Blog Pembentangan Kumpulan

Lihat Semua Artikel »»

Headline

.

Tuesday, September 28, 2010

SOALAN MINGGU 9: BERASASKAN AUDIO
Salam sejahtera kepada semua pelajar SMP2252. Pada soalan MINGGU KE 9,anda dikehendaki mendengar lagu ini. Klik pada Podcasting SMP2252 atau klik DI SINI (untuk memudahkan anda, sila klik download) untuk mendengar audio dan menjawab persoalan berikut:

1) Apakah nama alat muzik yang dimainkan pada minit tersebut?Klasifikasikan alat muzik tersebut.
1.1 Minit 00:01 hingga 00:09
1.2 Minit 00:11 hingga 00:13

2) Namakan ensembel muzik tersebut dan rentak yang dimainkan.


3) Berikan penjelasan dari mana asal ensembel ini dan bagaimana pengaruh serta budaya muzik luar masuk ke dalam ensembel ini khususnya alat-alat muzik yang digunakan.

Sila jawab pada ruangan komen pada posting di weblog ini. Komen anda akan disiarkan selepas mendapat pengesahan dari Admin Blog. Tarikh akhir menjawab soalan ialah sebelum atau pada 03 Oktober 2010 sebelum jam 12.00am. Selamat menjawab. Terima Kasih

65 comments:

Zulhilmi on September 29, 2010 at 4:00 PM said... [Reply to comment]

1) 1.1 Viola
1.2 Flute dan Accordian

2) Ensemble Dondang sayang
Rentak asli

3) Dondang sayang wujud di Melaka sejak pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka. Pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Shah, nyanyian itu dipersembah untuk menghiburkan tetamu dan pedagang-pedangan yang singgah di Melaka. Pengaruh muzik luar masuk melalui pedagangan pada masa dahulu. Contohnya alat muzik rebana, ia telah dibawa oleh pedagang arab pada masa dahulu.Begitu juga dengan alat muzik biola,ia telah dibawa oleh pihak portugis semasa menakluk Melaka pada masa dahulu.

SMP2252 Azam on September 29, 2010 at 9:28 PM said... [Reply to comment]

1) minit 00:01 hingga 00:09 - Biola (kordofon)
minit 00:11 hingga 00:13 –Seruling (Erofon)

2) Dondang Sayang

3) Terdapat pendapat yang mengatakan Dondang Sayang berasal dari daerah Riau, Indonesia. Namun, menurut Madulara (1984), dalam penulisannya yang bertajuk ‘Dondang Sayang Seni Tradisi Negeri Melaka’ menyatakan terdapat tiga pendapat yang hampir tepat dengan sejarah bermulanya ciptaan lagu ini. Pendapat pertama adalah Dondang Sayang wujud ketika zaman terakhir kegemilangan Kerajaan Melayu Melaka pada kurun ke-15 masihi. Pendapat kedua adalah Dondang Sayang lahir keranan pengaruh seni lagu Portugis. Hal ini berasaskan kepada dua faktor iaitu alat muzik biola yang dibawa masuk ke rantau Alam Melayu melalui Eropah dan berdasarkan faktor sikap dan gaya hidup orang Portugis yang gemar bersukaria dan berhibur dan diperkenalkan pula kepada masyarakat tempatan.

smp2252effizan on September 30, 2010 at 11:46 PM said... [Reply to comment]

Jawapan:
1.1 Biola (kordofon)
1.2 Serunai/ seruling (idiofon)

2.Ensembel : Dondang Sayang
Rentak : Asli

3. Dondang sayang adalam merupakan musik asli dari Melaka yang bermula sejak kurun ke 15. Mendapat pengaruh dari muzik tradisional Portugis (portugese folk music) sejak kedatangan portugis ke Melaka.

Budaya muzik luar telah masuk ke dalam muzik ini atas sebab-sebab seperti kemasukan imigran lain seperti Arab dan India, yang telah membawa masuk rebana (gendang) dan serunai bagi memberi kelebihan kepada muzik ini. Pengaruh Indonesia turut ada seperti kemasukan alat muzik sperti tawak (gong kecil)

wan on October 1, 2010 at 12:59 AM said... [Reply to comment]

Jawapan:
1.1 Biola (Kordofon)
1.2 Serunai (Idiofon)

2. ensembel : Dondang Sayang , Rentak: Asli

3. Ensembel ini berasal dari kedatangan portugis seiring dengan perkembangan muzik rakyat portugis pada kurun ke 15. Berkembang di Melaka semasa penjajahan Portugis di Melaka. Mendapat pengaruh dari kedatangan pedagang-pedagang di Melaka seperti Arab, Indonesia dan India sekaligus memperkembangkan penggunaan alat muzik seperti rebana dan gong dalam permainan muzik ini.

Garry on October 1, 2010 at 2:44 AM said... [Reply to comment]

1.1 Alat yang dimainkan dari minit 00:01 hingga 00:09 ialah biola ataupun dalam istilah muzik barat violin.Ia merupakan alat muzik kordofon dan dimainkan dengan menggesek bahagian string dengan penggesek atau bow

1.2Alat tersebut adalah flute.Ia dari keluarga erofon dan ia dimainkan dengan meniup bahagian "embouchure hole".

2.Ensembel tersebut adalah ensembel Dondang Sayang dan rentak yang dimainkan adalah rentak asli.

3.Dondang Sayang berasal dari Melaka pada kurun ke 15.Pengaruh luar yang mempengaruhi kesenian ini datangnya dari Portugis yang telah datang ke Melaka pada ketika itu.Instrumen muzik asing yang ketara dapat dikenalpasti datangnya dari pengaruh barat ialah biola.Selain itu,akordion juga turut mewarnai kesenian muzik ini.Akordion juga merupakan instrumen yang berasal dari barat.

anies on October 1, 2010 at 10:17 AM said... [Reply to comment]

1.) 1.1 violin adalah sejenis alat bertali yang dikenali sebagai kordofon.
1.2 flute adalah sejenis alat tiupan yang dikenali sebagai aerofon.
2.)Muzik ini adalah untuk ensmeble dondang sayang dan rentak yang dimainkan di dalam ensemble ini adalah rentak asli.
3.)Ensemble ini adalah berasal dari negeri Melaka. Namun pelbagai faktor yang menyebabkan wujudnya ensemble dondang sayang iaitu kewujudan empayar Melaka sekitar akhir kurun ke 15 dan awal kurun ke 16 masihi,Melaka juga adalah tempat pelabuhan yang terkenal sewaktu dulu dan merupakan tempat persinggahan untuk perhubungan timur dan barat dan seterusnya apabila kedatangan British ke Tanah Melayu, Melaka telah menjadi salah sebuah gagasan negeri-negeri selat di bawah naungan British. Dari segi alat muzik, mungkin flute dan violin adalah penambahan setelah kedatangan kuasa luar.

Nursuhadah Binti Mohamad Ramdzan on October 1, 2010 at 12:04 PM said... [Reply to comment]

soalan 1.1:
-biola
1.2
-ukulele

soalan 2:
-keroncong

soalan 3:
- Dikatakan keroncong berasal dari Portugal. Ini kerana terdapat alatan muzik yang dimainkan berasal daripada barat. Contohnya seperti gitar, ukulele, biola dan sebagainya.
-Muzik keroncong juga dikatakan sama dengan muzik gamelan dari Jawa dari segi melodi dan sebaginya. Kemasukan muzik barat telah disesuaikan dengan muzik gamelan mereka dan akhirnya wujudlah keroncong

SMP2252 FARAH on October 1, 2010 at 3:34 PM said... [Reply to comment]

1. 1.1 violin
1.2 flute

2. ensemble muzik tradisional dondang sayang dan rentak asli

3. Dondang Sayang merupakan nyanyian perantaraan, di mana persembahannya diiringi oleh permainan alat-alat muzik Melayu asli dan moden. Dondang Sayang dipercayai muncul di Melaka pada zaman Kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke 15 Masihi. Perkataan nyanyi dalam lagu Dondang Sayang adalah bermaksud pantun. Nyanyiannya akan didengar orang dengan penuh minat terletak pada kebolehan dan kecekapan para penyanyinya bersoal jawab atau berjual beli pantun. Alat-alat muzik yang mengiringi nyanyian Dondang Sayang adalah terdiri daripada sebuah biola, sebuah gong dan dua atau tiga buah rebana iaitu rebana kompang atau rebana keras. Irama gesekan biola dapat dianggap sebagai pembuka dan pengiring utama kepada nyanyian. Sementara tingkah pukulan rebana yang diselangi dengan paluan gong merupakan pelengkap lagu.

SMP2252 ASHARI on October 1, 2010 at 3:38 PM said... [Reply to comment]

1. 1.1 violin
1.2 flute

2. ensemble muzik dondang sayang dan rentak asli

3. Dondang Sayang muncul di Melaka pada zaman Kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke 15 Masihi. Nyanyian dalam lagu Dondang Sayang bermaksud pantun. Nyanyian nya seperti berbalas pantun atau jual beli pantun.
Dondang Sayang atau disebut juga Dendang Sayang oleh orang Melaka membawa dua pengertian, bila disebut berdendang bermakna bernyanyi untuk bersuka-suka atau menghibur hati. Apabila disebut sayang akan membawa erti kasih iaitu melakukan dengan geraklaku yang lembut dan penuh mesra.

SMP2252 TARMIZI on October 1, 2010 at 4:52 PM said... [Reply to comment]

1.1 Alat Violin- Katogeri Kordofon
1.2 Alat Fulte - Katogeri earofon
Acordian - Katogeri Kordofon

2.Ensemble Melayu Asli dan berentak dondang sayang.

3.Ensemble lagu melayu asli ini berasal daripada China dan kedatangannya hasil daripada aktiviti perdagangan di kepulauan Tanah melayu pada zaman dahulu kala bersama kedatangan alatan muziknya bersama.

smp2252noraziemah on October 1, 2010 at 5:34 PM said... [Reply to comment]

1) Apakah nama alat muzik yang dimainkan pada minit tersebut?Klasifikasikan alat muzik tersebut.
-1.1 Minit 00:01 hingga 00:09: Biola(Kordofon)
-1.2 Minit 00:11 hingga 00:13: Seruling (Erofon)

2) Namakan ensembel muzik tersebut dan rentak yang dimainkan.
-Esembel:dondang sayang. Rentak: Muzik Asli

3) Berikan penjelasan dari mana asal ensembel ini dan bagaimana pengaruh serta budaya muzik luar masuk ke dalam ensembel ini khususnya alat-alat muzik yang digunakan.
-Dondang Sayang berasal dari Melaka. Ia membawa dua pengertian, bila disebut berdendang bermakna bernyanyi untuk bersuka-suka atau menghibur hati. Apabila disebut sayang akan membawa erti kasih iaitu melakukan dengan geraklaku yang lembut dan penuh mesra. Dondang Sayang merupakan satu media atau satu cara untuk menyampaikan isi hati si penyanyi dengan lembut dan penuh mesra. Perasaan ini disampaikan dengan menggunakan pantun atau puisi klasik masyarakat Melayu Melaka. Pengaruh budaya Barat dalam esembel dondang sayang adalah melalui alat muzik biola. Biola dibawa masuk oleh Portugis ke Melaka melalui perdagangan.

SMP 2252 MUNIRAH on October 1, 2010 at 6:02 PM said... [Reply to comment]

1.0
1.1 Biola– Kordofon
1.1 Serunai _ Aerofon

2.0 Ensembel Dondang Sayang
Rentak muzik adalah tetap di mana gong
berfungsi mengawal masa. Manakala tempo
lagu adalah lambat.

3.0 Terdapat beberapa pendapat menyatakan asal usul muzik ini.

Pendapat pertama mengatakan muzik ini berasal dari alam Melayu itu sendiri. Satu pendapat menyatakan bahawa muzik ini berasal sejak akhir kurun ke-15 Masihi dahulu iaitu pada zaman akhir kerajaan Melayu Melaka. Selain itu, ia juga dikatakan berasal dari Pulau Sebang, Tampin Melaka kira-kira 1400 hingga 1500 tahun Masihi. Dondang sayang dikatakan digubah khas bagi meraikan Datuk Temenggung seorang pembesar negeri ketika melawat daerah-daerah dalam negeri. Menurut cerita pokok kelapa telah digunakan untuk membuat rebana dan gendang. Kedua-dua alat muzik ini adalah alat muzik tradisional Melayu. Antara alat muzik tradisional Melayu yang sering digunakan dalam persembahan dondang sayang adalah serunai, gong, rebana dan akordian.

Pendapat kedua pula mengatakan muzik ini berasal dari barat iaitu dari Portugis. Perkara ini dapat dilihat apabila alat muzik biola telah dibawa masuk dan sering digunakan bagi mengiringi persembahan dondang sayang. Bukti lain juga mengatakan corak persembahan dondang sayang sama dengan kegemaran orang Portugis yang suka berhibur. Walaubagaimanapun, muzik yang dibawa oleh Portugis telah disesuaikan dengan corak persembahan masyarakat tempatan. Oleh itu, gabungan alat muzik barat seperti biola telah dimainkan dengan alat muzik tradisional Melayu dan seterusnya telah menghasilkan muzik dondang sayang yang kekal asli hingga kini.

bancha on October 2, 2010 at 12:03 AM said... [Reply to comment]

1.1 violin
1.2 flute

2.0 Dondang Sayang dan menggunakan rentak asli...

3.0 Dondang sayang merupakan muzik seni tradisi negeri Melaka, bukan ciptaan atau pengaruh daripada seni lagu Portugis kerana walaupun ia menerima pengaruh barat dari segi alat namun ia tidak mempunyai unsur barat dalam permainannya.
Menurut Madulara dalam buku Dondang sayang seni tradisi Melaka, pada asalnya ensemble ini hanya menggunakan rebana dan gendang. Dondang Sayang lebih diperkemas lagi dengan adanya alat muzik dari Barat hasil dari kedatangan Portugis.

smp2252asma on October 2, 2010 at 1:12 AM said... [Reply to comment]

Jawapan :

Soalan no 1
1.1 : Biola - Kordofon
1.2 : Seruling - Aerofon

Soalan no 2
Ensembel - Dondang Sayang
Rentak - Muzik Asli

Soalan no 3
Dondang sayang dipercayai berasal dari Melaka semasa zaman kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke-15 masihi. Menurut sejarah, semasa zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah, nyanyian dondang sayang ini dipersembahkan untuk menghiburkan tetamu dan pedadang-pedagang yang singgah di Melaka. Alat muzik iringan yang digunakan adalah biola, rebana, tetawak / gong, akordian dan dibantu oleh tabla. Alat-alat muzik ini sememangnya diketahui berasal dari luar negara contohnya seperti gong yang berasal dari China. Alat-alat ini berkemungkinan dibawa masuk oleh pedagang-pedagang yang datang ke Tanah Melayu dan memperkenalkan alat-alat muzik tersebut.

Teoh Koh Sing on October 2, 2010 at 11:50 AM said... [Reply to comment]

1)1.1 Biola
1.2 Flute

2)keroncong. rentak inang.

3)Ensembel keroncong ini berasal dari Indonesia. Ia mula masuk ke Malaysia sekitar tahun 1940. Muzik keroncong dibawa masuk ke negara kita oleh masyarakat orang-orang Jawa yang merantau ke daerah ini untuk berdagang, mencari pekerjaan dan sebagainya. Pada awal abad ke-20 terdapat perubahan terhadap muzik keroncong ini. Pada masa itu, terdapat perubahan dari segi alat muzik, irama dan sebagainya pada muzik ini. Kedatangan pemuzik daru negara-negara lain seperti Perancis, Rusia, Belanda dan sebagainya telah mendedahkan muzik keroncong kepada alat-alat muzik seperti Flute, Gitar, Cello dan Double Bass. Alat-alat ini bukan alat muzik tradisional Malaysia tetapi digunakan dalam muzik keroncong ini. Dengan adanya alat-alat dari luar negara ini maka muzik keroncong dapat menghasilkan muzik yang unik dan merdu dengan gabungan sebegini.

Teoh Koh Sing on October 2, 2010 at 2:56 PM said... [Reply to comment]

1)1.1 Biola
1.2 Flute

2)ensembel dondang sayang. rentak asli

3)Ensembel dondang sayang dipercayai berasal dari Melaka, Malaysia pada zaman kesultanan Melaka pada abad ke-15. Ada yang berpendapat bahawa lagu dondang sayang lahir kerana pengaruh seni lagi Portugis dan masyarakat Portugis yang berjasa melahirkan lagu tersebut. pengaruh dari luar negara seperti alat muzik biola dibawa masuk ke sini dari Eropah. begitu juga dengan flute.

CHRISTINE on October 2, 2010 at 2:57 PM said... [Reply to comment]

1) 1.1 minit adalah alat biola.
1.2 minit adalah alat flute.
2) Ensemble tersebut adalah dondang sayang dan rentak asli dimainkan.
3)Ensemble ini adalah berasal dari Melaka pada zaman kesultanan melayu melaka abad ke-15. Pengaruh orang portugis terhadap dondang sayang kerana biola dimasuk ke rantau ini dari Eropah dan pada masa tersebut memang banyak orang Portugis di Melaka.

Kumpulan Makyong on October 2, 2010 at 2:57 PM said... [Reply to comment]

1.1 Biola
1.2 Flute

2. Ensembel ini ialah Dondang Sayang dan rentak yang dimainkan ialah rentak asli.

3. Ensembel ini berasal dari Melaka, Malaysia pada zaman kesultanan Melaka pada abad ke-15. Ia dipengaruh oleh kedatangan portugis. Contohnya, alat muzik biola dibawa masuk dari Eropah.

Kumpulan Makyong on October 2, 2010 at 2:58 PM said... [Reply to comment]

sir...post yang kedua adalah jawapan akihir saya...hehehe..sorry about that

Haslina on October 2, 2010 at 3:17 PM said... [Reply to comment]

Jawapan 1
1.1 = Viola/Biola ( Alat muzik bertali)
1.2 = Flute ( Alat muzik woodwind/tiupan)

Jawapan 2
Muzik Dondang Sayang Melaka / Muzik Ensembel Sosial Popular / muzik Sinkretik

Jawapan 3
Dondang Sayang merupakan nyanyian perantaraan, di mana persembahannya diiringi oleh permainan alat-alat muzik Melayu asli dan moden. Dondang Sayang dipercayai muncul di Melaka pada zaman Kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke 15 Masihi. Perkataan nyanyi dalam lagu Dondang Sayang adalah bermaksud pantun. Nyanyiannya akan didengar orang dengan penuh minat terletak pada kebolehan dan kecekapan para penyanyinya bersoal jawab atau berjual beli pantun. Alat-alat muzik yang mengiringi nyanyian Dondang Sayang adalah terdiri daripada sebuah biola, sebuah gong dan dua atau tiga buah rebana iaitu rebana kompang atau rebana keras. Irama gesekan biola dapat dianggap sebagai pembuka dan pengiring utama kepada nyanyian. Sementara tingkah pukulan rebana yang diselangi dengan paluan gong merupakan pelengkap lagu. Pengaruh alat muzik seperti biola diserap masuk penggunaannya dalam ansembel muzik ini adalah dipercayai dari kemasukan portugis ketika zaman kesultanan Melayu Melaka lagi. Difahamkan pada ketika itu, portugis datang ke Tanah Melayu untuk berdagang, dalam pada masa yang sama mereka(orang portugis) juga turut membawa masuk budaya termasuk alat muzik mereka sebagai hiburan.

~.:s.h.u.e:.~ on October 2, 2010 at 3:52 PM said... [Reply to comment]

1) 1.1- biola=alat muzik erofon
1.2- flute=alat muzik kordofon

2) Ensemble dondang sayang & berentak inang.

3) Ensemble ini berasal dari negeri Melaka pada Zaman Kesultanan Melayu Melaka pada abad ke-15. Pada zaman tersebut, mereka mendendangkan dondang sayang kepada pedagang-pedagang luar yang datang berdagang di Melaka. Dondang sayang disampaikan dalam bentuk pantun oleh penyanyinya. Pengaruh alat muzik di dalam ensemble ini adalah daripada pedagang-pedagang tersebut yang datang dari banyak tempat lain. Apabila telah banyak pengaruh luar masuk, maka di situlah wujudnya pelbagai rentak iaitu inang, zapin, mambo & joget.

nazotai on October 2, 2010 at 6:29 PM said... [Reply to comment]

1)
1.1- biola
1.2- flute.

2)keroncong, rentak yang di mainkan adalah rentak asli.

3)keroncong ialah sejenis seni muzik yang berasal dari pengaruh Indonesia. Ia mulai diperkenalkan ke Semenanjung Tanah Melayu pada akhir abad ke-19 apabila ramai pekerja buruh dari Indonesia terutama dari Pulau Jawa berhijrah ke Malaysia untuk mencari pekerjaan.
Kawasan-kawasan yang banyak terdapat kegiatan muzik keroncong adalah di tempat-tempat di mana terdapat ramai orang Jawa dan keturunannya seperti di negeri Johor, di pantai barat negeri Selangor dan Perak. Pada mulanya lagu-lagu keroncong yang dimainkan oleh orang tempatan adalah lagu-lagu yang berasal dari Indonesia.
alat muzik yang di gunakan kebayakkan adalah dari pengaruh Indonesia seperti rebana.

SMP2252 WONG SOON EN on October 2, 2010 at 9:27 PM said... [Reply to comment]

Soalan 1
1.1 Violin (Kordofon)
1.2 Flut (Aerofon)

Soalan 2
-Ensembel Dondang Sayang
-Rentak Asli

Soalan 3
Ensembel Dondang Sayang ini merupakan satu muzik tradisional masyarakat Melayu. Ia merupakan satu hiburan bagi golongan Baba dan Nyonya di mana penyanyi akan saling menjawab dengan menggunakan pantun dalam bentuk yang lawak dan menghiburkan. Ia berasal dari Melaka dan dipengaruhi oleh muzik rakyat masyarakat Portugis.

Muzik dalam ensembel ini dimainkan oleh 1 violin, 2 rebana dan sebuah gong atau tetawak. Kadang-kadang, Akordian dan Flut juga dimasukkan ke dalam ensembel ini.

bancha on October 2, 2010 at 10:00 PM said... [Reply to comment]

minta maaf ya..ada tambah..
1.1 violin dari keluarga kordofon dan
1.2 flute dari keluarga aerofon

Juster on October 2, 2010 at 10:05 PM said... [Reply to comment]

1) 1.1 - Alat muzik yang dimainkan pada minit 00:01-00:09 ialah violin. Violin di klasifikasikan sebagai alat muzik bertali atau kordofon.

1.2 - Alat muzik yang dimainkan pada minit 00:11-00:13 ialah flute. Flute diklasifikasikan sebagai alat muzik bertiup atau aerofon.

2) Ensamble muzik dalam audio tersebut ialah dondang sayang. Manakala rentak pula adalah rentak asli.

3) Ensamble tersebut berasal dari negeri Melaka. Alat muzik yang digunakan lebih kepada pengaruh Muzik Barat. Contohnya, violin dan flute. Walau bagaimana pun, ensamble ini masih memainkan lagu-lagu asli dan rentak asli itu sendiri.

SMP 2252 NURUL HANA on October 3, 2010 at 12:09 AM said... [Reply to comment]

Soalan 1
1.1 Violin / Biola
1.2 Flute / Seruling


Soalan 2

Assemble muzik ini terdiri daripada assemble Dongdang Sayang. Dalam aspek rentak dan bentuk melodi muzik Dongdang Sayang. Rentak Muzik Dongdang Sayang ialah berbentuk lemah gemalai manakala dalam aspek lentoknya iaitu lagu asli. Namun begitu, muzik Dongdang Sayang pada masa kini telah menerima pengaruh rentak inang, zapin, mambo dan joget.

Keistimewaan dan keutamaan menyanyikan lagu Dondang Sayang ialah nyanyian pantunnya. Keistimewaan lagu Dondang Sayang iaitu salah satu irama lagu asli Melayu yang mempunyai gaya dan coraknya yang khusus dibandingkan dengan lagu-Iagu asli Melayu yang lainnya. Pernah dicuba orang untuk memodenkan rentak dan corak lagu tersebut tetapi bukan sahaja tidak berjaya malah merosakkan keaslian lagu ini.


Soalan 3

Dondang Sayang dipercayai muncul di Melaka pada zaman Kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke 15 Masihi. Seni muzik tradisional negeri Melaka telah menerima pelbagai pengaruh budaya luar sejak dahulu lagi hasil daripada pertembungan budaya dengan wilayah-wilayah lain di rumpun Melayu dengan dunia luar seperti China, India, Arab, Parsi dan Eropah melalui satu sejarah yang panjang.

Sebelum Perang Dunia Kedua dahulu di samping lagu-lagu joget, lagu Dondang Sayang amat terkenal, terutamanya di Melaka.

Ada pendapat-pendapat ringkas yang menyatakan lagu Dongdang Sayang berasal dari daerah Riau, Indonesia. Beberapa tulisan mengenainya lebih menekankan kepada aspek pantun yang dinyanyikan dalam lagu ini, kurang atau tidak langsung memperkatakan tentang asal usul lagu Dondang Sayang.

Pendapat lain menyatakan lagu Dondang Sayang mula wujud pada saat-saat terakhir kerajaan Melayu Melaka iaitu pada akhir kurun Masihi yang ke 15. Dijelaskan pula bahawa kemungkinan Dondang Sayang lahir di zaman tersebut adalah pada tahap asasnya sahaja iaitu ia lebih berbentuk lagu nasib. Satu daripada faktor yang menyokong pendapat di atas menyatakan bahawa Dondang Sayang dicipta dan dilahirkan di Pulau Sebang, Tampin, Melaka. Masanya juga tidak jelas tetapi mengikut andaian ia dikatakan di antara tahun-tahun akhir 1400 hingga 1500 Masihi. Penciptaannya dikatakan dibuat khas kerana meraikan Datuk Temenggung melawat ke daerah tersebut sebagai pembesar negeri dalam pemerintahan kerajaan Melayu Melaka di zaman lampau.

Sementara itu ada pula pendapat yang menyatakan lagu Dondang Sayang lahir kerana pengaruh seni lagu Portugis dan masyarakat Portugislah yang berjasa melahirkan lagu tersebut di negara ini. Ini berdasarkan dua faktor iaitu faktor, pertamanya ialah alat muzik biola dibawa masuk ke rantau ini dari Eropah. Faktor kedua adalah berdasarkan kegemaran bersukaria dan berhibur adalah cara hidup orang Portugis dan diperkenalkan pula kepada masyarakat tempatan. Bagaimanapun pendapat tersebut tidak dapat diterima oleh pihak lain kerana tidak terdapat unsur-unsur seni Barat dalam lagu Dondang Sayang. Dengan itu jelaslah bahawa Dondang Sayang adalah seni tradisi negeri Melaka, bukan ciptaan atau pengaruh daripada seni lagu Portugis. Namun demikian dapat pula diyakinkan lagu ini sudah mula berkembang di zaman pemerintahan Portugis di Melaka.

Suatu hakikat yang harus diakui bahawa seni lagu Dondang Sayang lebih diperkemas lagi dengan adanya alat muzik dari Barat iaitu biola. Alat-alat muzik tradisional yang digunakan ialah rebana, gendang dan gong. Dengan demikian dapatlah dibuat kesimpulan bahawa lagu Dondang Sayang serta dengan alat-alat muziknya adalah hasil daripada ciptaan ahli-ahli seni lagu di Melaka. Ini bererti lagu ini telah wujud dalam kesenian Melayu di Malaysia sejak abad yang ke 15 Masihi.

norasilalatin bt mustapha on October 3, 2010 at 11:09 AM said... [Reply to comment]

1.1 arkodian-
1.2 viola-kordofon
2. dondang sayang dan rentak muzik asli
3. berasal daripada melaka dan ia tradisi ngri melaka. pengaruh dan budaya daripada portugis krna ia berkembang di bwh pengaruh portugis yang gemarkan bersukaria dan berhibur adalah cara hidup orng portugis. alat barat yg d gunakan adlh biola shj..ia diperkemaskan lagi dgn alat ini shj.

noor zakiah on October 3, 2010 at 12:16 PM said... [Reply to comment]

1.1 Biola (Kordofon)
1.2 Seruling / Serunai (Idiofon)

2. Esembel : Dondang Sayang
Rentak : Asli

3. Dondang sayang ialah sejenis balada cinta Melayu tradisional yang mana penyanyi-penyanyi saling bertukar pantun tanpa persediaan dalam gaya yang riang dan kekadang lucu. Nyanyian-nyanyian biasa diiringi oleh empat orang ahli muzik yang terdiri daripada:
• seorang pemain biola;
• dua orang pemain rebana (gendang yang di sebelah sahaja dipasang kulit) Melayu; dan
• seorang pemain tawak (gong kecil).
Pemain biola biasa merupakan ketua kumpulan ahli muzik yang memainkan peranan utama dalam dondang sayang, dan membekalkan melodi kaunter untuk melodi vokal. Pemain-pemain muzik boleh saling bertukar alat-alat muzik mereka antara persembahan tetapi pemain biola jarang berbuat demikian, walaupun dibenarkan. Sehingga lima buah rebana boleh digunakan, jika terdapat pemain muzik yang berlebihan. Kekadang, rebana boleh digantikan dengan gendang atau kompang. Alat-alat muzik boleh juga ditambahkan dengan akordion.
Muzik dondang sayang adalah perlahan, dan sebuah lagu biasanya terdiri daripada 32 bar, bermula dengan pengenalan biola, diikuti oleh rebana dan kemudiannya gong, dan akhirnya oleh nyanyian pada bar 5. Gayanya tidak formal dan liriknya biasa terdiri daripada puisi cinta.
Dondang Sayang dipercayai berasal dari Melaka, Malaysia pada zaman Kesultanan Melaka pada abad ke-15.

Siti Rohaya on October 3, 2010 at 1:09 PM said... [Reply to comment]

1. Nama alat muzik
1.1 Biola
1.2 Seruling

2. Dondang Sayang
Rentak Asli

3.Esembel muzik ini adalah berasal dari Melaka, di mana ia wujud sejak pemerintahan kesultanan Melayu melaka. Muzik ini dinyanyikan kepada pedagang-pedagang yang datang berdagang. Oleh itu, pengaruh alat muzik juga banyak mendapat sentuhan dari luar.

SMP2252 DILLAH on October 3, 2010 at 1:39 PM said... [Reply to comment]

1) 1.1 biola
1.2 seruling dan akordion

2) ensembel dondang sayang. Biasanya berentak perlahan dengan lagu terdiri daripada 32 bar.

3) berasal dari daerah Riau, Indonesia dan berkembang di Tanah Melayu ketika pemerintahan Melayu Melaka sekitar akhir kurun 15 Masihi.
Seterusnya terkenal di negeri Melaka hingga kini.
Alat muzik biola yang berasal dari Eropah diterima sebagai alat melodi di dalam enembel dondangg sayang ini. Biola dijadikan ketua dan dijadikan melodi kepada persembahan. Alat muzik lain terdiri daripada gendang dan tawak

smp2252azirul on October 3, 2010 at 4:07 PM said... [Reply to comment]

SOALAN 1:
1.1= Rebab (Kordofon)
1.2= Serunai (aeorofon)

SOALAN 2

Mak Yong, Mengadap Rebab.

SOALAN 3

Mak Yong telah wujud sebelum kedatangan islam, mengikut hikayat Patani, Mak Yong telah dibawa ke Kelantan lebih 200 tahun dahulu. Pada mulanya Mak Yong hanya dimainkan dalam istana namun pada tahun 1920 ia telah dipertontonkan kepada rakayat biasa.

syitahbuang on October 3, 2010 at 4:22 PM said... [Reply to comment]

1. alat muzik yang dimainkan ialah :
i. violin
ii. flute

2. nama ensemble tersebut ialah DONDANG SAYANG dan
rentak yang dimainkan ialah RENTAK ASLI

3. Muzik ini berasal daripada Melaka. Budaya luar dapat dikenal pasti didalam muzik ini kerana alat-alat muzik yang digunakan didalam muzik seperti violin, kompang dan flute yang masing-masing berasal dari luar negara. hanya melodi dan alunan lagu nya sahaja membuatkan kita mengenali ia adalah sebagai muzik asli negara ini. kebiasaanya, muzik sesuatu bangsa akan datang seiring dengan budaya.

SMP2252 SALWA on October 3, 2010 at 4:35 PM said... [Reply to comment]

1. 1.1 violin 1.2 flute
2. dondang sayang rentak asli
3. dari melaka, pada zaman Kesultanan Melaka pada abad ke-15.
Dondang sayang ialah sejenis balada cinta Melayu tradisional yang mana penyanyi-penyanyi saling bertukar pantun tanpa persediaan dalam gaya yang riang dan kekadang lucu. Nyanyian-nyanyian biasa diiringi oleh empat orang ahli muzik yang terdiri daripada:
• seorang pemain biola;
• dua orang pemain rebana (gendang yang di sebelah sahaja dipasang kulit) Melayu; dan
• seorang pemain tawak (gong kecil).
Muzik dondang sayang adalah perlahan, dan sebuah lagu biasanya terdiri daripada 32 bar, bermula dengan pengenalan biola, diikuti oleh rebana dan kemudiannya gong, dan akhirnya oleh nyanyian pada bar 5. Gayanya tidak formal dan liriknya biasa terdiri daripada puisi cinta.

smp2252 hasmazatul on October 3, 2010 at 5:11 PM said... [Reply to comment]

jawapan:

1) a) violin
b) flute dan accordian

2) Ensemble muzk yang dimainkan ialah "Dondang Sayang"
dan rentak yang dimainkan ialah "melayu asli"

3) Detik mula tumbuh dan bertunasnya Dondang Sayang agak sukar hendak dipastikan.Tetapi,walaubagaimanapun terdapat fakta menyatakan dondang sayang dikatakan mula wujud pada saat-saat terakhir zaman kemegahan Kerajaan Melayu Melaka iaitu pada akhir kurun ke 15 Masihi dimana Negeri Melaka sudah pesat membangun waktu itu malahan penduduknya sudah kian ramai dan perhubungan luarnya pula begitu luas. Dondang sayang dikatakan lahir kerana pengaruh portugis dan portugislah yang berjasa melahirkan lagu itu. Penekanan kepada pendapat ini berdasarkan dua faktor iaitu alat muzik violin dibawa masuk ke sini dari eropah dan kegemaran bersuka-suka dan berhibur mesra yang memang digemari oleh orang-orang portugis dan diperkenalkan pula kepada orang-orang tempatan yang kemudiannya disambut dan diteruskan oleh masyarakat melayu.

smp2252 on October 3, 2010 at 5:34 PM said... [Reply to comment]

Soalan 1
1.1-violin
1.2-flute

Soalan 2
Ensembal-Dondang sayang
Rentak-Asli

Soalan 3
Ensembel ini berasal daripada Melaka yang mana dondang sayang ialah satu bentuk hiburan masyarakat Melayu bersama kaum lain. Hiburan itu menuntut mereka berbalas pantun secara spontan dalam gaya santai dan kadangkala melucukan. Ada pendapat yang menyatakan asal usul dondang sayang ini pengaruh dari daerah Riau, Indonesia. Beberapa tulisan mengenainya lebih menekankan kepada aspek pantun yang dinyanyikan dalam lagu ini, kurang atau tidak langsung memperkatakan tentang asal usul lagu Dondang Sayang. Lagu dondang saying ini juga dikatakan lahir kerana pengaruh seni lagu Portugis dan masyarakat Portugislah yang berjasa melahirkan lagu tersebut di negara ini. Ini berdasarkan dua faktor iaitu faktor, pertamanya ialah alat muzik biola dibawa masuk ke rantau ini dari Eropah. Faktor kedua adalah berdasarkan kegemaran bersukaria dan berhibur adalah cara hidup orang Portugis dan diperkenalkan pula kepada masyarakat tempatan. Bagaimanapun pendapat tersebut tidak dapat diterima oleh pihak lain kerana tidak terdapat unsur-unsur seni Barat dalam lagu dondang sayang. Tetapi ada pendapat yang menyatakan dondang sayang wujud di Melaka sejak pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka. Menurut sejarah, pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Shah, nyanyian itu dipersembah untuk menghiburkan tetamu dan pedagang-pedangan yang singgah di Melaka. Penyanyi biasanya diiringi oleh alat-alat muzik seperti biola, rebana dan tetawak iaitu sejenis gong. Rebana, tetawak dan gong merupakan alat muzik tradisional melayu manakala biola pula dikatakan alat muzik yang berasal daripada Barat.

smp225norziannie on October 3, 2010 at 6:14 PM said... [Reply to comment]

1.1 Violin ( Kordofon)
1.2 Flute ( aerofon)

2. Dondang sayang rentak asli

3. Muzik dondang sayang dipercayai wujud di Melaka semasa zaman kesultanan Melayu Melaka. Namun muzik dondang sayang dilihat telah mendapat banyak pengaruh daripada luar terutama dari segi alat muziknya kerana ia dipengaruhi oleh fungsi Melaka sebagai pelabuhan yang terpenting di dunia pada masa dahulu. Violin misalnya, berasal daripada negara barat namun apabila pedagang-pedagang barat datang ke tanah Melayu untuk berniaga mereka bukan sahaja membawa barang-barang dagangan namun dalam masa yang sama ia turut membawa kebudayaan dan alat muzik masing-masing. Penduduk di Melaka pada masa tersebut telah ‘mengasimilasikan’ alat muzik barat di dalam persembahan dondang sayang agar persembahannya lebih menarik dan berkesan.

smp2252whanie on October 3, 2010 at 7:58 PM said... [Reply to comment]

Soalan 1
1.1=violin
1.2=flute

Soalan 2
Ensembal=Dondang sayang
Rentak=Muzik asli

Ensambal dondang sayang dikatakan berasal dari melaka dan muzik ini menekankan unsur pantun, nyanyia dan humor dalam persembahannya. ia meruapakan salah satu muzik asli yang masih dikekalkan hingga ke hari ini. sejarah dondang sayang berasal daripada indonesia dan di bawa masuk ke tanah melayu apabila penghijrahan masyarakat indon ke negara ini. pada awalnya, muzik ini digunakan di istana sejak pemerintahan kesultanan melayu melayu untuk tujuan hiburan dan dalam majlis rasmi tertentu. namun demikian, muzik dondang sayang telah mendapat pengaruh daripada unsur luar iaitu dengan penggunaan alat- alat muzik seperti violin, flute, gong dan sebagainya yang datangnya dari luar seperti eropah dan timur tengah. dengan percampuran pengaruh inilah dondang sayang telah diselitkan dengan unsur alat muzik yang menambahkan keindahan dalam muzik ini untuk menarik lebih ramai peminatnya khususnya masyarakat muda pada hari ini.

yunieyusoff on October 3, 2010 at 8:22 PM said... [Reply to comment]

1) Apakah nama alat muzik yang dimainkan pada minit tersebut?Klasifikasikan alat muzik tersebut.
1.1 Minit 00:01 hingga 00:09: Biola(Kordofon)
1.2 Minit 00:11 hingga 00:13: Seruling (Erofon)

2) Namakan ensembel muzik tersebut dan rentak yang dimainkan.
Esembel:dondang sayang. Rentak: Muzik Asli

3) Berikan penjelasan dari mana asal ensembel ini dan bagaimana pengaruh serta budaya muzik luar masuk ke dalam ensembel ini khususnya alat-alat muzik yang digunakan.
-Dondang Sayang dipercayai muncul di Melaka pada zaman Kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke 15 Masihi. Terdapat pelbagai jenis pantun yang dinyanyikan di dalam Dondang Sayang seperti pantun budi, kiasan, kasih sayang, sabung ayam dan sindiran.
-Pemain biola biasa merupakan ketua kumpulan ahli muzik yang memainkan peranan utama dalam dondang sayang, dan membekalkan melodi kaunter untuk melodi vokal. Pemain-pemain muzik boleh saling bertukar alat-alat muzik mereka antara persembahan tetapi pemain biola jarang berbuat demikian, walaupun dibenarkan. Sehingga lima buah rebana boleh digunakan, jika terdapat pemain muzik yang berlebihan. Kekadang , rebana boleh digantikan dengan gendang atau kompang. Alat-alat muzik boleh juga ditambahkan dengan akordion.
Muzik dondang sayang adalah perlahan, dan sebuah lagu biasanya terdiri daripada 32 bar, bermula dengan pengenalan biola, diikuti oleh rebana dan kemudiannya gong, dan akhirnya oleh nyanyian pada bar 5. Gayanya tidak formal dan liriknya biasa terdiri daripada puisi cinta.
Dondang Sayang dipercayai berasal dari Melaka, Malaysia pada zaman Kesultanan Melaka pada abad ke-15.

smp2252dalila on October 3, 2010 at 8:29 PM said... [Reply to comment]

1.1 Violin – Kordofon
1.2 Flute – Aerofon

2 Dondang sayang rentak asli

3. Muzik dondang sayang berasal daripada negeri Melaka dan bertapak negeri tersebut semenjak zaman Melayu Melaka lagi. Dari segi alat muzik ia dilihat telah menerima pengaruh daripada barat contohnya alat muzik violin. Pengaruh tersebut hadir semasa kehadiran pedagang-pedagang daripada Eropah ke negeri Melaka. Masyarakat Melaka pada masa itu telah menerapkan unsur-unsur muzik Barat di dalam persembahan dondang sayang.

SMP2252 Noorzarina on October 3, 2010 at 8:53 PM said... [Reply to comment]

1. Biola- kordofon
serunai- aerofon

2.ensembel muzik sosial popular (dongdang sayang) rentaknya adalah perlahan.

3.ensembel muzik dongdang sayang mula wujud pada akhir kurun ke 15. Terdapat juga faktor yang menyokong pendapat menyatakan Dondang Sayang dicipta dan dilahirkan di Pulau Sepang Tampin Melaka antara tahun ahkir 1400 hingga 1500 Masihi. Penciptaannya adalah meraikan datuk Temenggung melawat daerah tersebut sebagai pembesar negeri dalam pemerintahan kerajaan Melayu Melaka di zaman lampau. Menurut cerita sebatang pokok kelapa telah ditebang batangnya dibuat rebana dan gendang. Alat-Alat tersebut dijadikan alat muzik bagi mengiringi nyanyian Dondang sayang. Terdapat juga pendapat menyatakan lagu Dondng sayang lahir dari pengaruh seni lagu Portugis yang berjasa melahirkan lagu tersebut di negara ini. Dua faktor fakta ini pertama, alat muzik biola dibawa masuk ke rantau ini dari Eropah dan kedua berdasarkan kegemaran bersukaria dan berhibur adalah cara hidup orang Portugis dan diperkenalkan kepada masyrakat tempatan.
seni lagu ini diperkemaskan lagi dengan adanya alat muzik dari Barat iaitu Biola. alat muzik tradisional yang digunakan adalah rebana, gendang dan gong.

SMP2252ERNIE JUAN PRIMA NORDIN on October 3, 2010 at 9:11 PM said... [Reply to comment]

1) 00.01-00.09= violin
00.11-00.13= flute
2)ensembel keroncong dan rentak yang digunakan adalah rentak asli.

3)Ensembel ini berasal dari luar iaitu Portugis. Budaya muzik mempengaruhi ensembel ini melalui penjajahan Portugis ke Tanah Melayu, serta urus niaga dan perkahwinan. Alat muzik yang digunakan adalah sebagai pengganti kepada alat-alat muzik yang digunakan pada asalnya oleh orang-orang portugis.

SMP2252 KHADIJAH on October 3, 2010 at 9:57 PM said... [Reply to comment]

1.1 Biola / Violin
1.2 Seruling / Flute

2.0 Keroncong - Melodi

3.0 Seni muzik keroncong dikatakan berasal dari Kepulauan Jawa, Indoesia. Ia mula diperkenalkan ke Semenanjung Tanah Melayu pada akhir abad ke-19. Sejarah menyatakan seni muzik keroncong ini dibawa bersama pekerja buruh dari Indonesia terutama dari Pulau Jawa yang berhijrah ke Malaysia untuk mencari pekerjaan. Antara kesenia lain yang turut di bawa adalah sni muzik gamelan, muzik wayang kulit, kuda kepang, barongan, hamdulok, katoperak dan sebagainya.

Negeri Johor dan kawasan pantai barat negeri Selangor dan Perak merupakan kawasan yang banyak kegiatan muzik keroncong kerana di sini terdapat ramai orang Jawa dan keturunannya. Pada mulanya lagu-lagu keroncong yang dimainkan oleh orang tempatan adalah lagu-lagu yang berasal dari Indonesia. Namun, lama-kelamaan, selepas Perang Dunia II, ada pencipta lagu tempatan yang mencipta lagu-lagu keroncong bercorak Melayu seperti Zubir Said, Ahmad Jaafar, P. Ramlee, Mohd. Wan Yet, Johar Bahar, Sudar Mohammad, Zainal Ibrahim dan pada akhir-akhir ini Mahzan Manan dan Ariff Ahmad.

Di Indonesia terdapat ramai pencipta lagu keroncong yang ternama antaranya Ismail Marzuki, Gesang R. Maladi, Oey Yok Siang, R. Sutedjo, Arimah, Budiman B. J., S. Padimin, L. Hidayat, S. Poniman, Teruma Hadi, Iskandar dan Mochtar Embut dan pada masa sekarang Soeharto A. H., Riyanto dan ramai lagi.

Muzik keroncong pada asalnya boleh dimainkan dalam kumpulan yang kecil secara unplug. Namun, kini muzik dan lagu keroncong boleh dimainkan secara lebih moden dengan menggunakan keyboard dan piano. Selain itu, keroncong juga menjadi lebih menarik apabila dimainkan oleh okestra. Alat muzik keroncong adalah seperti Seruling (Flute), Biola (Violin), Cello, Cak, Cuk, Flute dan Double Bass. Di samping itu, gitar juga kian menjadi alat yang penting dalam mempersembahkan lagu keroncong pada masa kini. Ini menunjukkan pengaruh muzik Eropah yang turut dibawa bersama ke dalam muzik keroncong ini pada hari ini.

SMP2252 NADIA on October 3, 2010 at 10:05 PM said... [Reply to comment]

1. -violin
-flute dan accordian
2. dondang sayang, rentak asli
3. dipercayai muncul di melaka pada kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke15 masihi. terdapat pelbagai jenis pantun yang dinyanyikan di dalam dondang sayang seperti pantun budi, kiasan, kasih sayang, sambung ayam dan sindiran. kedatangan portugis, bangsa eropah yang pertama sampai ke Melaka pada sekitar tahun 1500 Masihi banyak memberikan manfaat kepada kewujudan Dondang Sayang. ada pendapat mengatakan bahawa dondang sayang lahir kerana pengaruh Portugis dan portugislah yang berjasa melahir lagu itu. penekanan kepada pendapat ini berdasarkan dua faktor:
1) alat muzik biola dibawa masuk kesini dari eropah
2) kegemaran bersuka ria dan berhibur mesra yang memang digemari oleh orang2 portugis dan diperkenalkan pula kepada orang2 tempatan yang kemudianya disambut dan diteruskan oleh masyarakat melayu..

SMP2252 Hafzan on October 3, 2010 at 10:13 PM said... [Reply to comment]

1)
1.1 biola
1.2 seruling

2)Asli

3)Muzik ini berasal daripada nusantara.Alat muzik bioal diperolehi kesan daripada penjajahan portugis ketanah melayu.

SMP2252 Hafzan on October 3, 2010 at 10:15 PM said... [Reply to comment]

1.
1.1 Biola
1.2 Seruling

2. Ensembel muzik asli rentaknya rentak asli

3. Berasal dari nusantara,alat muzik biola adalah kesan daripada penjajahan portugis ketanah melayu.

SMP2252 FarHana on October 3, 2010 at 10:34 PM said... [Reply to comment]

1) Apakah nama alat muzik yang dimainkan pada minit tersebut?Klasifikasikan alat muzik tersebut.

1.1 Minit 00:01 hingga 00:09

* alat muzik : biola
* klasifikasi : kordofon ( alat-alat yang mengeluarkan bunyi kerana adanya getaran pada tali yang ditegangkan )


1.2 Minit 00:11 hingga 00:13

* alat muzik : akordian
* klasifikasi : aerofon ( alat-alat muzik yang menghasilkan bunyi melalui lubang udara )


2) Namakan ensembel muzik tersebut dan rentak yang dimainkan.

* ensembel muzik : dondang sayang
* rentak yang dimainkan : muzik asli


3) Berikan penjelasan dari mana asal ensembel ini dan bagaimana pengaruh serta budaya muzik luar masuk ke dalam ensembel ini khususnya alat-alat muzik yang digunakan.

* Dondang Sayang merupakan nyanyian perantaraan, di mana persembahannya diiringi oleh permainan alat-alat muzik Melayu asli dan moden. Dondang Sayyang juga dipercayai muncul di Melaka pada zaman Kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke-15 Masihi. Perkataan nyanyi dalam lagu Dondang Sayang adalah bermaksud pantun. Nyanyiannya akan didengar orang dengan penuh minat yang mana ia terletak pada kebolehan dan kecekapan para penyanyinya ketika bersoal jawab atau berjual beli pantun.

* Alat-alat muzik yang mengiringi nyanyian Dondang Sayang adalah terdiri daripada sebuah biola, sebuah gong dan dua atau tiga atau lima buah rebana iaitu rebana kompang atau rebana keras. Selain itu, terdapat juga penggunaan gong serta akordian dalam Dondang Sayang. Irama gesekan biola dapat dianggap sebagai pembuka dan pengiring utama kepada nyanyian. Sementara tingkah pukulan rebana yang diselangi dengan paluan gong merupakan pellagra lagu.

SMP2252 EDDIE on October 3, 2010 at 10:37 PM said... [Reply to comment]

Nama Alat Muzik:
1. Violin
2. Flute

Ensembel muzik: Instrumental
Rentak yang dimainkan: Rentak Melayu Asli

Pengaruh serta budaya muzik luar secara tidak lansung telah masuk dalam ensembel ini melalui gubahan lagu yang mempelbagaikan alat muzik tradisional untuk melahirkan satu alunan muzik atau rentak yang berviarasi. selain itu, pengaruh muzik dari luar juga berlaku disebabkan interaksi masyarakat setempat dengan golongan atau orang luar yang membawa alat muzik tersebut. oleh yang demikian, terciptalah pelbagai variasi muzik dengan kepelbagaian alat muzik.

smp2252mohdazrul on October 3, 2010 at 11:07 PM said... [Reply to comment]

1. Apakah nama alat muzik yang dimainkan pada minit tersebut?Klasifikasikan alat muzik tersebut.

a) Minit 00:01 hingga 00:09
Biola

b) Minit 00:11 hingga 00:13
Flute

2. Namakan ensembel muzik tersebut dan rentak yang dimainkan.

Nama ensemble ini ialah dondang sayang dan rentak yang dimainkan ialah rentak asli

3. Berikan penjelasan dari mana asal ensembel ini dan bagaimana pengaruh serta budaya muzik luar masuk ke dalam ensembel ini khususnya alat-alat muzik yang digunakan.

Dondang Sayang dipercayai berasal dari Melaka, Malaysia pada zaman Kesultanan Melaka pada abad ke-15. Pendapat pertama menyatakan lagu Dondang Sayang mula wujud pada saat-saat terakhir kerajaan Melayu Melaka iaitu pada akhir kurun Masihi yang ke 15. Dijelaskan pula bahawa kemungkinan Dondang Sayang lahir di zaman tersebut adalah pada tahap asasnya sahaja iaitu ia lebih berbentuk lagu nasib.

Satu daripada faktor yang menyokong pendapat di atas menyatakan bahawa Dondang Sayang dicipta dan dilahirkan di Pulau Sebang, Tampin, Melaka. Masanya juga tidak jelas tetapi mengikut andaian ia dikatakan di antara tahun-tahun akhir 1400 hingga 1500 Masihi.

Menurut ceritanya lagi sebatang pokok kelapa telah ditebang, batangnya dibuat rebana dan gendang. Alat-alat tersebut dijadikan alat muzik bagi mengiringi nyanyian Dondang Sayang.

Sementara itu ada pula pendapat yang bulat-bulat menyatakan lagu Dondang Sayang lahir kerana pengaruh seni lagu Portugis dan masyarakat Portugislah yang berjasa melahirkan lagu tersebut di negara ini. Ini berdasarkan dua faktor iaitu faktor, pertamanya ialah alat muzik biola dibawa masuk ke rantau ini dari Eropah. Faktor kedua adalah berdasarkan kegemaran bersukaria dan berhibur adalah cara hidup orang Portugis dan diperkenalkan pula kepada masyarakat tempatan. Bagaimanapun pendapat tersebut tidak dapat diterima oleh pihak lain kerana tidak terdapat unsur-unsur seni Barat dalam lagu Dondang Sayang.

Suatu hakikat yang harus diakui bahawa seni lagu Dondang Sayang lebih diperkemas lagi dengan adanya alat muzik dari Barat iaitu biola. Alat-alat muzik tradisional yang digunakan ialah rebana, gendang dan gong. Dengan demikian dapatlah dibuat kesimpulan bahawa lagu Dondang Sayang serta dengan alat-alat muziknya adalah hasil daripada ciptaan ahli-ahli seni lagu di Melaka. Ini bererti lagu ini telah wujud dalam kesenian Melayu di Malaysia sejak abad yang ke 15 Masihi.

Sejak wujudnya, lagu ini terus berkembang dari utara hingga ke selatan Selat Melaka. Yang dimaksudkan kawasan budaya atau dunia Melayu ialah di Sumatera dan Riau, Indonesia. Demikianlah kesan-kesan sejarah tentang lagu Dondang Sayang yang dapat diteroka oleh ahli-ahli seni lagu di Malaysia.

Pengaruh alam setempat menimbulkan beberapa ciri perbezaan yang menambahkan lagi gaya dan corak atau langgam orang menyanyikan lagu ini. ltulah sebabnya timbul kumpulan atau kelompok-kelompok ahli-ahli Dondang Sayang yang terkenal hingga melahirkan nama-nama seperti Dondang Sayang Melaka, Dondang Sayang Tanjung Surat, Dondang Sayang Temasik dan Dondang Sayang Baba dan Nyonya. Perbezaannya bukan pada dasar dan bentuk lagu ataupun alat muzik tetapi pada cara persembahan nyanyian.

Demikianlah kepelbagaian corak atau gaya orang menyanyikan lagu Dondang Sayang mengikut pendapat orang-orang yang ahli dalam seni lagu tersebut. Bagaimanapun pada dasarnya pantun dan suara serta gaya menyanyi menentukan nilai atau mutu nyanyian Dondang Sayang. Jikalau tidak demikian akan terasalah kepincangan pada pendengaran dan citarasa seninya.

SMP2252 Firdaus on October 3, 2010 at 11:20 PM said... [Reply to comment]

1) Apakah nama alat muzik yang dimainkan pada minit tersebut?Klasifikasikan alat muzik tersebut.

1.1 Biola


1.2 Fluet dan gendang

2) Namakan ensembel muzik tersebut dan rentak yang dimainkan.

- Muzik Ensembel Sosial Popular
- Rentaknya adalah muzik sinkretik

3) Berikan penjelasan dari mana asal ensembel ini dan bagaimana pengaruh serta budaya muzik luar masuk ke dalam ensembel ini khususnya alat-alat muzik yang digunakan.

Dondang Sayang dipercayai dipengaruhi muzik tradisional masyarakat Portugis yang pernah menjajah Melaka suatu ketika dahulu. Muzik Dondang Sayang lebih diperkemas lagi dengan adanya alat muzik dari Barat iaitu biola. Alat-alat muzik tradisional yang digunakan ialah rebana, gendang dan gong. Dengan demikian dapatlah dibuat kesimpulan bahawa lagu Dondang Sayang serta dengan alat-alat muziknya adalah hasil daripada ciptaan ahli-ahli seni lagu di Melaka. Ini bererti lagu ini telah wujud dalam kesenian Melayu di Malaysia sejak abad yang ke 15 Masihi.

emma on October 3, 2010 at 11:29 PM said... [Reply to comment]

1)Apakah nama alat muzik yang dimainkan pada minit tersebut?Klasifikasikan alat muzik tersebut.
1.1 Violin
1.2 Flute dan Gendang

2) Namakan ensembel muzik tersebut dan rentak yang dimainkan.
- Esembel dondang sayang
- Rentak yang dimainkan adalah rentak Masri

3) Berikan penjelasan dari mana asal ensembel ini dan bagaimana pengaruh serta budaya muzik luar masuk ke dalam ensembel ini khususnya alat-alat muzik yang digunakan.

-Dondang Sayang dipercayai muncul di Melaka pada zaman Kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke 15 Masihi. Terdapat pelbagai jenis pantun yang dinyanyikan di dalam Dondang Sayang seperti pantun budi, kiasan, kasih sayang, sabung ayam dan sindiran.

-Dondang Sayang atau Dendang Sayang itu Lagu Kasih atau Nyanyian Kasih. Ini bermakna nyanyian Dondang Sayang merupakan satu media atau satu cara untuk menyampaikan isi hati si penyanyi dengan lembut dan penuh mesra.
Perasaan ini disampaikan dengan menggunakan pantun atau puisi klasik masyarakat Melayu Melaka. Penggunaan bahasanya terhad, tidak seperti bahasa pertuturan biasa yang boleh membangkitkan satu perasaan yang boleh membawa kepada permusuhan atau pergaduhan. Dalam ertikata lain pantun merupakan satu bentuk pengucapan yang boleh melindungi kata-kata yang keterlaluan atau yang tidak sedap didengar oleh mana-mana pihak.

Tambahan pula dendangan Dondang Sayang membawa alunan lagu yang lunak, membuai perasaan sehingga membangkitkan suatu perasaan yang mengghairahkan. Nyanyian-nyanyian dalam Dondang Sayang biasa diiringi oleh empat orang ahli muzik yang terdiri daripada seorang pemain biola, dua orang pemain rebana (gendang yang di sebelah sahaja dipasang kulit) Melayu; dan seorang pemain tawak (gong kecil).Pemain biola biasa merupakan ketua kumpulan ahli muzik yang memainkan peranan utama dalam dondang sayang, dan membekalkan melodi kaunter untuk melodi vokal. Pemain-pemain muzik boleh saling bertukar alat-alat muzik mereka antara persembahan tetapi pemain biola jarang berbuat demikian, walaupun dibenarkan. Sehingga lima buah rebana boleh digunakan, jika terdapat pemain muzik yang berlebihan. Kekadang, rebana boleh digantikan dengan gendang atau kompang. Alat-alat muzik boleh juga ditambahkan dengan akordion. Muzik dondang sayang adalah perlahan, dan sebuah lagu biasanya terdiri daripada 32 bar, bermula dengan pengenalan biola, diikuti oleh rebana dan kemudiannya gong, dan akhirnya oleh nyanyian pada bar 5. Gayanya tidak formal dan liriknya biasa terdiri daripada puisi cinta.

Fienaz Syafinaz on October 3, 2010 at 11:37 PM said... [Reply to comment]

1) Alat muzik yang dimainkan pada minit
tersebut:
1.1 Minit 00:01 hingga 00:09
-Violin
1.2 Minit 00:11 hingga 00:13
- fluet dan gendang

2) Ensembel muzik tersebut dan rentak yang
dimainkan:
- Ensembel : Dondang Sayang
- Rentak : Masri

3) Penjelasan dari mana asal ensembel ini dan
bagaimana pengaruh serta budaya muzik luar
masuk ke dalam ensembel ini khususnya alat-
alat muzik yang digunakan:


Ada pendapat yang menyatakan bahawa lagu tersebut berasal dari Melaka.Hingga kini umum menganggap bahawa oleh kerana lagu Dondang Sayang berasal dari Melaka maka pastilah kebanyakan daripada orang Melaka pandai atau tahu menyanyi lagu tersebut. Sebenarnya terlalu sedikit bilangan orang Melaka yang tahu menyanyikan lagu Dondang Sayang. Bukan mudah menyanyikan lagu ini. Ia tidak boleh ditiru-tiru atau dipelajari melalui pendengaran seperti mempelajari lagu-lagu lain. Lagu Dondang Sayang mesti dipelajari dengan sungguh-sungguh kerana ia mempunyai bentuk dan cara yang tertentu untuk menyanyikannya. Bagaimanapun lagu ini bukan sahaja diminati oleh orang Melayu bahkan diminta juga golongan masyarakat bukan Melayu iaitu masyarakat Cina Peranakan yang dikenali dengan panggilan Baba dan Nyonya dan juga masyarakat Serani atau yang dikenali sebagai orang Portugis.

Maklumat terbaru mengenai sejarah Dondang Sayang dapat kita baca dalam sebuah buku yang ditulis oleh Madulara bertajuk Dondang Sayang Seni Tradisi Negeri Melaka. Dalam buku tersebut dinyatakan ada tiga pendapat yang hampir tepat tentang sejarah mulanya tercipta lagu tersebut. Pendapat pertama menyatakan lagu Dondang Sayang mula wujud pada saat-saat terakhir kerajaan Melayu Melaka iaitu pada akhir kurun Masihi yang ke 15. Dijelaskan pula bahawa kemungkinan Dondang Sayang lahir di zaman tersebut adalah pada tahap asasnya sahaja iaitu ia lebih berbentuk lagu nasib.

Beberapa orang penyanyi lagu Dondang Sayang yang terkemuka di Melaka pada masa ini adalah terdiri daripada golongan tua. Hampir tidak ada golongan muda yang meminati lagu ini. Kurangnya minat golongan muda menyanyikan lagu Dondang Sayang, bukan sahaja kerana sukarnya menyanyikan lagu tersebut, aspek yang lainnya adalah kerana mereka tidak pandai berpantun.

Dalam bentuk asalnya alat-alat muzik yang mengiringi nyanyian Dondang Sayang adalah terdiri daripada sebuah biola, sebuah gong dan dua atau tiga buah rebana iaitu rebana kompang atau rebana keras. Irama gesekan biola dapat dianggap sebagai pembuka dan pengiring utama kepada nyanyian. Sementara tingkah pukulan rebana yang diselingi dengan paluan gong merupakan pelengkap lagu.

Demikianlah keistimewaan lagu Dondang Sayang iaitu salah satu irama lagu asli Melayu yang mempunyai gaya dan coraknya yang khusus dibandingkan dengan lagu-Iagu asli Melayu yang lainnya. Pernah dicuba orang untuk memodenkan rentak dan corak lagu tersebut tetapi bukan sahaja tidak berjaya malah merosakkan keaslian lagu ini.

Sekarang ini begitu kurang penyanyi muda meminati Dondang Sayang. Jikalau keadaan demikian diabaikan, masa depan lagu dan nyanyian Dondang Sayang akan muram. Bagi saya tidak berlebihan jikalau dikatakan bahawa seorang penyanyi Malaysia umumnya dan penyanyi Melayu khususnya belum boleh diiktiraf sebagai penyanyi yang berkebolehan kalau tidak tahu menyanyikan lagu Dondang Sayang.

Hari ini Dondang Sayang jarang-jarang didendangkan oleh pancaragam moden kecuali jikalau ada permintaan atau aturcara persembahan yang tertentu. Kumpulan-kumpulan Dondang Sayang yang wujud kini tidak begitu terkenal di kalangan masyarakat umum, kecuali sekali sekala dapat dilihat persembahan mereka melalui kaca tv atau melalui siaran radio.

Namun begitu terdapat pengaruh dan budaya muzik luar yang meresap ke dalam esembel ini. Ini secara tidak langsung telah merosakkan keaslian muzik ini kerana muzik ini tidak boleh ditiru-tiru atau dipelajari melalui pendengaran sahaja. ia perlu dilatih bersungguh-sungguh agar keaslian muzik ini terpelihara.

smp2252shafry on October 3, 2010 at 11:44 PM said... [Reply to comment]

salam..


salam...
1) violin
flute

2)rentak asli

3) dari barat

nurulliyana on October 3, 2010 at 11:46 PM said... [Reply to comment]

1) 1.1-Violin (kategori kordofon)
1.2-Flute (kategori aerofon)

2)ensembel Dondang Sayang, rentak asli.

3)asal dondang sayang:
-Dondang Sayang dipercayai muncul di Melaka pada zaman Kesultanan Melayu Melaka pada kurun ke 15 Masihi. Terdapat pelbagai jenis pantun yang dinyanyikan di dalam Dondang Sayang seperti pantun budi, kiasan, kasih sayang, sabung ayam dan sindiran.

-Menurut sejarah, pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Shah, nyanyian itu dipersembah untuk menghiburkan tetamu dan pedagang-pedagang yang singgah di Melaka.

Penyanyi biasanya diiringi oleh alat-alat muzik seperti biola, rebana, tetawak iaitu sejenis gong, akordian dan dibantu dengan alat muzik lain seperti tabla.

smp2252shafry on October 3, 2010 at 11:53 PM said... [Reply to comment]

salam...

1) violin
flute

2)rentak asli


3. alat muzik ini pengaruh dari portugis...masuk ke negeri melaka

SMP2252 UMAIRAH on October 3, 2010 at 11:57 PM said... [Reply to comment]

Jawapan:
1.1 Violin - Kordofon
1.2 Flute - Aerofon

2. Ensembel dondang sayang, rentak asli

3. Ensembel berasal dari barat..tapi lagu dondang sayang dikatakan dibawa masuk oleh pedagang-pedagang China.

Marlin on October 3, 2010 at 11:59 PM said... [Reply to comment]

1.1 Nama alat muzik yang dimainkan pada minit ini ialah violin. Alat muzik ini diklasifikasikan dalam alat muzik kordofon iaitu alat muzik bertali.

1.2 Alat muzik yang dimainkan pada minit ini ialah seruling. Alat muzik ini diklasifikasikan dalam alat muzik erofon.

2. Ensembel yang dimainkan dalam audio ini ialah ensembel dondang sayang dan rentak yang dimainkan ialah rentak dondang sayang.

3. Mengikut kamus ensiklopedia Wikipedia, ensemble dondang sayang mulai tumbuh di Melaka sejak kurun ke-16 dan dipercayai dipengaruhi oleh muzik tradisional masyarakat Portugis yang pernah menjajah Melaka. Pengaruh alat muzik barat dalam ensembel ini adalah berpunca daripada alat muzik barat yang diperkenalkan oleh penjajah seperti portugis dan belanda.

SMP2252 LUBNA on October 3, 2010 at 11:59 PM said... [Reply to comment]

salam
1.1 violin-kordofon
1.2 flute- aerofon
2. esembel dongdang sayang rentak asli
3. dari indonesia pengaruh alat-alat muzik ini adalah melalui perdagangan. alat-alat diperbaharui diambil dari barat seperti violin

SMP2252 NAKISS on October 4, 2010 at 1:05 AM said... [Reply to comment]

1
1.1; biola(cordofon)
1.2; flute@seruling(aerophone)

2;ensembel muzik yang dimainkan ialak keroncong yang berentak inang.

3;ika disebut 'Keroncong', pasti kita semua terbayangkan alunan alat muzik yang tersangat merdu seperti biola, ukulele, cello, dan sebagainya. Keroncong juga sering dikaitkan dengan masyarakat Melayu walaupun ianya berasal dari negara lain, iaitu Portugis walaupun ada pendapat yang mengatakan persembahan dan alat muzik yang dimainkan mempunyai persamaan.

Jika dilihat dari sudut sejarah Keroncong itu sendiri, ianya dikatakan bermula di Pulau Jawa pada abad ke-16, sewaktu pengaruh Portugis mula bertapak di Tenggara Asia. Ketika itu jugalah, seni muzik gamelan mula digemari di seluruh Pulau Jawa. Penggunaan alat-alat muzik Barat juga telah mula digunakan untuk memainkan lagu-lagu daerah termasuk gamelan.penggunaan alat muzik barat ini membuktikan bahawa permulaan muzik keroncong berasal dari portugal,antara alat muzik yang terdapat dalam muzik keroncong seperti,biola,seruling,gitar,cello,double bass,cak dan cuk.

FaTiMaH HasHiM on October 4, 2010 at 4:12 AM said... [Reply to comment]

Alat muzik yang dimainkan pada minit ke 00:01 adalah Violin. Violin merupakan alat muzik yang dikategorikan sebagai alat muzik bertali atau kordofon.

Alat muzik yang dimainkan pada minit ke 00:11 adalah flute. Flute diklasifikasikan sebagai alat muzik aerofon. Alat muzik yang ditiup bagi mendapatkan pic yang telah dikehendaki.

Ensemble muzik yang dimainkan adalah Dondang Sayang dan Ensemble ini memainkan rentak inang, dan asli.

Ensemble dondang sayang ini dikatakan bermulanya di Negeri Melaka. Ensemble ini dimainkan bagi menghiburkan para pedagang yang datang berkunjung ke Negeri Melaka. Ensemble ini ketika itu hanya memainkan tiga alat sahaja iaitu violin, rebana dan tawak atau gong. Alat muzik yang digunakan di Ensemble dikatakan mempunyai pengaruh barat kerana Ensemble ini dimainkan bagi menghiburkan para pedagang yang datang dari luar. Para pedagang yang datang dari luar merangkumi para pedagang dari Portugis, Chitti, Baba dan Nyonya dan sebagainya.

SMP2252 FARIQ on October 4, 2010 at 10:12 AM said... [Reply to comment]

1.1 violin - alat kordofon
1.2 flute - alat aerofon

2. Ini adalah ensemble asli. Rentak yang dimainkan adalah rentak asli.

3. Muzik asli ini dikatakan berasal dari timur tengah. Ia mula masuk kesini kerana penghijrahan orang timur tengah masuk ke Tanah Melayu.Dari segi alat pula, terdapat violin, flute, gendang, arcodian, dan gong.

SMP2252 Liew on October 4, 2010 at 4:48 PM said... [Reply to comment]

1) Violin ( Kordonfon )
2) Flute & Accordian ( Aerofon )
3)Rentak Muzik Melayu Asli, Ensamble Dondang Sayang
4) Ensamble ini wujud sejak pemerintahan Sultan di negeri Melaka. Terdapat perubahan yang dibawa oleh pedagang-pedagang lain seperti pedagang Arab dan Portugis yang juga mempergaruhi ensamble ini seperti instrument biola dan accordian yang bukan asal alat muzik asli.

SMP2252 bissmi attiah on October 4, 2010 at 5:59 PM said... [Reply to comment]

Jawapan:
1.1 Violin-kordofon
1.2 Flute-aerofon

2.Ensemble ini dikenali sebagai ensemble asli Dondang Sayang. Manakala, rentak yang di gunakan adalah rentak asli.

3.Dondang Sayang dipercayai berasal dari Melaka, Malaysia pada zaman Kesultanan Melaka pada abad ke-15. Manakala, ensemble muzik ini terdapat unusur luar kerana terdapat penggunaan alat muzik dari luar seperti flute,violin,arkodian kerana pada zaman Kesultanan Melayu Melaka banyak para pedagang dari luar seperti Portugis, Belanda , China dan sebagainya.

SMP2252 AMIRUL on October 4, 2010 at 11:39 PM said... [Reply to comment]

Jawapan:
1.1 Biola (Kordofon)
1.2 Serunai (Idiofon)

2. ensembel : Dondang Sayang , Rentak: Asli

3. Ensembel ini berasal dari kedatangan portugis seiring dengan perkembangan muzik rakyat portugis pada kurun ke 15. Berkembang di Melaka semasa penjajahan Portugis di Melaka. Mendapat pengaruh dari kedatangan pedagang-pedagang di Melaka seperti Arab, Indonesia dan India sekaligus memperkembangkan penggunaan alat muzik seperti rebana dan gong dalam permainan muzik ini.

SMP2252 Holoahshin on October 9, 2010 at 5:10 PM said... [Reply to comment]

Jawapan :
1.1 Violin. tetapi dalam alat tradisional Malaysia dipanggil Biola. ( kordofon )
1.2 Flute ( aerofon )

2. lagu tradisional MElayu iaitu Dondang Sayang
rentak : melayu asli

3. Dondang Sayang ini wujud di Melaka sejak Pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka. Pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Shah , nyanyian itu dipersembaha untuk menghiburkan tetamu dan pedagang-pedangan yang singgah di Melaka. Selain itu ia merupakan keturunan budaya Baba Nyonya,dan ada juga yang dipengaruhi dengan budaya Portugis , dan Chitti. Dondang Sayang ini juga merupakan satu seni hiburan Masyarakat melayu bersama kaum lain, namun ia juga merupakan Lagu cinta bagi masyarakat Melayu pada zaman dulu.

RK_nisa on October 20, 2010 at 2:07 AM said... [Reply to comment]

1.1 Minit 00:01 hingga 00:09 :Biola (Kordofon)
1.2 Minit 00:11 hingga 00:13:Serunai (Idiofon)
ensembel : Dondang Sayang berentak asli
Ensemble ini telah wujud sejak zaman pemerintahan Sultan di negeri Melaka. Telah berlaku perubahan yang dibawa oleh pedagang-pedagang lain seperti pedagang Arab dan Portugis yang mempergaruhi ensemble ini seperti instrument biola dan akordian yang bukan alat asal muzik ini.

Post a Comment

Twitter

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Pelajar Kump.A

Blog Pelajar Kump.B

Blog Pelajar Kump.C

. Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template