. Dengan ini, mereka yang berminat dapat mengikuti bengkel ini untuk mempelajari muzik ghazal dengan mendalam. Kandungan yang ingin disampaikan di dalam bengkel tersebut perlulah lengkap agar objektifnya dapat terlaksana dengan berkesan. Cara atau kaedah yang ketiga pula adalah dengan menganjurkan pertandingan nyanyian lagu ghazal samada di peringkat sekolah, mahupun di peringkat IPTA. Dengan cara ini juga dapat menarik minat generasi muda yang berbakat di dalam nyanyian untuk menceburi pertandingan ini, seterusnya dapat menarik minat mereka untuk mendekati muzik ini. Dan cara atau kaedah yang terakhir adalah dengan cara menerapkan muzik ghazal ke dalam matapelajaran muzik di sekolah dan juga IPTA. Mungkin ianya sudah dilaksanakan kini, tetapi, masih belum ditekankan lagi. Di sinilah para guru, pensyarah dan tenaga pengajar memainkan peranan yang penting di dalam menyampaikan maklumat mengenai ghazal bagi menarik minat generasi muda mengetahui tentang ghazal dengan lebih mendalam.

SMP2252 HANIS on August 1, 2010 at 1:54 PM said... [Reply to comment]

1.)kategori yang sesuai untuk Ensemble Ghazal adalah muzik sinkretik.
2.) a-Gambus.
b-Kordofon/Alat bertali
c-Berasal dari Yaman dan disebarkan ke
Semenanjung Arab.
3.)Kordofon : Violin, Gambus,Gitar dan Peti
Harmonika.
Membranofon : Tabla
Idiofon : Marakas dan Tamborin
4.)Bagi pandangan saya, untuk menarik minat generasi muda mendalami ensemble ghazal ini antaranya kita boleh gubah muzik yang generasi muda sukakan sekarang ini menjadi muzik berbentuk ghazal,membuat bengekel mempelajarinya atau kita boleh pupuk dari peringkat sekolah rendah dengan memperkenalkan dan memberi pelajaran mengenai muzik ghazal.

Marlin on August 1, 2010 at 2:07 PM said... [Reply to comment]

JAWAPAN

1. Berdasarkan 5 kategori yang telah dibincangkan pada minggu ke-3, kategori yang sesuai bagi Ensembel Ghazal ialah kategori Muzik Ensembel Sosial Popular. Ini kerana muzik ini lebih cenderung sebagai hiburan semasa keramaian dan majlis perayaan. Selain itu, muzik ini juga menghasilkan muzik sinkretik kerana merupakan cantuman unsur muzik tempatan dengan unsur muzik budaya luar. Contohnya penggunaan alat-alat muzik barat seperti Violin dalam ensembel ini.

2. a) Nama alat muzik pada minit ke 0.58 ialah Gambus.

b) Gambus merupakan salah satu alat muzik yang dimainkan dengan cara dipetik. Mengikut pengelasan yang telah dirangka oleh Curt Sachs dan Erich Von Hornbostel pada tahun 1914, Gambus dikelaskan dalam kategori alat muzik kordofon. Alat muzik dalam kategori kordofon ialah alat-alat yang mengeluarkan bunyi kerana adanya getaran pada tali yang ditegangkan contohnya Gambus.

c) Alat muzik Gambus adalah alat muzik yang berasal dari Timur Tengah. Terdapat dua teori yang menyatakan tentang asal-usul Gambus. Menurut Anis (1993), kedatangan Gambus ke negara ini adalah disebabkan oleh kedatangan orang Arab semasa pengislaman Melaka pada abad ke-15. Semasa pengislaman ini, orang Arab telah alat muzik arab seperti Gambus ini. Sachs dalam buku The History Of Musical Instruments (1940), menyatakan bahawa Gambus telah dibawa oleh bangsa Parsi dan Arab yang berdagang di Melayu Archipelago pada awal abad ke-9 di mana mereka telah membawa Gambus di atas kapal dagang sebagai hiburan peribadi semasa perjalanan. Alat muzik yang menyerupai Gambus telah diperkenalkan oleh peniaga ketika berdagang di sepanjang Melayu Archipelago.

Marlin on August 1, 2010 at 2:08 PM said... [Reply to comment]

3. Terdapat 7 jenis alat muzik yang dimainkan dalam video di atas. Saya akan mengklasifikasikan alat-alat ini mengikut klasifikasi Hornbostel.

Kordofon (Strings)
Alat muzik dalam kategori kordofon ialah alat-alat yang mengeluarkan bunyi kerana adanya getaran pada tali yang ditegangkan samada dipetik atau digesek.

-Gambus : Gambus adalah sejenis alat muzik bertali yang mempunyai 11 hingga 12 jalur talinya (strings). Dalam enesembel Ghazal, Gambus digunakan sebagai alat muzik yang memainkan melodi.

-Violin : Alat muzik ini kecil sedikit daripada Viola tetapi biasanya disebut oleh orang-orang Melayu dengan sebutan biola sahaja. Alat jenis bertali ini adalah salah satu alat muzik yang penting dalam ensembel Ghazal.

-Gitar : Gitar juga merupakan salah satu daripada alat muzik yang penting dalam ensembel Ghazal. Alat bertali ini dimainkan sebagai alat yang memainkan melodi atau rentak.

Idiofon (Perkusi)
Idiofon ialah klasifikasi bagi alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui getaran pada alat muzik itu sendiri samada berkocak, goncang, bergeser, penggores, dihentak ataupun dipetik.

-Marakas
Alat ini merupakan sejenis alat perkusi yang digunakan sebagai alat rentak atau tempoh dalam ensembel Ghazal. Alat muzik ini dimainkan dengan cara kocak (shake).

-Tamborin
Seperti marakas, tamborin juga digunakan sebagai alat yang memainkan rentak atau tempoh. Alat muzik ini dimainkan dengan cara hentakan.

Membranofon
Dalam kategori ini, bunyi bermula daripada getaran membran (kulit haiwan) yang teregang merentasi kompenen resonator (resonans).

-Tabla/Do
Alat muzik ini menyerupai gendang dan merupakan alat muzik yang berasal dari India. Tabla yang kecil dinamakan Din dan yang besar dinamakan Bam.

-Jidur/Duff
Alat muzik ini juga menyerupai gendang dan tergolong dalam kategori membranofon. Walaupun alat ini tidak dimainkan dalam video di atas namun, alat ini juga merupakan salah satu daripada alat muzik Ghazal yang penting.

Aerofon
Dalam kategori aerofon, bunyi dihasilkan melalui getaran udara yang biasanya terdapat di dalam instrumen. Dalam kategori aerofon pula dibahagikan kepada sub-kategori mengikut kaedah yang digunakan untuk menghasilkan getaran udara tersebut.

-Peti Harmonium
Mengikut (http://en.wikipedia.org/wiki/Harmonium), harmonium merupakan alat yang menyerupai 'pipe organ' yang mana menghasilkan bunyi melalui udara. Alat muzik ini merupakan alat muzik tradisional yang berasal dari India dan sangat penting dalam ensembel Ghazal kerana memainkan bahagian melodi.

Marlin on August 1, 2010 at 2:09 PM said... [Reply to comment]

4. Pada pendapat saya, cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel Muzik Ghazal ialah dengan memainkan lagu-lagu pop dalam ensembel ini. Walaupun penerapan lagu pop dilakukan, nilai-nilai tradisional tetap dikekalkan. Dengan cara ini kita boleh menarik minat generasi muda kita untuk mendekati ensembel ini.

Selain itu, kementerian Kesenian dan Kebudayaan juga boleh memperluaskan lagi pameran-pameran yang berkaitan dengan ensembel ini. Pameran ini haruslah dibuat secara meluas termasuk di Sabah dan Sarawak bagi menarik minat generasi masa kini. Selain daripada pameran, pihak yang bertanggungjawab juga boleh menjalankan kempen untuk memulihara budaya muzik tradisional yang semakin dilupakan ini. Kempen yang dijalankan mestilah dilakukan secara berterusan untuk mendapat hasil yang lebih berkesan.

Promosi daripada pihak media juga sangat penting kerana pada masa kini, media adalah alat atau saluran yang paling berkesan untuk mempromosikan ensembel ini tidak kiralah samada dengan menggunakan televisyen, radio mahupun internet. Pihak yang berkaitan juga boleh menganjurkan program realiti bagi ensembel ini memandangkan program realiti masa kini semakin mendapat sambutan.

Cara yang terakhir ialah dengan memberikan generasi muda kita pengetahuan dan pendedahan mengenai ensembel ini sejak di bangku sekolah lagi. Ini termasuklah memasukkan pengetahuan tentang Ensembel Ghazal dalam kurikulum Pendidikan Muzik di sekolah rendah mahupun sekolah menengah. Tanpa pengetahuan ini, adalah sukar bagi generasi muda kita untuk menghargai budaya muzik tradisional ini. Haruslah diingat bahawa dengan adanya pengetahuan tentang muzik barulah kita boleh menganggap muzik itu adalah sesuatu yang universal. Sekian.

smp2252 hasmazatul on August 1, 2010 at 5:00 PM said... [Reply to comment]

1)kategori yang sesuai bagi ensemble ghazal ini ialah muzik rakyat (tradisi kecil).

2)a: gambus
b: dawai alat muzik gambus ini diperbuat daripada benang sutera yang dipilih dan badannya diperbuat daripada kayu sekaligus merupakan resonator alat itu.gambus juga tergolong dalam keluarga kordofon.
c: gambus berasal dari daerah timur tengah.

3)gambus dan violin (kordofon)
rebana:rebana ubi,gendang (membranofon)
accordian,marakas,tamborin (idiofon)

4)cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda bagi mendekati ensemble ghazal ini ialah dengan mengadakan pertandingan ghazal dan dengan cara ini nescaya generasi muda akan lebih cenderung untuk menyertainya.Selain itu,kursus pendedahan tentang ghazal juga perlu diadakan agar generasi muda memahami apa itu ghazal dan dengan cara ini,muzik ghazal akan terus berkumandang di serata dunia.

SMP2252 FARAH on August 1, 2010 at 5:43 PM said... [Reply to comment]

1. Ensemble Muzik Rakyat

2.
a) gambus
b) kordofon
c) asal timur tengah

3. kordofon-gambus,gitar,violin
idiofon-marakas,tamborin,accordian,
membranofon-tabla

4. muzik ini diajar dan diperkenalkan di sekolah-sekolah. membuat pertandingan atau persembahan di setiap peringkat sprt kg, sekolah,daerah dan lain2. serta ada pelapis muda untuk muzik ini

SMP2252 ASHARI on August 1, 2010 at 5:58 PM said... [Reply to comment]

1. Ensemble Muzik Rakyat

2.
a) gambus
b) kordofon
c) timur tengah

3. membranofon-tabla
idiofon-marakas,tamborin,accordian
kordofon-gitar,violin,gambus,


4. Diajar di sekolah-sekolah. dimasukkan dalam sukatan pelajaran. mengadakan persembahan-persembahan di setiap peringkat seperti sekolah, kampung, daerah dan lain-lain.

CHRISTINE on August 1, 2010 at 6:18 PM said... [Reply to comment]

1. Ensemble Ghazal dikategiorikan dalam muzik sinkretik.

2. a)Nama alat tersebut adalah gambus.
b)Alat muzik ini diklasifikasikan dalam
kumpulan kordofon.
c)Asal alat muzik ini adalah dari Yemen,
Arabian Peninsula, di Southwest Asia.
3. Alat muzik harmonium, gambus, viola dan gitar
tergolong dalam kordofon, alat muzik
marakas dan tamborin tergolong dalam idiofon,
dan gendang tergolong dalam membranofon.
4. Untuk menarik minat generasi muda untuk
mendekati Ensemble Muzik Ghazal, Ensemble
Muzik Ghazal seharusnya dimasukkan dalam
silibus sekolah rendah dan sekolah menengah
agar pelajar lebih terdedah kepada Ensemble
Muzik Ghazal.

3.

Siti Rohaya on August 1, 2010 at 6:32 PM said... [Reply to comment]

1.) Kategori bagi esembel Ghazal ialah kategori Muzik Sinkretik

2. a)Gambus
b)Klasifikasi Kordofon
c)Asal alat muzik gambus ialah dari Timur
Tengah dan sangat terkenal dalam esembel
Ghazal di Johor.

3.) i) Gambus Klasifikasi Kordofon
ii) Harmonium klasifikasi Aerofon
iii) Violin klasifikasi Kordofon
iv) Gitar klasifikasi Kordofon
v) Tabla klasifikasi Membranorfon
vi) Tamborin klasifikasi Membranorfon

4.) Pada pandangan saya, cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati esembel Ghazal ialah dengan memperbanyakkan aktiviti- ativiti yang melibatkan esembel ini. contohnya mengadakan pertandingan di setiap peringkat pendidikan sama ada di sekolah mahupun di peringkat Universiti. Namun begitu,pendidikan yang mencukupi perlu diselangi dengan pendekatan yang dibuat supaya golongan generasi sekarang tidak memperlekehkan muzik tradisional ini. selain itu, kaedah lain ialah dengan menubuhkan kumpulan- kumpulan pelapis dengan melibatkan golongan muda.selain itu, mengadakan hari terbuka untuk esembel Ghazal supaya golongan muda sekarang dapat mengenali dengan lebih dekat lagi mengenai muzik Ghazal ini agar ia tidak pupus ditelan zaman.

noor zakiah on August 1, 2010 at 7:14 PM said... [Reply to comment]

soalan 1.
Muzik sinkretik

Soalan 2.
a) Gambus
b) Kordofon
C) Arab Parsi

Soalan 3.
Harmonium-Aerofon
Violin-Kordofon
Gambus-Kordofon
Tabla-membranophone
Gitar-kordofon
Tamborin-membranophone

Soalan 4.
pada pendapat saya muzik tradisional ini perlu didedahkan dari peringkat awal lagi.Seperti muzik ghazal ini, ia amat menarik kerana melambangkan kelembutan dan lenggok yang yang tersendiri. kementerian keseniaan dan kebudayaan perlu mempergiatkan lagi usaha untuk memartabatkan muzik tradisional ini dikalangan rakyat malaysia supaya ia tidak pupus dikalangan generasi akan datang. saya merasakan perlu ada silibus muzik tradisional ini diperingkat sekolah rendah dan menengah supaya pembelajaran muzik tradisional dapat dipelihara dan sekaligus menarik minat golongan muda untuk mendalaminya.

SMP2252 LUBNA on August 1, 2010 at 11:00 PM said... [Reply to comment]

1. kategori yang sesuai untuk ensembel ini ialah muzk sinkretik

2. (a) alat tersebut ialah harmonium, tabla, gitar, gambus, tamborin, biola, dan marakas.

(b)klasifikasi alt muzik yang dimainkan ialah alat muzik klasik yang terdiri daripada alat muzik kordofon, membrafon dan idiofon.

(c) alat muzik yang terdapat dalam ghazal berasal dari pelbagai tempat seperti harmonium dan tabla berasal daripada India, gambus berasal dari Timur Tengah dan biola berasal dari asia tengah.

3. kategori dan alat muzik yang terdapat dalam ghazal adalah seperti berikut:
- alat muzik kordofon ialah harmonium,gitar, gambus, dan biola
- membrafon ialah tabla
- idiofon ialah marakas dan tamborin.

4. pada pandangan saya, kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda hari ini supaya meminati ensembel ghazal ialah dengan mewujudkan mata pelajaran muzik trasisional di sekolah-sekolah. hal ini demikain kerana jika muzik tradisional di pekenalkan sebagai satu matapelajarn di sekolah generasi muda pada hari ini dapat mengenali muzik tradisional seperti ghazal dan ini secara tidak langsung dapat menarik minat para generasi muda terhadap ensembel ghazal ini. Bak kata pepatah ' tak kenal maka tak cinta'. selain itu, ensembel ghazal perlu digubah mengikut muzik terkini supaya lebih mudah di terima oleh genersi muda.

nazotai on August 1, 2010 at 11:04 PM said... [Reply to comment]

NAZOTAI D20091035273

1)Ketegori yang sesui bagi ensemble ghazal adalah di dalam ketegori muzik sinkretik

2) a) alat muzi pada video minit 0.58 adalah alat muzik gambus
b)klafikasi alat muzik yang dimainkan ialah jeniskordofon.
c)asal alat muzik ini adalah berasal dari timur tengah iaitu dari turki dan mesir.

3)alat muzik yang terkandung dalam video tersebut adalah maracas, tabla (membranofon), gambus, violin & gitar (kordofon).

4)cara & kaedah yang sesui untuk menarik minat pelajar generasi muda untuk mendekati ensemble ghazal ini adalah dengan mengadakan bengkel ghzal, roadshow ghazal bersama-sama roadshow lain, menerapkannya di peringkat sekolah rendah lagi serta memmodenkan muzik ghazal dari segi alat muzik moden.

SMP2252 Hafzan on August 2, 2010 at 12:04 AM said... [Reply to comment]

1. Muzik Sinkretik
2. a)Gambus
b)Kordofon
c)Timur Tengah
3. Aerofon = Harmonium
Membranofon = Tabla
= Doumbek
Kordofon = Gambus
= Violin
= Gitar
Idiofon = Shaker
= Tamborin
4. Pada pendapat saya, cara dan kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati ensembel muzik ghazal ini ialah memperkenal dan mengajarnya disekolah-sekolah. Disamping itu juga persembahan dan bengkel-bengkel mengenai ghazal juga perlu diperbanyakkan dan dipromosikan di sekolah-sekolah,universiti, institusi-institusi dan badan-badan swasta dan kerajaan.

SMP2252 WONG SOON EN on August 2, 2010 at 2:27 AM said... [Reply to comment]

1. Muzik sinkretik
2. a) Gambus
b) Kordofon
c) Menurut wikipedia, gambus berasal dari Yemen dan seterusnya disebarkan ke Arab.
3. Kordofon - Harmonium, gitar akustik, gambus, violin
Membranofon - tabla
Idiofon - Tambourine, Maracas
4. Pada pendapat saya, cara untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati ensembel ini ialah dengan mewajibkan pembelajaran ghazal di sekolah. Biasanya, generasi muda tidak minat dengan sesuatu muzik kerana mereka tidak didedahkan dengan muzik tersebut. Oleh itu, sekiranya mereka diwajibkan untuk mempelajari muzik ghazal, mereka akan menyukainya kerana muziknya yang unik dan seronok lagi meriah. Selain itu, pihak media juga harus lebihkan penyiaran pertunjukkan ensembel ghazal di dalam television supaya orang ramai tertarik dengan muzik ghazal ini. Pertandingan ghazal juga boleh diadakan dengan lebih kerap lagi bagi menarik minat generasi muda untuk mempelajari muzik ini dan menyertai pertandingan ghazal ini. Dengan langkah-langkah yang dicadangkan di atas, diharapkan muzik ensembel ghazal ini dapat menarik minat generasi muda untuk mendekati muzik seperti ini.

SMP2252ERNIE JUAN PRIMA NORDIN on August 2, 2010 at 8:45 AM said... [Reply to comment]

Jawapan berdasarkan video minggu 3
1.Muzik sinkretik
2.a)Alat muzik yang dimainkan adalah gambus
b)Alat muzik yang dimainkan diklasifikasikan sebagai alat muzik yang daripada keluarga kordofon iaitu bertali
c)Alat muzik ini berasal daripada Arab.
3. Kordofon- gambus, violin, gitar, akodian.
Membranofon- gendang
Erofon- marakas
4. Pada pendapat saya, kaedah dan cara yang sesuai untuk menarik minat golongan muda adalah dengan cara pendedahan di peringkat sekolah. Dalam hal ini, guru memainkan peranan penting dalam usaha memperkenalkan muzik ghazal kepada pelajar sebab generasi sekarang tidak kenal dan tidak tahu apa itu muzik tradisional ghazal. Selain itu muzik ghazal itu juga perlu dimodenkan sedikit dari segi penggunaan lagu. Seterusnya, anjuran bahagian pendidikan juga perlulah juga melibatkan pertandingan yang membabitkan muzik ghazal pada peringkat sekolah. Keadaan ini secara tidak langsung akan mendedahkan pelajar-pelajar terhadap muzik ghazal itu.

SMP2252 SALWA on August 2, 2010 at 10:52 AM said... [Reply to comment]

1. Muzik Sinkretik
2. a) gambus b) kordofon c) Turki dan Mesir
3. a) Kordofon(gambus, gitar,violin)
b) membranofon (bongo, wooden drum)
c)idiofon (akordian, merakas)
4. Pada pendapat saya, untuk menarik minat jenerasi sekarang, lagu tang dimainkan hendaklah di modenkan sedikit tanpa merosakan gender asal lagu ini, kemudia perbanyakn promosi dan pertunjukan agar remaja sekarang terpikat dengan alunan dan gaya,di sekolah pula memperkenalkan ghazal ni dari pelbagai sudut seperti teknik bermain sehingakan mengadakan pertandingan peringkat tinggi dengan hadiah yang lumayan.

smp2252 hasmazatul on August 2, 2010 at 5:59 PM said... [Reply to comment]

1)kategori yang sesuai bagi ensemble ghazal ini ialah muzik sinkretik.

2)a:gambus
b:gambus merupakan alat muzik yang terdapat dalam keluarga kordofon dan klasifikasi gambus ialah dawainya diperbuat daripada benang sutera yang dipilih malahan badannya pula diperbuat daripada kayu sekaligus merupakan resonator alat itu.
c:gambus berasal dari daerah timur tengah.

3)gambus,violin (kordofon)
tabla,gendang (membranofon)
accordian,marakas,tamborin (idiofon)

4)cara atau kaedah yang sesuai bagi menarik minat generasi muda untuk mendekati ensemble
muzik ghazal ini ialah melalui pertandingan ghazal dan nescaya cara ini akan mendapat sambutan hebat sekaligus dapat membuatkan pelajar ingin menyertai aktiviti-aktiviti yang dianjurkan. Selain itu,kursus pendedahan tentang ghazal juga patut diwujudkan agar generasi muda masa kini dapat memahami dan mengetahui apa itu ghazal secara kritikal.Cara atau kaedah ini nescaya akan menjadikan muzik ini "tak laput dek panas dan tak lekang dek hujan".

SMP2252 NADIA on August 2, 2010 at 6:35 PM said... [Reply to comment]

1) muzik sinkretik
2) a)gambus
b)kordofon
c)Yemen dan berkembang ke semnanjung arab
3)kordofon- violin, accordion,gitar
membranofon-tabla
idiofon-marakas,tamborin
4)pada pandangan saya, remaja kurang didedahkan dengan muzik tradisional. dengan itu,mereka beranggapan muzik tradisional sesuatu yang membosankan. oleh itu,mungkin muzik ghazal ini boleh diperkenalkan dr sek rendah lagi dan cuba menerapkan elemen2 serta keunikan yang ada pada muzik ghazal. mendedahkan mereka dengan lebih meluas bagaimana ghazal itu dimainkan dan memberi peluang kpd mereka. walaupun kita hidup di zaman moden,seharusnya muzik tradisi kita seharusnya dijaga dan dihargai.

smp2252 hasmazatul on August 2, 2010 at 7:15 PM said... [Reply to comment]

1)kategori yang sesuai bagi ensemble ghazal ini ialah muzik sinkretik.

2)a:gambus
b:gambus merupakan alat yang tergolong dalam keluarga kordofon.Dawai gambus diperbuat daripada benang sutera yang dipilih dan badannya pula diperbuat daripada kayu sekaligus merupakan resonator alat itu.
c:gambus berasal daripada daerah timur tengah.

3)gambus,violin,gitar(kordofon)
tabla,gendang (membranofon)
accordian,marakas,tamborin (idiofon)

4)cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati ensemble muzik ghazal ini ialah melalui pertandingan dan nescaya cara ini akan mendapat sambutan yang menggalakan daripada generasi masa kini.Tambahan pula,jika hadiah yang disediakan menepati keinginan generasi masa kini.Selain itu,kursus pendedahan tentang muzik ghazal juga perlu diadakan agar generasi masa kini sentiasa mengikuti perkembangan dan kemajuan muzik ghazal justeru dapat mengadaptasi seni ini melalui aktiviti-aktiviti yang dibuat dalam kursus tersebut.Oleh itu,nescaya muzik ghazal ini akan terus aktif serta "tak lapuk dek hujan,tak lekang dek panas".

syafiqa on August 2, 2010 at 10:08 PM said... [Reply to comment]

1. Kategori yang sesuai bagi ensembel ini ialah muzik sinkretik.

2. a)Gambus
b)Kordofon
c)Timur tengah

3. Kordofon - Gitar, violin, dan gambus
idiofon - marakas, tamborin dan tabla
aeqofon - peti harmonium

4. Pada pandangan saya cara yang sesuai untuk menarik minat remaja ialah dengan menerapkannya sejak di bangku sekolah lagi. Pendedahan secara terbuka di berikan kepada mereka. Rasanya masih ramai lagi anak muda yang berminat untuk meneruskan muzik ghazal ini jika peluang di berikan kepada mereka.

SMP2252redzuan on August 2, 2010 at 10:18 PM said... [Reply to comment]

1) Muzik sinkretik

2)a. Gambus
b. Kordofon
c. Timur tengah

3. gitar, violin dan gambus - kordofon
marakas, tamborin dan tabla - idiofon
peti harmonium - aeqofon

4. Bagi saya untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati muzik ghazal ialah dengan adanyanya pendedahan dan sokongan dari banyak pihak contohnya sekolah, universiti, kerajaan dan juga rakyat tempatan. Cuba ubah persepsi mereka bahawa muzik ghazal adalah untuk orang tua. Saya amat menyokong pihak yang cuba untuk menarik minat para remaja contohny bengkel ghazal yang di anjurkan oleh MAKUM.

SMP2252 HANIS on August 2, 2010 at 10:32 PM said... [Reply to comment]

1.)kategori yang sesuai bagi ensemble ghazal adalah muzik sinkretik.
2.)a.)gambus
b.)kordofon
c.)berasal dari yaman dan disebarkan ke
semenanjung arab.
3.)kordofon : violin,gitar,gambus peti harmonium
membranofon:tabla
idiofon : marakas dan tamborin
4.)Pada pandangan saya muzik ghazal ini patut dipupuk dari peringkat sekolah rendah.Selain itu, pihak yang berkaitan haruslah menubuhkan satu persatuan ghazal yang aktif dan berkebolehan untuk bermain dan mengajar generasi muda.Selain itu,mungkin muzik yang popular pada masa sekarang yang diminati para generasi muda digubah menjadi bentuk muzik ghazal.Insyaallah dapat menarik minat generasi muda untuk meminati muzik ghazal.

Muhammad Muizz on August 2, 2010 at 10:43 PM said... [Reply to comment]

1.Keroncong
2.
a)Gambus
b)Alat bertali iaitu gambus,violin@viola,dan alat perkusi iaitu tabla.

3.Berasal dari tanah arab iaitu negara Parsi.

4.Pada pandangan saya, muzik tradisional patut didedahkan kepada masyarakat kini terutama golongan muda-mudi, seperti muzik ghazal amatlah menarik perhatian saya kerana memmpunyai nilai muzikaliti yang tersendiri.Saya percaya tidak ramai masyarakat yang tahu tentang muzik ghazal. Hal ini mungkin kerana sumber media pada masa kini yang hanya menyiarkan muzik-muzik moden tanpa menghiraukan muzik tradisional yang terdapat dalam negara sendiri.Bagi saya pihak media dan golongan yang terlibat dengan muzik tradisional harus memberikan banyak pendedahan kepada masyarakat bagi menjamin masa depan muzik ini agar tidak luput dek zaman.

smp2252asma on August 2, 2010 at 11:47 PM said... [Reply to comment]

JAWAPAN :

NO 1
Kategori yang sesuai bagi ensembel Ghazal pada masa kini adalah muzik sinkretik di mana muzik ini berasal daripada muzik dari istana tetapi diturunkan dan dimainkan oleh rakyat.

NO 2
(a) Gambus

(b) Klasifikasi Sachs-Hornbostel. Ianya diperkenalkan oleh Curts Sachs dan Eric Von Hornbostel pada 1914. Sachs Hornbostel mengklasifikasikan alat muzik berdasarkan klasifikasi yang terdapat dalam kitab catatan India purba Natyasastra iaitu Idiofon, Kordofon, Membranofon dan Aerofon. Bagi alat muzik gambus ini, ia dikategorikan di dalam kordofon iaitu alat muzik yang bertali.

(c) Alat muzik gambus ini berasal dari Timur Tengah.

No 3
(i) Gambus - Kordofon
(ii) Tabla - Membranofon
(iii) Biola - Kordofon
(iv) Harmonium - Aerofon
(v) Tamborine dan Marakas - Idiofon

No 4
Bagi menarik minat generasi muda untuk mendekati ensembel Ghazal ini, kerajaan perlulah membuka lebih banyak peluang pendidikan untuk subjek muzik tradisional bagi membolehkan masyarakat lebih mendalami alat muzik tradisional negara mereka sendiri. Jika dilihat pencapaian pada masa kini, Yayasan Warisan Johor (YWJ) telah berjaya mendekatkan masyarakat dengan muzik tradisional dengan menubuhkan Badan Keseniaan Warisan Johor bertujuan untuk menggalakkan dan mengembangkan seni tari dan muzik, membuat pelbagai persembahan kebudayaan dan juga mewujudkan kelas-kelas tari dan muzik kepada generasi muda.

Selain itu, media massa dan elektronik juga turut memainkan peranan dalam memperkembangkan dan menarik minat masyarakat dalam muzik tradisional ini. Media massa dan elektronik perlu menyalurkan rancangan-rancangan berkaitan dengan muzik tradisional agar masyarakat Malaysia khususnya Melayu tahu mengenai muzik mereka supaya muzik tradisional ini tidak ketinggalan dek zaman. Dengan menayangkan rancangan-rancangan berbentuk muzik tradisional di kaca tv, ini bukan sahaja menarik minat masyarakat Malaysia, malah dapat menarik pelancong dari luar negara untuk mengenali muzik tradisional Malaysia yang unik ini.

SMP2252 Liew on August 3, 2010 at 12:13 AM said... [Reply to comment]

1) Muzik Sinkretik
2)a) Gambus
b)kordofon
c)Timur Tengah ( Turki dan Mesir )
3) Violin ( Bertali-barat),gambus (kordofon ), peti harmonium (kordofon ), tabla ( perkusi-india ),marakas ( perkusi ), tambourine ( perkusi ), bass gitar ( bertali-barat )
4)Kini, terdapat banyak generasi muda yang tidak mengenali Muzik Ghazal, pihak sekolah boleh mengadakan pameran dan persembahan di sekolah untuk menarik perhatian pelajar. Dalam bidang muzik sekolah pula, patut diserapkan sejarah muzik-muzik tradisional seperti ghazal.

nurulliyana on August 3, 2010 at 1:19 AM said... [Reply to comment]

Assalamualaikum.

1. Ensembel Ghazal ini tergolong dalam kategori muzik sinkretik.

2. a) Alat muzik itu adalah gambus.
b) Klasifikasi gambus ini adalah sejenis alat
muzik bertali atau berada dalam kategori
kordofon.
c) Gambus berasal daripada Timur Tengah dan
gambus ini berhijrah atau di bawa masuk
ke dunia Melayu pada abad ke-14.

3. Klasifikasi alat muzik:
a) Kordofon/bertali- Gambus, gitar, violin.
b) Membranofon/perkusi- tabla, marakas,
tamborin.
c) Aerofon- harmonium.


4. Cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik
minat generasi muda untuk mendekati Ensembel
Muzik Ghazal:

Pada pandangan saya, bagi memupuk minat di
kalangan generasi muda terhadap muzik ghazal ini, ia bertitik tolak daripada penglibatan setiap ahli masyarakat umumnya. Ibarat peribahasa "melentur buluh biarlah dari rebungnya". Berdasarkan ini, minat itu akan lebih mudah diterapkan jika ia dipupuk sejak dari kecil lagi. Di sini, ahli keluarga yang berkecimpung dalam seni muzik, perlulah bijak menarik perhatian dan minat kepada anak agar mereka menghayati dan mencintai muzik ghazal itu. Apabila penerapan ini berlaku sejak kecil, ia akan menjadi satu budaya atau amalan atau kebiasaan bagi individu itu sehinggalah meningkat dewasa.

Seterusnya peranan sekolah dalam mendorong para pelajar untuk mencintai muzik tradisional ini di samping mencungkil bakat baru atau bakat terpendam dalam diri pelajar. Antara langkah yang boleh diambil oleh pihak sekolah seperti menubuhkan kelab Ghazal yang dipimpin oleh pihak yang berpengetahuan dalam Ghazal sepenuhnya. Melalui penubuhan kelab ini, bukan sahaja dapat mengumpulkan pelajar yang sememangnya berminat pada ghazal, bahkan juga dapat menarik ahli baru dan kemudian, mereka dapat belajar serta berlatih muzik ghazal, sehingga akhirnya tidak mustahil menjadi antara kumpulan ghazal yang berjaya. Selain itu, sekolah mengadakan pertandingan muzik ghazal.


Selain ibu bapa, sekolah, pihak NGO atau pihak Kementerian Kebudayaan juga turut memainkan peranan dalam menjalankan aktiviti dalam ruang lingkup muzik ghazal ini. Aktiviti ini pasti bersifat besar-besaran, dan di sini akan menarik minat golongan generasi muda untuk berada di kalangan mereka dan berkongsi minat yang sama. Tambahan lagi, pelaksanaan bengkel ghazal turut penting dalam mengukuhkan minat generasi muda terhadap muzik ini.


Media cetak dan media elektronik juga mempengaruhi pemupukan minat dalam kalangan generasi muda. Penyiaran artikel yang menarik berkaitan aktiviti, sejarah, keistimewaan ghazal ini antaranya akan mewujudkan sikap inkuiri dalam diri pelajar untuk mengetahui lebih lanjut apa itu ghazal. Secara tidak langsung akan menarik minat generasi muda untuk mengenai muzik Ghazal. Tambahan lagi, jika diberi perhatian kepada penyiaran muzik Ghazal di televisyen, secara langsung atau tidak langsung pasti ada penonton yang melihatnya.

Kesimpulannya, muzik ghazal itu menarik jika dihayati tidak kira samada ia diminati atau tidak. Minat itu boleh dipupuk dan diperkukuhkan. Namun, ianya perlulah ada usaha ke arahnya. Pihak-pihak terbabit memainkan peranan penting dalam memartabatkan muzik tradisional dan memastikan generasi muda seterusnya mengetahui apa itu muzik Ghazal dan mendekatinya.

SMP2252 UMAIRAH on August 3, 2010 at 1:37 AM said... [Reply to comment]

Jawapan:-

1) Ensembel ghazal tergolong dalam kategori muzik sinkretik.

2) a) Alat tersebut ialah gambus.
b) klasifikasi alat muzik tersebut ialah bertali atau kordofon.
c) Gambus berasal dari Timur Tengah dan berhijrah ke dunia Melayu pada abad ke-14.

3) gambus (kordofon / bertali)
gitar (kordofon / bertali)
violin (kordofon / bertali)
tabla (membranofon / perkusi)
harmonium (aerofon)
marakas(perkusi)
tamborin(perkusi)

4) Pada pandangan saya cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati ensembel muzik ghazal ini adalah dengan adanya penglibatan dari setiap lapisan masyarakat.

Dengan adanya penglibatan daripada setiap lapisan masyarakat barulah kaedah-kaedah yang ingin digunakan bagi menarik minat generasi muda boleh berlaku dengan berkesan. Contohnya, dengan mengadakan bengkel-bengkel ghazal di sekolah, sekiranya tiada penglibatan daripada guru-guru, pelajar dan penganjur bengkel tersebut, maka objektif untuk menarik minat remaja masa kini tidak akan tercapai.

Kebanyakan kumpulan-kumpulan muzik ghazal bertempat di kawasan-kawasan luar bandar dan tidak terdapat di bandar-bandar besar. Oleh itu, anak-anak muda di kawasan-kawasan tersebut memang tidak tahu menahu mengenai ensembel ghazal ini dan akan menjadikan muzik-muzik moden yang dibawa dari barat khususnya sebagai tarikan utama mereka. Dengan itu, kumpulan-kumpulan ghazal ini sepatutnya melakukan tour seperti kebanyakan kumpulan-kumpulan muzik lain yang ingin mempromosikan muzik mereka.

Cara lain yang boleh menarik minat golongan muda terhadap ensembel ghazal ini juga adalah dengan mengadakan pertandingan-pertandingan ghazal. Seperti yang dilakukan di Johor, terbuka kepada remaja dan dewasa. Dan pertandingan ini diadakan dari peringkat mukim, zon, daerah dan seterusnya negeri. secara tak langsung, dengan adanya pertandingan-pertandingan ghazal secara terbuka seperti ini akan menarik perhatian setiap golongan dan lapisan masyarakat untuk turut sama terlibat dalam pertandingan tersebut ataupun sekadar menjadi penonton.

Selain itu, perlu diwujudkan satu ruang media yang khusus untuk muzik ghazal. Jadi, muzik itu akan sentiasa diperdengar dan dipertontonkan dan sesungguhnya alunan muzik ghazal yang sangat mengasyikkan mampu menarik minat golongan muda untuk meminati ensembel muzik ghazal ini.

Kesimpulannya, penglibatan daripada setiap lapisan masyarakat adalah perlu untuk menarik minat generasi muda zaman sekarang dan ia perlu dipupuk sejak dari kecil lagi. Yayasan warisan Johor perlu memperbanyakkan lagi aktiviti-aktiviti kesenian ghazal agar ia terus segar dan bukan hanya melakukan aktiviti tersebut di Johor sebaliknya melakukan tour di seluruh negara..insyaAllah ensembel muzik ghazal ini tidak hanya disifatkan sebagai muzik golongan warga tua.

wa'salam....

SMP2252 AMIRUL on August 3, 2010 at 2:31 AM said... [Reply to comment]

soalan 1

katagori yang sesuai bagi esamble ini adalah adaptational

soalan 2

( A ) gambus
( B )ianya merupakan alat dari katagori idiofon
( C )alat muzik gambus ini berasal dari timur tengah alat ini juga dekenali sebagai lute.

soalan 3
gitar - idiofon
gambus - idiofon
tabla - mambranofon
peti harmonium - erofon
violin - idiofon
marakas - perkusi
tamborine - perkusi

soalan 4

pada pandangan saya cara untuk menarik minat golongan muda untuk mendekati muzik ghazal ini adalah dengan memperbanyakan dan juga mempromosikan muzik ini secara menyeluruh ke setiap negeri di malysia.selain itu juga perlunya memperbanyakan bengkel - bengkel ghazal untuk generasi muda.pada mulanya saya sendiri tidak meminati muzik ghazal ini,tetapi setelah mengikuti khursus bengkel ghazal di UTM skudai johor ianya terus melekat kedalam jiwa saya.muzik ghazal merupakan muzik yang sangat seronok untuk dimaiankan.

smp2252aisya on August 3, 2010 at 9:39 AM said... [Reply to comment]

1) muzik sinkretik

2 a)gambus
b)kordofon
c)asal timur tengah

3)idiofon - tamborin, accordian, marakas
membranofon - tabla
kordofon - violin, gitar, gambus

4)pada pandangan saya, kaedah atau cara yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensemble Muzik Ghazal ini dengan cara memperkenalkan subjek muzik sinkretik sebagai subjek wajib di sekolah-sekolah dari peringkat sekolah rendah hingga sekolah menengah. ini kerana dengan pendedahan awal generasi muda dapat memupuk minat terhadap muzik ghazal ini. selain itu juga, dengan adanya persatuan-persatuan di kampung juga dapat menarik minat generasi muda. Sebagai contoh tubuhnya persatuan ghazal, persatuan muzik rakyat,persatuan muzik sinkretik di kampung-kampung supaya muzik ini tidak pupus dek zaman.

SMP2252 FarHana on August 3, 2010 at 9:51 AM said... [Reply to comment]

1) Kategori yang sesuai bagi Ensembel Ghazal ini ialah dalam kategori muzik sinkretik. Hal ini kerana Ensembel Ghazal ini bersifat fleksibel.


2) a)Nama alat : gambus
b)Klasifikasi alat yang dimainkan : berbentuk adaptasi yang mana ia perlu diketuk, digesek, dipalu dan ditiup berdasarkan tindak balas mengikut keadaan ekologi.
c)Asal alat muzik ini : berasal dari Timur Tengah

(sumber : nota kuliah 3)3) senaraikan secara lengkap nama alat muzik mengikut klasifikasi.

a) Peti Harmonium
Sejenis alat muzik yang berasal dari India. Ia digunakan sebagai alat mengeluarkan melodi dalam lagu ghazal. Ia penting bagi Ghazal Melayu Johor.

b) Gambus
Sejenis alat muzik yang berasal dari negeri Arab, juga dikenali dengan sebutan Od. Alat ini menggantikan alat muzik sitar dari India. Alat muzik ini merupakan alat muzik bertali dan ia juga perlu ada dalam muzik ghazal Johor.

c) Biola atau Violin
Violin biasa disebut biola. Sebenarnya biola lebih besar sedikit daripada violin. Biola tidak sesuai bagi permainan muzik ghazal tetapi violin lebih sesuai. Alat ini berasal dari Barat, Jepun dan negeri China. Alat ini digantikan dengan alat muzik sharinggi India. Alat jenis bertali ini adalah salah satu alat muzik dalam permainan Ghazal Melayu Johor.

d) Tabla
Sepasang gendang kecil yang berasal dari India, yang kecil dinamakan Din dan yang besar dinamakan Bam. Alat ini penting bagi memainkan rentak dan juga tempo.

e) Gitar
Sejenis alat muzik bertali dari negeri Barat. Alat ini juga perlu ada bagi memainkan melodi dan rentak muzik ghazal Johor.

f) Tamborin
Sejenis alat muzik perkusi yang menggantikan alat keroncongan (India). Alat ini digunakan sebagai alat rentak dan tempo.

g) Marakas
Sejenis alat muzik perkusi yang perlu ada dalam muzik ghazal Johor. Alat ini juga berperanan sebagai alat tempo dan rentak.

(sumber :
1) http://mypbm.forumotion.com/karya-budaya-bahasa-paninian-resepi-f4/muzik-ghazal-johor-t240.htm
2) http://www.johordt.gov.my/pelancongan/page/muzik_tradisional/ )4) Pada pandangan saya, cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel muzik Ghazal ini ialah dengan memperkenalkan muzik ghazal ini di sekolah-sekolah dan juga Institut-institut Pengajian Tinggi (IPT) sama ada IPTA atau IPTS. Selain itu, muzik ghazal ini juga perlu dikomersialkan dengan lebih meluas agar generasi-generasi akan datang mengenali serta mengetahui dan mencintai muzik tradisional termasuklah muzik ghazal ini. Maka, muzik tradisional Malaysia seperti muzik ghazal ini perlulah diwariskan kepada generasi-generasi akan datang agar ia tidak hilang ditelan zaman. Justeru, muzik Melayu ghazal tidak hanya dikenali di kalangan Melayu sahaja, tetapi juga di masyarakat pendukung budaya lainnya.

(sumber : http://melayuonline.com/ind/bookreview/read/112/keunikan-musik-melayu-ghazal )

NurSuhadah Mohamad Ramdzan on August 3, 2010 at 9:59 AM said... [Reply to comment]

Soalan 1:
- muzik sinkretik

Soalan 2:
a) Gambus
b) Kordofon
c) Gambus dibawa ke Malaysia oleh para pedagang dari Farsi serta Timur Tengah.

Soalan 3:
- gambus, harmonium, tabla, marakas

Soalan 4:
- Pelbagai kaedah boleh digunakan untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati ensembel ghazal ini. Antaranya ialah dengan
mengadakan pertandingan.

Pertandingan yang diadakan perlulah disertai dengan hadiah yang menarik. Ini kerana lumrah manusia akan tertarik dengan ganjaran yang lumayan jika diberikan. Mengambil contoh program realiti TV yang popular iaitu Akademi Fantasia. Mengapa tidak diadakan Akademi Seni Muzik Tradisional ataupun Akademi Muzik Ghazal? Tidak mustahil ini akan mendapat penyertaan yang menggalakkan jika hadiah yang ditawarkan berpatutan.

Juga boleh diadakan program Mentor untuk mereka yang berminat dengan muzik tradisional ini. Selain itu, penubuhan persatuan-persatuan kesenian. Sebenarnya ramai dikalangan anak muda masa kini yang masih minat dengan seni muzik tradisional sepserti ghazal ini, namun mereka tidak tahu untuk belajar di mana. Jika diwujudkan persatuan ataupun program yang membolehkan mereka mempelajari, saya yakin akan mendapat galakkan yang memberangsangkan.

Selain daripada itu, muzik boleh dijadikan matapelajaran penting di peringkat sekolah rendah. Pada peringkat persekolahan inilah kita boleh membentuk minat generasi muda untuk mencintai muzik ghazal. Ini adalah wajar bagi setiap individu mempelajari muzik. Muzik merupakan salah satu aktiviti utama yang membolehkan kita menyalurkan sumber tenaga kreatif yang semulajadi. Selain utu muzik membolehkan seseorang meluahkan perasaan mereka secara semulajadi. Daripada pembelajaran muzik di sekolah, haruslah tidak dilupakan seni muzik tradisional. Dengan ini, bakat-bakat semulajadi pelajar dapat dicungkil dan mereka akan lebih menghargai seni muzik tradisional sepserti ghazal.

Penggunaan hiburan untuk apa juga tujuan positif hanya akan berkesan jika ia diterima oleh masyarakat. Untuk memastikan ia diterima masyarakat, bentuknya perlulah sentiasa disesuaikan mengikut peredaran masa supaya ia dapat bertahan dan seterusnya bersaing dengan budaya asing yang popular sifatnya.

syitahbuang on August 3, 2010 at 10:46 AM said... [Reply to comment]

1. muzik sinkretik

2. a. gambus
b. kordofon
c. timur tengah

3. gambus, gitar, violin, (kordofon)
tabla, (membranofon)
marakas dan tamborin (idiofon)
peti harmoniun (aerofon)

4. pada pandangan saya, cara dan kaedah yang paling sesuai dilakukan ialah dengan memperkenalkan ia kepada para pelajar disekolah. ghazal ini bole dimainkan semasa majlis utama disekolah secara tidak langsung ia boleh membutakan pelajar mula mengenali dan berminat terhadap muzik ini.

Zulhilmi on August 3, 2010 at 11:00 AM said... [Reply to comment]

1. Muzik sinkretik.

2. a) Gambus
b) Kordofon
c) Semenanjung Arab

3. Kordofon = Gambus, Gitar, Violin.
Membranafon = Tabla,
Idiofon = Maracas, Accordian, Tamborine.

4. Pada pendapat saya, terdapat banyak cara untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel Muzik Ghazal ini antaranya ialah dengan mengubah lagu-lagu yang terkini yang diminati oleh generasi sekarang dan disesuaikan dengan muzik ghazal. Selain itu, pihak sekolah dan pihak Kementerian pendidikan perlulah mengetengahkan muzik ghazal ini seawal usia generasi muda ini ke sekolah dengan mengadakan pertandingan, bengkel-bengkel dan pendedahan di kampung-kampung yang mempunyai kelab ghazal. Dengan cara ini ia dapat menarik minat generasi muda zaman sekarang.

SMP2252 Noorzarina on August 3, 2010 at 3:00 PM said... [Reply to comment]

1) Kategori Muzik Sinkretik

2) a) Gambus
b) Klasifikasi alat muzik Bertali
c) Berasal dari Timur Tengah iaitu Turki
dan Mesir

3)a) Gambus (Bertali)
b) Violin (Bertali)
c) Gitar (Bertali)
d) Marakas (Perkusi)
e) Tabla (Perkusi)
f) Tamborin (Perkusi)
g) Harmonium (Perkusi)

4) Pada pandangan saya, bagi memupuk minat generasi muda untuk mendekati ensembel muzik Ghazal ini adalah dengan mengadakan program muzik Ghazal dari peringkat sekolah serta mewujudkan kelab-kelab di setiap kawasan perumahan dengan penglibatan aktif generasi muda dalam memainkan peralatan muzik tradisional. Dengan ini secara tidak langsung bukan sahaja muzik Ghazal malah muzik tradisional lain juga dapat dipupuk supaya tidak ditelan zaman.

SMP2252 TARMIZI on August 3, 2010 at 7:09 PM said... [Reply to comment]

1.Katogeri ensamble ghazal ini adalah kategori muzik Sinkretik.

2.(a)Nama alat yang tersiar di minit 0.58 vedio adalah alat muzik Gambus.

(b) Alat gambus adalah diklasifikasikan didalam kategori alat Kordofon.

(c) Alat muzik gambus ini berasal daripada Timur Tengah dan ia di bawa masuk ke negara ini oleh pedagang arab khususnya dari Arab Parsi disekitar tahun 1800.

3. Alat dan klasifikasi alat yang dimainkan di dalam vedio yang di siarkan adalah seperti berikut :
a) Gambus : Kordofon
b) Acordian : Kordofon
c) Viola : Kordofon
d) Gitar : Kordofon
e) Marakas : Ideofon
f) Tamborin : Ideofon
g) Tabla : Membranofon

4) Antara cara dan kaedah yang relevan untuk menarik minat dan menghidupkan kembali alunan irama ghazal di kalangan golongan muda adalah dengan cara memperbanyakkan bengkel dan seminar tentang muzik ghazal ini.Hal ini kerana melalui bengkel seumpama ini, para belia dan golongan muda akan dapat mengetahui asal usul, sejarah dan salasilah gambus dengan lebih terperici serta dapat merasai sendiri dan menimba pengalaman dalam teknik dan kaedah memainkan alat muzik ghazal ini.
Selain itu juga penganjuran pertandingan Ghazal di pelbagai dan segenap lapisan akan mampu untuk mencungkil bakat baru dalam permainan mahupun pembuatan alatan muzik ghazal ini.Pertandingan ini juga seharusnya dijadikan acara tahunan diperingkat sekolah, negeri mahupun peringkat daerah.Hal ini dilihat mampu mengatasi masalah ketandusan pelapis kepada generasi ghazal yang kian meruncing dewasa ini.
Selain itu juga, suatu kaedah pengajaran secara formal dan tidak formal juga seharusnya dihidupkan kembali.Sebagaimana yang kita sedia maklum, teknik pengajaran formal adalah suatu teknik pengajaran yang khusus dan mengikuti suatu tempoh pengajian di suatu tempat yang khusus contohnya di sekolah.Namun,teknik pengajaran tidak formal juga mampu memberikan suntikan dan nafas baru kepada muzik ghazal.Pengajaran ini yang dipergiatkan di peringkat kampung bakal membuatkan lebih ramai penyertaan dan penglibatan daripada golongan belia remaja.Sebagai contohnya, pembelajaran diadakan dibawah bangsal ataupun di suatu tempat yang lapang. Para pengajar pula boleh terdiri daripada golongan yang lebih berpengalaman seperti penggiat seni ghazal tanpa mengira status dan jawatan.Pengalaman dan pengetahuan yang diperolehi di kongsi bersama akan menjadikan proses pengajaran dan pembelajaran ini amat menarik dan menyeronokkan.

~.:s.h.u.e:.~ on August 3, 2010 at 7:14 PM said... [Reply to comment]

1. Muzik Sinkretik

2. a) Gambus
b) Bersifat fleksibel. Merupakan alat muzik bagi keluarga kordofon.
c) Timur Tengah, Indonesia.

3. Alat kordofon: gambus, biola, harmonium, gitar
Alat membranofon: tabla, marakas, tambourin
Alat aerofon: seruling

4. Pada pendapat saya, cara yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati ensemble muzik ghazal ialah dengan memberikan pendedahan awal sejak kecil selain dapat memupuk minat mereka sejak dari kecil. Selain itu, ianya juga boleh diberi pendedahan kepada pelajar melalui pengajaran di sekolah. kaedah lainnya adalah dengan mengadakan pertandingan-pertandingan supaya generasi muda berminat untuk menyertainya.

SMP2252 DILLAH on August 3, 2010 at 8:20 PM said... [Reply to comment]

1. muzik sinkretik
2.a)gambus
b)bertali
c)timur tengah
3. bertali = gambus, violin, gitar
perkusi = harmonium, tabla, tamborin, marakas
4. Terdapat pelbagai cara dan kaedah yang boleh menjadi pendekatan untuk menarik minat generasi muda hari ini agar lebih meminati muzik ghazal dan juga muzik tradisional yang lain. pihak yang bertanggungjawab perlulah memberi pendedahan secara berkala mengenai muzik ini dan tidak hanya memperhangatkannya hanya ketika adanya seminar, pertandingan dan juga persembahan sahaja. muzik sebegini perlu sentiasa dipersembahkan agar generasi muda hari ini lebih terdedah dan seterusnya akan menimbulkan minat mereka untuk mempelajari muzik sebegini.

Selain itu, jika dilihat kurikulum sekolah bagi mata pelajaran muzik kurang menitik beratkan elemen muzik begini. kebanyakkan pelajar sekolah hanya diajar dengan muzik moden. di sinilah sebenarnya tugas dan cabaran bagi guru-guru yang sudah pastinya mempunyai kelayakkan dan ilmu pengetahuan untuk berusaha menimbulkan minat pelajar sekolah untuk mempelajari muzik ini. akan menjadi satu kebanggaan jika pelajar-pelajar ini akan dapat menguasai muzik sebegini kerana muzik ini jika dihayati sebenarnya adalah satu bentuk muzik yang indah dan halus keseniannya disamping generasi muda boleh mengenal warisan nenek moyang mereka dan tidak mengagongkan muzik barat.

sekian, terima kasih.

SMP2252 NAKISS on August 3, 2010 at 10:11 PM said... [Reply to comment]

1-katogari adalah muzik sinkretik
2-
a)gambus,
b)bertali(kordofon)
c)alat ini berasal dari timur tengah dan dibawa oleh pedagang dari arab parsi.
3-nama alat muzik;
bertali;gambus,violin,acordian
perkusi;marakas,tamborin,tabla,gendang india.
4-Pada pandangan saya,cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel Muzik Ghazal ini adalah dengan menjadikan muzik ghazal sebagai subjek wajib di sekolah dah mewujudkan kelab2 gazal,serta memperbanyak kan kempen cintai muzik melayu tradisional seperti gazal di sekolah-sekolah.

smp2252azirul on August 3, 2010 at 10:38 PM said... [Reply to comment]

soalan 1.
~ Muzik Sinkretik~

Solan 2:
a) Gambus.
b) Kordofon.
c) Berasal dari Timur Tengah iaitu Turki dan Mesir.

Soalan 3:
a) Gambus ( Kordofon )
b) Violin ( Membranofon )
c) Harmonium ( Kordofon )
d) Gitar ( Kordofon )
e) Tamborin ( Membranofon )
f) Tabla ( Membranofon )
g) Mandolin ( Kordofon )
h) Jidur/Duff ( Membranofon )

Soalan 4:
Pada pendapat saya cara untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati muzik ghazal ini ialah dengan memberi elaun kepada mereka sekiranya mereka mempelajari apa-apa sahaja jenis muzik samada gahazal ataupun sebaliknya kerana dengan adanya elaun ini golongan muda pasti akan lebih bersemangat. Seterusnya adalah melalui pendedehan awal sejak di bangku sekolah samada sekolah menengah ataupun sekolah rendah. Guru - guru pendidikan muzik khasnya hendaklah menarik minat golongan pelajar itu sendiri untuk mempelajari muzik tradisional, sebagai contohnya guru boleh membawa anak murid ke pertandingan ataupun persembahan muzik yang berkaitan dengan muzik tradisional Malaysia. Hal ini akan dapat membantu meningkatkan minat generasi muda untuk mempelajarinya.

RK_nisa on August 3, 2010 at 10:47 PM said... [Reply to comment]

Soalan 1) Kategori Muzik Sinkretik.
Soalan 2a) Nama alat tersebut ialah gambus.
2b) Alat tersebut diklasifikasiakn sebagai alat kordofon.
2c) Alat muzik tersebut berasal daripada Timur Tengah
Soalan 3) Kordofon=gambus, biola, gitar. Idiofon=tamborin, marakas. Membranofon=Set tabla.
Soalan 4) Ghazal merupakan satu kesenian tradisional masyarakat Melayu Negeri Johor yang popular dewasa ini.Pada peringkat permulaannya, seni muzik ghazal ini disebut sebagai qamat yang bererti nyanyian dan beriuh rendah dikatakan berasal dari Tanah Arab. Terdapat generasi muda sekarang yang tidak mengambil tahu tentang muzik tradisional ini. Dengan itu terdapat beberapa kaedah yang sesuai bagi menarik minat generasi juda terhadap ensemble muzik ghazal ini. Seperti yang diketahui peranan media amat penting dalam mempengaruhi minat generasi muda terhadap sesuatu perkara. Filem-filem tempatan dan juga drama-drama atau iklan perlu mengenengahkan muzik ini. Kerana melalui pendedahan ini sedikit sebanyak dapat emmupuk dan memperluaskan pengetahuan generasi muda terhadap ensemble ini. Selain itu, pendidkan awal harus diterapkan di sekolah-sekolah bagi memberi pendedahan kepada generasi muda terhadap khazanh muzik tradisional di Malaysia. Masalh\ahnya dia negara kita ini gterlalu banyak disogokkan denagn muzik-muzik daripada negara luar. Hal ini ini tanpa kita sedar telah menyebabkan generasi muda kurang memberi perhatian terhadap muzik tradisional khususnya ghazal. Muzik tradisional seharusnya dijadikan salah salah matapelajaran wajib dalam usaha untuk mengekalkan jiwa generasi muda terhadap muzik warisan negara kita yang sememangnya tidak lapuk dek hujan tak lekang dek panas. Kesimpulannya, peranan pelbagai amat penting dalam usaha menarik minat generasi muda terhadap muzik ghazal ini.

smp2252azirul on August 3, 2010 at 10:54 PM said... [Reply to comment]

Soalan 1:
~ Muzik Sinkretik ~

Soalan 2:
a) Gambus
b) Kordofon
c) Berasal dari Timur Tengah iaitu Turki dan Mesir

Soalan 3:
a) Gambus ( Kordofon )
b) Violin ( Membranofon )
c) Harmonium ( Kordofon )
d) Gitar ( Kordofon )
e) Tamborin ( Membranofon )
f) Tabla ( Membranofon )
g) Mandolin ( Kordofon )
h) Jidur/Duff ( Membranofon )

Soalan 4:

pada pendapat saya cara untuk menarik generasi muda untuk mendekati muzik ghazal ini ialah dengan memberi elaun kepada mereka sekiranya mereka benar - benar serius untuk mempelajarinya kerana dengan adanya elaun ini golongan muda akan lebih bersemangat. Seterusnya adalah melalui pendedahan awal sejak dibangku sekolah rendah dan menengah. Guru pendidikan Muzik khasnya hendaklah menarik minat golongan muda ini untuk medekati dan mempelajari muzik Tradisional ini. Sebagai contoh, guru boleh membawa para pelajarnya ke pertandingan dan persembahan yang berkaitan dengan muzik tradisional. Hal ini akan dapat meningkatkan minat generasi muda untuk mempelajarinya.

SMP2252 Azam on August 3, 2010 at 11:06 PM said... [Reply to comment]

1. Kategori Muzik Sinkretik

2. a) Gambus
b) Klasifikasi alat muzik barat kategori bertali
c) Gambus adalah berasal daripada Timur Tengah iaitu Turki dan Mesir yang dikenali sebagai ganun. Kedatangan instrument gambus di Malaysia bermula daripada kedatangan pedagang dari Timur Tengah pada zaman Kesultanan Melayu Melaka pada masa dahulu dan gambus kini popular dimainkan di negeri Johor Takzim.

3. Klasifikasi alat muzik India – tabla, tamborin, marrakas
Klasifikasi alat muzik barat – violin, harmonium

4. Pada pendapat saya, bagi menarik generasi muda untuk mendekati Esembel Muzik Ghazal bukan hanya di peringkat sekolah rendah, menengah dan insititusi pengajian tinggi, malah usaha ini haruslah dimulakan di peringkat umur awal persekolahan misalnya yang dilakukan oleh kebanyakkan Tabika Kemas di Johor yang cuba menerapkan budaya muzik ini dalam kalangan kanak-kanak berumur 5 tahun sehingga 6 tahun. Maka, institusi prasekolah tidak kiralah di bawah kelolaan kerajaan mahupun swasta berperanan penting dalam membudayakan Esembel Muzik Ghazal agar kekal sebati dalam diri kanak-kanak. Hal ini adalah berdasarkan pengalaman saya mengajar tarian zapin terhadap kanak-kanak prasekolah. Saya mendapati mereka mudah dibentuk dan menunjukkan minat untuk mempelajari perkara baru, bukan setakat boleh menari malahan boleh mengalunkan muzik tersebut.

smp2252effizan on August 3, 2010 at 11:38 PM said... [Reply to comment]

1. Berdasarkan 5 kategori utama yang telah dibincangkan pada Kuliah 3, apakah kategori yang sesuai bagi Ensembel Ghazal ini?

Muzik Sinkretik


2. Rujuk video pada minit 0.58:

a. Apakah nama alat tersebut?

Gambus

b. Apakah klasifikasi alat muzik yang dimainkan?

Kordofon


c. Daripada manakah asal alat muzik ini?

Pedagang Timur Tengah / Tanah Arab


3. Berdasarkan video di atas, senaraikan secara lengkap nama alat muzik mengikut klasifikasi.

Peti harmonica ( Aerofon)
Satu Set Tabla (Membranofon)
Gambus (Kordofon)
Violin (Kordofon)
Gitar (Kordofon)
Markas (Idiofon)
Tamborin (Idiofon)


4. Pada pandangan anda, bagaimanakah cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel Muzik Ghazal ini?

1. Mengadakan Bengkel-bengkel asas bagi mempelajari Muzik Ghazal
2. Mengadakan pertandingan Muzik Ghazal dengan menyediakan hadiah-hadiah menarik dan lumayan
3. Menjadikan Muzik Ghazal sebagai satu mata pelajaran khusus dalam pkurikulum sekolah.
4. Kaedah Pengajaran kreatif dan Inovatif dalam kalangan pendidik yang mengajar muzik ini.

bancha on August 3, 2010 at 11:50 PM said... [Reply to comment]

1. Muzik Ghazal bercirikan muzik sinkretik kerana ia telah juga mempunyai campuran 2 budaya malah menggunakan vokal tanpa tarian dalam permainannya.

2.
a. Gambus
b. alat kordofon
c.Timur tengah

3. Harmonium, tabla (membranofon), gambus dan gitar serta violin (kordofon), tomborin dan marakas (idiofon)

4. Pada pandangan saya pendedahan yang kurang merupakan antara penyebab generasi muda kurang meminatinya. Pembangunan dan penyebaran seni bermain ghazal hanya tertumpu di Johor sahaja. Setiap negeri mempunyai Jabatan Kebudayaan masing-masing. Namun sejauh mana mereka melibatkan diri dalam mempromosikan muzik ghazal kepada golongan remaja dan sekolah. Saya berpendapat remaja akan lebih tertarik jika Ensembel Muzik Ghazal ini sering dimainkan di sekolah-sekolah malah menjadi satu kemestian dalam sebarang acara atau majlis keraian masyarakat setempat.

emma on August 3, 2010 at 11:59 PM said... [Reply to comment]

JAWAPAN SOALAN

1. Muzik Sinkreatik

2. (a) Gambus

(b) idiofon-bertali

(c) Gambus adalah alat musik petik seperti mandolin yang berasal dari Timur Tengah iaitu dari Turki dan Mesir. Di datang ke Tanah Melayu sekitar tahun 1800 dan paling popular di Negeri Johor.Paling sedikit gambus dipasangi 3 senar sampai paling banyak 12 senar. Gambus dimainkan sambil diiringi gendang. Sebuah orkes memakai alat musik utama berupa gambus dinamakan orkes gambus atau disebut gambus saja.

3. Senarai lengkap nama alat muzik mengikut klasifikasI

Violin – idiofon
Gambus – idiofon
Tabla – Membranofon
Gitar – Idiofon
Peti Harmonium – Erofon
Marakas – Perkusi

4. Pada pandangan saya, terdapat pelbagai cara dan kaedah yang sesuai dilakukan untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel Muzik Ghazal. Antaranya adalah dengan mengadakan kelas-kelas muzik bagi ensembel ghazal. Selain itu, kita juga boleh mengadakan pertandingan ensembel Ghazal disamping menyediakan hadiah yang lumayan. Dengan cara tersebut dapat menarik minat generasi muda untuk mendekati muzik Ghazal.

smp2252erana on August 3, 2010 at 11:59 PM said... [Reply to comment]

Soalan 1
Kategori yang sesuai dengan ensembel ghazal ini ialah muzik senkretik iaitu muzik yang dipengaruhi oleh budaya bandar dan desa dan diselitkan dengan muzik serta vokal iaitu nyanyian.Selain itu ia juga mempunyai elemen gabungan muzik rakyat dan klasik dan bersifat fleksibel.

Soalan 2
(a) Alat muzik tersebut ialah Gambus
(b) Klasifikasi alat muzik yang dimainkan ialah alat muzik barat
(c) Asal muzik ini adalah dari Arab

Soalan 3
Nama Alat Muzik tersebut ialah
-Gambus-Kordofon
-Tabla-Membranofon
-Biola-Kordofon
-Harmonium- Aerofon
-Tamborin-Idiofon
-Marakas- idiofon
-Akustik gitar-Kordofon
-Rebana Ibu-Membranofon

Soalan 4
Cara untuk menarik generasi muda ialah dengan memberi pendedahan di peringkat sekolah.

SMP2252 Holoahshin on August 4, 2010 at 12:00 AM said... [Reply to comment]

1.Kategori yang sesuai bagi Ensembel Ghazal ini adalah Muzik Sinkratik
2. a)alat itu ialah gambus
b) krondophone
c)alat muzik ini asal dari timur tenggara dan hijrah ke dunia melayu pada abad ke 14

SMP2252 Holoahshin on August 4, 2010 at 12:05 AM said... [Reply to comment]

3) alat muzik yang digunakan ada muzik barat iaitu krodonfon (violin , gambus), aerofon ( organ ), membrafon ( gendang )
4) Pada pandangan saya . cara yang sesuai untuk menarik minat gerenasi muda untuk mendekati ensemble musik Ghazal ini ialah mengubah sesama dengan muzik moden, memberkenalkan kepada generasi muda tentang sejarah Ghazal ini dengan cara video.

SMP 2252 MUNIRAH on August 4, 2010 at 1:16 AM said... [Reply to comment]

1. Muzik Sinkretik

2. a. Gambus
b. Kordofon
c. Negara Timur Tengah seperti dari Turki

3. Gambus - Kordofon
Peti harmonika - Aerofon
Biola - Kordofon
Satu set tabla - Membranofon
Gitar - Kordofon
Marakas - Idiofon
Tamborin - Idiofon

4. Pada pendapat saya, beberapa langkah boleh
diambil untuk menarik minat anak muda untuk
mendekati muzik ghazal. Antara pendekatan
yang boleh diambil adalah dengan menubuhkan
kelab muzik ghazal di sekolah-sekolah. Pihak
sekolah juga perlu melengkapkan kelab
tersebut dengan kemudahan peralatan muzik
ghazal yang lengkap agar pelajar mudah
mempelajari muzik ini. Pihak sekolah juga
boleh menjemput tenaga pengajar yang mahir
dari luar untuk menjadi fasilitator untuk
mengajar muzik ghazal kepada para
pelajar.Tenaga pengajar yang mahir mampu
memberi bimbingan yang terbaik dan sekaligus
boleh memupuk minat pelajar untuk mendekati
muzik ini. Galakan dari pihak sekolah untuk
ke semua pelajar perlu diberikan dari
masa ke masa.

Selain di sekolah, kawasan kediaman seperti
kawasan perumahan atau desa-desa di
mana-mana tempat boleh mengambil inisiatif
dengan membuka kelas ghazal khas untuk
golongan belia. Perkara ini
sekaligus akan dapat mengelakkan belia atau
golongan muda untuk bergiat aktif dan tidak
membuang masa dengan perkara yang tidak
berfaedah. Pihak yang bertanggungjawab bagi
melaksanakan kelas ini perlulah membuat
hebahan terlebih dahulu di kawasan
tersebut. Hebahan perlulah dilaksanakan
dengan cara yang menarik bagi menarik minat
mereka menyertainya. Kelas juga boleh
dilakukan secara percuma sebagai salah satu
mekanisme untuk menarik perhatian mereka
menyertainya.

Kaedah terakhir yang boleh diambil untuk
menarik minat golongan muda adalah
melalui kempen atau hebahan oleh pihak
tertentu. Pihak kerajaan atau pihak swasta
boleh melaksanakan pelbagai kempen untuk
terus menanamkan minat anak muda untuk lebih
mengenali muzik ini. Kempen bolehlah
meggunakan media sama ada melalui akhbar,
majalah, radio dan pelbagai media lain yang
dirasakan sesuai.

SMP2252 EDDIE on August 4, 2010 at 1:27 AM said... [Reply to comment]

Soalan latihan muzik minggu ke-3.
1.Berdasarkan 5 kategori utama yang telah dibincangkan pada Kuliah 3, apakah kategori yang sesuai bagi Ensembel Ghazal ini?

Ensembel gazal tergolong dalam ketogori muzik sinkretik.

2.Rujuk video pada minit 0.58:

a.Apakah nama alat tersebut?

Nama alat tersebuat adalah gambus

b.Apakah klasifikasi alat muzik yang dimainkan?

Klasifikasi alat muzik gambus adalah daripada katogori muzik India iaitu daripada ensembel bertali atau string.

c.Daripada manakah asal alat muzik ini?

Gambus merupakan alat muzik yang berasal dari Timur Tengah.

3. Berdasarkan video di atas, senaraikan secara lengkap nama alat muzik mengikut klasifikasi.

Klasifikasi alat muzik India
1.Harmonium
2.tabela (tabla)
3.Gambus
4.Gitar
5.Tamborin
6.Marakas

Klasifikasi alat muzik Barat
1.Violin

4. Pada pandangan anda, bagaimanakah cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel Muzik Ghazal ini?

1.Mengadakan pertandingan di peringkat sekolah

Pihak sekolah berperanan penting dalam memupuk semangat generasi yang masih berada di bangku sekolah dengan mengadakan mengadakan pertandingan bagi pelajar disekolah. Dengan adanya pertandingan ini maka pihak sekolah dapat mencungkil bakat selain memupuk minat terhadap muzik ghazal.

smp2252mohdazrul on August 4, 2010 at 1:44 AM said... [Reply to comment]

1. Berdasarkan 5 kategori utama yang telah dibincangkan pada Kuliah 3, apakah kategori yang sesuai bagi Ensembel Ghazal ini?
• Muzik senkretik iaitu gabungan atau pertembungan budaya desa dengan luar desa.

2. Rujuk video pada minit 0.58:
a. Apakah nama alat tersebut?
• Gambus
b. Apakah klasifikasi alat muzik yang dimainkan?
• Kordofon
c. Daripada manakah asal alat muzik ini?
• Arab Saudi

3. Berdasarkan video di atas, senaraikan secara lengkap nama alat muzik mengikut klasifikasi.
Kordofon
• Biola,
• Gambus
Membranofon
• Tabla atau Do(Gendang).
Aerofon
• Peti Harmonium.
Idiofon
• Marakas dan Tamborin


4. Pada pandangan anda, bagaimanakah cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel Muzik Ghazal ini?
Pada pendapat saya kaedah yang paling sesuai dalam menarik minat generasi muda untuk mendekati ensemble muzik Ghazal ini melalui banyak cara, sebelum itu terdapat tiga pihak yang penting dalam menarik minat generasi muda iaitu pihak kerajaan, pihak awam atau masyarakat dan individu itu sendiri. Bagi pihak kerajaan, untuk menarik minat generasi muda pada masa sekarang adalah melalui program pameran, bengkel dan kempen yang perlu dibuat untuk membuat pendedahan yang akan memberikan input kepada generasi muda untuk mendekati Ensembel muzik Ghazal pada masa kini.
Selain itu, dari segi pembelajaran pula, guru menjadi pendorong dalam memupuk minat pelajar dalam mempelajari muzik ini dengan cara masukkan subjek muzik ini dalam silibus muzik. Bagi pihak masyarakat pula perlu sentiasa peka dalam member pendedahan awal kepada anak-anak muda supaya tidak lupa akan muzik tradisional ini. Bagi pihak individu itu sendiri pula perlulah adanya kesedaran bahawa pentingnya mempertahankan muzik tradisional seperti ini.

SMP2252 Firdaus on August 4, 2010 at 2:22 AM said... [Reply to comment]

Soalan Berdasarkan Video: Minggu 3

1. Muzik Sinkretik

2. a) Alat muzik gambus
b) Kordofon
c) Berasal dari Timur Tengah iaitu di Turki dan Mesir

3. Gambus : Kordofon
Violin : Kordofon
Marakas : Idiofon
Gitar elektrik : Kordofon
Harmonium : Idiofon
Tabla : Membranofon
Tamburin : Idiofon

4. Antara kaedah yang yang sesuai untuk menarik minat generasi muda adalah mengambil inisiatif mengatur program-program pengembangan muzik ghazal sepanjang tahun di seluruh negeri. Selain itu pihak yang berkenaan perlulah mengatur jadual pertandingan ghazal bagi kategori remaja dan dewasa pada setiap tahun. Pertandingan peringkat awal bermula dari peringkat zon dan daerah-daerah seluruh negeri tersebut hinggalah ke peringkat akhir Remaja dan Dewasa Kebangsaan. Selain itu juga, memberikan kelas-kelas ataupun kursus kepada remaja dalam mendalami muzik ghazal ini.

smp2252shafry on August 4, 2010 at 4:16 AM said... [Reply to comment]

salam..
1)adaptational

2)
a)harmonium, tabela(tabla), gambus,gitar, tamborin,marakas,violin..

b)klasifikasi
kordofon-gambus,gitar,violin.
membranofon-tabla
idiofon-marakas,tamborin,idiofon


c)asal alat muzik..
harmonium,tabla-berasal dari india
gambus-dari timur tengah


3)klasifikasi
kordofon-gambus,gitar,violin.
membranofon-tabla
idiofon-marakas,tamborin,idiofon

4)cara menarik minta remaja mendekati ensembel ini ialah pihak tertentu menganjurkan pertandingan muzik ghazal,membuat kempen, festival yang mana mengalakkan penyertaan daripada remaja..

FaTiMaH HasHiM on August 4, 2010 at 2:25 PM said... [Reply to comment]

1. Muzik Sinkretik

2. a) Gambus
b) Kordofon
c) Asal Timur Tengah

3. Kordofon - gambar, gitar, violin
Idiofon - Marakas, Tamborin, Accordian
Membranofon - Tabla

4. Memperkenalkan subjek muzik sinkretik sebagai subjek wajib di sekolah-sekolah dari peringkat sekolah rendah lagi misalnya. Mendedahkan pelajar mengenai muzik ini secara lebih mendalam supaya pelajar faham apakah yang dimaksudkan dengan muzik sinkretik ini. Menubuhkan Persatuan muzik di setiap sekolah tidak kira sama ada di peringkat sekolah menengah atau sekolah rendah. Hal ini dapat mengelakkan daripada muzik ini luput di telan zaman.

Haslina on August 4, 2010 at 2:46 PM said... [Reply to comment]

JAWAPAN 1
Kategori Muzik Sinkretik

JAWAPAN 2
a. Gambus
b. Klasifikasi Alat Muzik Bertali
c. Timur Tengah (Turki dan Mesir)

JAWAPAN 3
PERKUSI :Tabla atau Do(Gendang), Marakas, Tamborin,
BERTALI Gambus, Gitar
Peti Harmonium

JAWAPAN 4
Pada pendapat saya, melalui penyerapan Ensembel Muzik Ghazal di dalam perfileman merupakan salah satu cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel Muzik Ghazal ini. Sebagai contoh, dalam siri animasi Upin dan Ipin yang menengahkan budaya masyarakat melayu melalui perfileman berbentuk animasi. Ensembel Muzik Ghazal ini juga merupakan salah satu khazanah masyarakat melayu yang perlu dipelihari agar tak lapok dek hujan, tak lekang dek panas.

smp2252noraziemah on August 4, 2010 at 3:33 PM said... [Reply to comment]

1. Berdasarkan 5 kategori utama yang telah dibincangkan pada Kuliah 3, apakah kategori yang sesuai bagi Ensembel Ghazal ini?Esembel Sinkretik


2. Rujuk video pada minit 0.58:
a. Apakah nama alat tersebut? Gambus
b. Apakah klasifikasi alat muzik yang dimainkan? Kordofon
c. Daripada manakah asal alat muzik ini? Gambus adalah dari Timur Tengah iaitu dari Turki dan Mesir.

3. Berdasarkan video di atas, senaraikan secara lengkap nama alat muzik mengikut klasifikasi.
Gambus,gitar & biola:tali(kordofon)
Tabla: Membranfon
Peti Harmonium, Marakas & Tamburin : Idiofon

4. Pada pandangan anda, bagaimanakah cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel Muzik Ghazal ini?
Dengan membayakkan persembahan tradisional Muzik Ghazal di television dan penerapan sejak di bangku sekolah lagi melalui aktiviti di sekolah seperti kelab Muzik Ghazal atau mengadakan persembahan di sekolah.

yunieyusoff on August 4, 2010 at 3:47 PM said... [Reply to comment]

1. Berdasarkan 5 kategori utama yang telah dibincangkan pada Kuliah 3, apakah kategori yang sesuai bagi Ensembel Ghazal ini?- Esembel Sinkretik

2. Rujuk video pada minit 0.58:
a. Apakah nama alat tersebut?- Gambus
b. Apakah klasifikasi alat muzik yang dimainkan?-Kordofon
c. Daripada manakah asal alat muzik ini?-Gambus berasal dari Timur Tengah (Turki dan Mesir)

3. Berdasarkan video di atas, senaraikan secara lengkap nama alat muzik mengikut klasifikasi.
-Gambus, Biola dan Gitar (kordofon)
-Peti Harmonium, Marakas dan Tamburin (idiofon)
-Tabla (membranofon)

4. Pada pandangan anda, bagaimanakah cara atau kaedah yang sesuai untuk menarik minat generasi muda untuk mendekati Ensembel Muzik Ghazal ini?
- Pada pandangan saya, untuk menarik minat generasi muda adalah dengan cara membuat bengkel ataupun kelas muzik ghazal secara percuma agar generasi muda ini merasa mudah untuk mempelajari muzik ghazal ini dengan lebih dekat lagi. Generasi muda pada masa kini tidak didedahkan secara meluas pengetahuan mereka tentang muzik ghazal itu sendiri. Saya harap muzik ghazal ini tidak ditelan oleh arus zaman dan lenyap begitu sahaja.

smp2252whanie on August 4, 2010 at 6:15 PM said... [Reply to comment]

1. Kategori muzik Sinkretik
2. a) Gambus
b) Kordofon
c) Berasal daripada Timur Tengah (Parsi)

3. Gambus= kordofon
Tabla= membranofon
Harmonium= idifon
Gitar= kordofon
Viola= kordofon
Tamborin & marakas = idiofon
Duff= membranofon

4. pelbagai kaedah boleh dilakukan untuk memartabatkan muzik ghazal ini. antaranya ialah mengadakan pertandingan antara pelajar universiti berkenaan dengan muzik ghazal. selain itu, ganjaran yang diberikan kepada pemenang akan menarik minat pelajar untuk menyertainya. pihak berwajib juga perlu memupuk semangat cintakan muzik tradisional kepada remaja dengan mengadakan pelbagai pameran, pertandingan, bengkel muzik dan pendedahan yang berkenaan dengan muzik ghazal. selain itu juga, pihak media perlu mengetengahkan muzik ghazal ini supaya mendapat perhatian masyarakat khusunya pelajar dan remaja. di samping itu juga, pendidikan muzik tradisional juga harus dimartabatkan dan di bawa ke peringkat institusi pengajian tinggi khususnya muzik seperti ghazal dan muzik tradisional lain supaya generasi muda pada hari ini dapat mendekati dan mendalami muzik ini agar muzik tradisi Malaysia akan terus diperjuangkan.

yAtiEy on August 4, 2010 at 6:22 PM said... [Reply to comment]

soalan 1
-Kategori Muzik Sinkretik

soalan 2
a)Gambus
b)Kordofon
c)Timur Tengah

soalan 3
1.Tabla-membranofon
2.Harmoni-kordofon
3.Marakas-idiofon
4.Biola-kordofon
5.Gendang-membranofon
6.Tamborin-idiofon
7.gambus--kordofon

Soalan 4
Sebagaimana yang diketahui, muzik Ghazal sangat popular di Johor yang mana pada peringkat permulaannya, seni muzik ghazal ini disebut sebagai gamat yang bererti nyanyian dan beriuh rendah dikatakan berasal dari Tanah Arab. Pada akhir abad ke-19 , apabila kerajaan Johor menjalin hubungan yang erat dengan kerajaan Riau-Lingga, beberapa orang dari golongan bangsawan Johor sering berulang-alik ke Riau. Mereka sering dihiburkan dengan permainan ghazal. Ada di antara mereka itu telah mempelajari kesenian ini dan memperkenalkan kesenian ini di istana Sultan Johor yang pada ketika itu berada di Teluk Belanga,Singapura. Akan tetapi muzik Ghazal ini semakin lama semakin dilupakan oleh generasi pada masa sekarang. Oleh itu, bagi memastikan muzik Ghazal ini tidak pupus dek zaman, kita haruslah berusaha untuk menarik generasi masa sekarang supaya meminati seni muzik Ghazal ini.

Antara kaedah yang boleh dilaksanakan untuk menarik minat generasi muda seperti mengadakan pertandingan-pertandingan yang berkaitan Ghazal. Melalui pertandingan ini, golongan muda akan dapat mendekati dan mendalami ilmu pengetahuan muzik tradisional serta boleh berkongsi pengetahuan dengan peserta pertandingan yang lain. secara tidak langsung juga ia dapat menghidupkan kembali muzik Ghazal di samping membuka ruang dan peluang kepada generasi muda memahami muzik Ghazal. Selain itu, kita juga boleh memupuk generasi muda ini sejak kecil lagi melalui penubuhan kelab-kelab muzik tradisonal di sekolah. Guru-guru muzik disekolah juga perlulah memainkan peranan mereka untuk menarik minat para pelajar. Di samping itu, pihak tertentu seperti KeKKWa juga perlu memainkan peranan mereka dengan melakukan seminar-seminar, program-program dan ekspo untuk memperkenalkan muzik Ghazal ini kepada umum terutama generasi muda supaya mereka lebih memahami apa itu muzik Ghazal.

smp2252dalila on August 4, 2010 at 7:02 PM said... [Reply to comment]

Soalan Berdasarkan video : Minggu 3

1. Ghazal berada dalam kategori muzik ensemble sosial popular

2. a) Gambus
b) Kordofon
c) Gambus berasal daripada Negara Timur Tengah yang dikenali sebagai ‘Ud’

3. Peralatan yang terdapat dalam muzik ini adalah:
- Violin dikategorikan sebagai kordofon
- Harmonium dikategorikan sebagai idiofon
- Gambus dikategorikan sebagai kordofon
- Tabla dikategorikan sebagai membranofon
- Markas dikategorikan sebagai idiofon
- Tamborine dikategorikan sebagai idiofon

4. Ghazal merupakan salah satu muzik yang dibawa oleh pedagang Arab ke Tanah Melayu pada abad ke-14. Muzik ini sangat popular dikalangan masyarakat Johor dan merupakan satu warisan negara. Bagi mengekalkan muzik ghazal di kalangan generasi masa kini beberapa pendekatan perlu diambil antaranya adalah mengadakan pertandingan diperingkat sekolah bagi memperkenalkan muzik ghazal kepada generasi-generai muda. Secara tidak langsung ia dapat memupuk minat untuk terus memperjuangkan muzik ini agar tidak lapuk di tinggal zaman. Pihak tertentu perlu memberi peruntukkan bagi menyediakan peralatan muzik ini untuk sekolah-sekolah. Alat muzik merupakan satu pengenalan yang penting kepada muzik ghazal untuk menarik minat pelajar supaya lebih memahami dan mendalami muzik tersebut. Selain itu pihak sekolah perlu menubuhkan satu kelab yang berkaitan dengan muzik tradisional. Secara tidak langsung generasi muda kini menghargai warisan yang mereka warisi dan berusaha untuk mengekalkan tradisi tersebut. Sekolah merupakan tempat yang paling sesuai untuk mengembangkan muzik tradisional atau ghazal kerana pelajar yang terlibat akan menghargai segala yang mereka terima dan pelajari semasa di sekolah.

smp225norziannie on August 4, 2010 at 7:09 PM said... [Reply to comment]

Soalan berdasarkan video- Minggu 3

1. Ensembel muzik ghazal berada dalam kategori muzik ensembel sosial popular

2. a) Gambus
b) Gambus berada dalam kategori muzik kordofon
c) Gambus berasal daripada Timur Tengah terutama Turki dan Mesir

3. a) Harmonium/Arkodion (Idiofon)
b) Set Tabla (membranofon)
c) Gambus (kordofon)
d) Violin (kordofon)
e) Tamborine (Idiofon)
f) Markas (Idiofon)

4. Pada zaman moden kini, ensemble muzik ghazal dilihat kurang mendapat perhatian daripada golongan muda, ia mungkin disebabkan melodinya yang kurang menarik perhatian golongan tersebut. Namun sebenarnya perkara tersebut harus diatasi segera agar kebudayaan muzik ghazal di Malaysia tidak hilang telan zaman. Antara pendekatan yang boleh diambil untuk menarik minat golongan muda untuk mendekati ensemble tersebut adalah melalui pendidikan ko-kurikulm. Semua institusi pendidikan seperti sekolah dan institusi pendidikan tinggi harus melipatgandakan usaha yang ada kini agar muzik tersebut menjadi salah satu kursus yang menjadi keminatan kepada anak muda untuk mempelajarinya contohnya seperti kerap mengadakan pertandingan, dan melakukan lawatan ke Negara-negara mmepunyai pengaruh ghazal yang kuat seperti negar-negara Timur Tengah. Selain daripada itu pihak-pihak berwajib seperti kementerian warisan dan kebudayaan tempatan dan syarikat-syarikat penyiaran harus mengadakan satu kerjasama untuk mengadakan pertandingan muzik asli seperti ghazal agar masyarakat terutamanya anak-anak muda tertarik untuk menyertainya dan dan secara tidak langsung niat yang hanya sekadar untuk mencuba mungkin boleh bertukar menjadi satu minat dan keadaan tersebut dapat membantu perkembangan muzik tersebut. Selain daripada itu, pemuzik dan composer tempatan harus bijak untuk melakukan adaptasi muzik ghazal ke dalam muzik moden yang ada kini kerana gabungan muzik moden dan ghazal kemungkinan besar mampu menepati selera anak-anak muda kerana ia dimainkan dalam rentak dan melodi yang lain daripada kebiasaannya.

norasilalatin bt mustapha on August 4, 2010 at 10:57 PM said... [Reply to comment]

1. muzik sinkretik
2. a. gambus
b. kordofon
c. di bawa oleh pedagang arab yang berasal daripada arab parsi
3. Gambus-kordofon
Violin-alat bertali
Harmonium
Guitar-alat bertali
Tabla-membranofon
Mandolin-kordofon
Jidur/duff-perkusi
Tamborin/Maracas-perkusi

4. menjadikan muzik ghazal sebagai aktiviti riadah mereka...selain itu membuat kelainan dlm muzik ghazal

Fienaz Syafinaz on August 5, 2010 at 12:00 AM said... [Reply to comment]

1. Kategori Muzik Esembel : Muzik Sinkretik

2. a) Nama Alat Muzik : Gambus
b) Klasifikasi Alat Muzik : Idiofon-Bertali
c) Asal Alat Muzik : Timur Tengah (Turki
& Mesir)

3. Senarai Alat Muzik :

Violin : Idiofon
Gambus : Idiofon
Tabla : Membrannofon
Gitar : Idiofon
Peti Harmonium : Erofon
Marakas : Perkusi

4. Cara atau kaedah untuk tarik minat generasi muda terhadap muzik ghazal:

Dewasa ini generasi mudah sudah tidak lagi berminat dengan muzik ghazal ini. Salah satu faktornya adalah kurang pendedahan dan input yang sesuai. Kebanyakkan mereka lebih tertarik kepada muzik barat yang lebih moden dan rancak. Bagi mengembalikan semula martabat muzik gazal kita harus melakukan evolusi didalam muziknya dan menerapkan istrumen baru bagi menarik minat golongan muda. Ghazal itu sendiri perlu diadaptasi di dalam industri muzik tempatan agar dengan cara tak langsung golongan muda akan tertarik dan seterusnya berkecimpung dalam bidang bidang ini. Selain daripada itu pihak kerajaan juga harus memainkan perana dalam memperkenalkan muzik ini kepada generasi muda terutama golongan pelajar agar mereka dapat mempelajarinya. Media juga perlu berkerjasama didalam mempromosikan ghazal ini. Ia dapat dilakukan dengan mengadakan pertandingan ghazal peringkat kebangsaan. Dewasa ini kita sering lihat berbagai program reality yang ditampilkan dikaca tv dan sambutanya amat meluas dikalangan golongan muda. Oleh yang demikian tidak mustahil bagi ghazal juaga untuk menjadi salah satu program tv yang akan mendapat tempat dihati masyarakat. Bagi pencipta lagu dan pengiat seni pula mereka boleh memasukkan instrument ghazal ini didalam karya mereka denagn cara tak langsung maka golongan muda akan meminatinya. Bagi penggiat seni ghazal pula mereka digalakkan melakukan kolaborasi dengan artis tempatan agar ghazal ini dapat berevolusi demi menarik minat golongn muda. Badan-badan bukan kerajaan dan syarikat swasta juga harus memainkan peranan mereka didalam memupuk minat tentang ghazal ini. Ini dapat dilakukan dengan menjadikan ghazal salah satu kemestian didalam majlis dan keramaian yang dianjurkan
Berdasarkan semua pandangan ini dapat disimpulkan bahawa ghazal boleh menarik golongan muda untuk meminatinya. Sesuatu idea tidak dapat dilaksanakan tanpa dokongan semua pihak. Oleh yang demikian semua pihak yang terlibat harus turut serta didalam menaikkan muzik ghazal dan usaha mendekatkan golongan muda dengan assamble ghazal akan berjaya.

Post a Comment

Twitter

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Pelajar Kump.A

Blog Pelajar Kump.B

Blog Pelajar Kump.C

. Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template